DOĞUM VE SONRASI

Depresyondaki Anne Ne Bekler, Ne İster?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.11.2014

Depresyondaki Anne Ne Yapmali

Anne olmak hayatın en büyük keyiflerden biridir. Bir yandan da bebekle bir bütün olmak, her an, her dakika “anne” olmak bir kadını zaman zaman zorlar. Bir de bebeğin ağlama ve huzursuzluk dönemleri sık ve uzun süreliyse zorluk daha da artar.

Depresyonda olan anne neden bu durumu aşmalıdır?

Bebeğin gelişimi için anne bebek ilişkisindeki ilk yıllar çok önemlidir. Annenin depresyonda olması bu süreci olumsuz etkiler. Dışardan bakıldığında anne bebeğe çok iyi bakıyor, tüm ihtiyaçlarını gideriyordur. Ama gönlünde, aklında bebek yoktur. Anne sadece oradadır.

Güvenli Bağlanmanın Olumsuz Etkilenmemesi İçin

Annesi depresyonda olan bebeğin yaşamı boyunca ihtiyacı olan duygusal yeterliliğinin gelişimi sekteye uğrar. Anne bebek arasındaki güvenli bağlanma olumsuz yönde etkilenir. Annenin depresif duygu durumu çocukla konuşma ve oyun sürecini kısaltır. Bebeği kucaklama, dokunma ve ruhsal temas azalabilir. Anne yeterliliği azaldığı için bebek daha az duygusal paylaşım gösterir ve daha çekingen olabilir.

Depresyondaki Anne Ne Yapmali

Babalar Bu Durumda Daha Duyarlı Davranmalı

Çoğu zaman anneler depresyonda olduklarını ya farketmezler ya da önemsemezler. Belki de böylesi bir durumda nasıl yardım alacaklarını bilemez ve depresif duyguları geçiştirmeye çalışırlar. Özellikle babalar bu konuda duyarlı olmalı anne ve bebeğe destek vermelidir. Aile büyükleri ve yakın çevre de anneye karşı anlayışlı olmalıdır. Bebek ve annesi önemsenmelidir.

Nilgün Sarı

Uzman Psikolojik Danışman

Konular :