DOĞUM VE SONRASI

Normal doğum cinsel hayatı etkiliyor mu?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 04.02.2017

Normal doğum cinsel hayatı etkiliyor mu

Son zamanlarda dünyada sezaryenle doğum oranı azaltılsa da Türkiye'de gittikçe artıyor. Bu durumun nedenlerinden biri kadınların de kadınların normal doğumdan korkacak hale gelmesi ve sonrasında cinsel hayatı etkilediği endişesi... Peki normal doğum gerçekten cinsel hayatı olumsuz etkiliyor mu?

Normal doğum cinsel hayatı etkiliyor mu?

Kadın Hastalıkları, Doğum ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Serkan Güçlü, yaptıkları bilimsel araştırma sonucunu paylaşarak çok merak edilen bu soruyu yanıtladı.

Normal doğum yapan kadınlar, genellikle cinsel işlevde bir bozukluk olup olmayacağı ile ilgili endişe yaşıyor. Rahmimden büyük bir baş geçecek ve orada hasara yol açacak diye korkuyorlar. Anormal yırtıklar gibi komplike olan durumlarda cinsel işlev bozuklukları olabiliyor ama 40 normal, 40 da sezaryen doğum yapan kişide yapılan araştırmamıza göre normal doğumun cinsel hayata zarar vermediği ortaya çıkmıştır.

Normal doğum cinsel fonksiyonlarda bozulmaya neden olmuyor

40 normal doğum yapmış, 40 da sezaryen doğum yapmış kadınlar üzerinde yapılan araştırmada göz önüne alınan çeşitli parametreler oldu. Araştırmaya katılan annelere cinsel istek, orgazm olma, kayganlık, ağrı olup olmadığı gibi sorular yöneltildi. Sonuç olarak, iki grup arasında bir fark görülmedi. Bu araştırmaya dayanarak, normal doğum cinsel fonksiyonlarda bozulmaya neden olmuyor diyebiliriz.

Normal doğum cinsel hayatı etkiliyor mu

Şimdilerde sezaryene bağlı hastalıklar sıklıkla ortaya çıkıyor. O yüzden her zaman normal doğuma öncelik vermekte fayda var. Bazı hastalar hiçbir engel olmadığı halde, çevreden duydukları kötü olaylardan dolayı normal doğum tercih etmiyor.

Eğer kişinin çatısı müsaitse ve bebek çok iri değilse normal doğum yapılmalı. Sezaryen için çatının dar olup bebeğin iri olursa, anne karnında bebek çeşitli sorunlar yaşıyorsa veya bebek ters gelecekse sezaryen tercih edilmelidir. Plesentanın doğum yolunu tıkaması da yine bir sezaryen sebebidir. Ama her zaman öncelikle, her şey yolundaysa doğal olan yani normal doğum yapılmalıdır.

Konular :