HAMİLELİK DÖNEMİ

Gebelikte Burun Kanaması Normal Bir Durum Mu?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 28.10.2011

Gebelikte Burun Kanaması Normal Bir Durum Mu

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Alper Mumcu: Gebelikte burun neden kanar? Burun kanaması nasıl önlenir? Nasıl tedavi edilir? sorularını yanıtlıyor.

Gebe olsun ya da olmasın, hemen hemen herkes hayatının bir döneminde burnundan kan gelmesi durumu ile karşılaşmaktadır. Bir o kadar kişi de sümkürmediği takdirde fark etmediği kanamalar geçirmektedir. Çok nadir olarak da kişiyi ve çevresindekileri panikletecek kadar şiddetli kanamalar olabilir.

Gebelikte Burun Neden Kanar?

Normal popülasyana göre, gebelerde burun kanamasına daha sık rastlanılmaktadır. Bunun temel nedeni, bebeğin ve anne adayının sağlığı açısından, gebelik sırasında damarlarda dolaşan kan miktarının artmasıdır. Kan miktarı arttıkça, burun mukozası içindeki ince ve yüzeysel kan damarlarının maruz kaldığı basınç da doğal olarak artar. Zaman zaman bu ince damarlar artan basınca direnemez ve damar duvarı yırtılarak kanamaya neden olur. Burun mukozasının kuru kalması şiddetli sümkürme, burnu ve ağzı tıkayarak hapşırma gibi faktörler de basınç artışına pozitif etki ederek kanamayı tetikleyebilir.

Gebelikteki burun kanamalarını, kan hacmindeki artıştan sonra en sık tetikleyene durum, burun mukozasının kronik kuruluğudur. Ayrıca sigara kullanımı da damarların kırılganlığını artırmaktadır.

Kanama Durumunda Neler Yapmak Gerekir?

•Öncelikle oturmak gerekir. Uzanılması durumunda kalp ile burun hemen aynı seviyeye geleceğinden önerilmez.

•Burun kökünün yani burun kemerinin üzerinden kuvvetlice bastırarak beklemek gerekir. Bu bekleme süresi yaklaşık 10 dakika kadar olmalıdır. Baskı daha erken kaldırılırsa kanın pıhtılaşması için yeterli süre sağlanamadığından kanama durmayabilir.

•Burun köküne buz uygulanası damarların büzüşmesine neden olacağından, kanamanın durmasına yardımcı olacaktır.

•Kanama devam ederken uzanmanız, kanın yutağa doğru akmasına neden olur. Kanın yutulması da bulantı ve kusmayı tetikleyebilir.

•Kanama durduktan sonra yaklaşık 10-12 saat kadar sümkürmemeye dikkat edilmesi gerekir.

Burun Kanaması Önlenebilir mi?

•Alınacak bazı basit önlemler ile burun kanamalarının önüne geçilebilir. Bunlar:
•Şiddetli şekilde sümkürmemek.
•Hapşırırken ağız ve burnu kapatmayarak basıncın burun delikleri yolu ile atılmasına olarak sağlamak.
•Özellikle gece yatarken havanın kuruması engellemek. (Bunun için özelikle kış aylarında, ısıtıcıların üzerine geniş bir kapta su koymak ya da soğuk buhar makinesi yardımı ile odanın nemini artırmak yeterli olacaktır.
•Burun mukozasının kurumasını önlemek için burna tuzlu su ya da deniz suyu sıkmak.
•Yeteri kadar sıvı almak ve bol su içmek.
•Fazladan C vitamini almak. (Damarların yapısın güçlendirerek, kanamaların azalmasına yardımcı olabilir. Bunun için günde fazladan alacağınız 250 mg C vitamini yeterlidir. Doktorunuzla bu konuyu görüşebilirsiniz.)

Burun Kanaması Nasıl Tedavi Edilir?

Burun kanamaları genelde hastanede tedaviyi gerektirmeyen sorunlardır. Ancak basit önlemler ile durmayan ya da sık tekrarlayan kanamaların varlığında, tıbbi müdahale gerekebilir. Kanamanın durmadığı hallerde burun için tampon konulması, genelde tedavi sağlar. Öte yandan, durmayan ya da sık tekrarlayan kanamalarda KBB (Kulak, Burun, Boğaz) uzmanları tarafından bazı kimyasallar kullanılarak açık damar uçlarının kapatılması yoluna gidilebilir.

Konular :