SAÇ BAKIM VE MODELLERİ

Sağlıklı Saçlar İçin Hangi Vitaminlerden Zengin Gıdaları Tüketmeli? Sağlıklı Saçlar İçin Bu Gıdaları Sofranızdan Eksik Etmeyin

Melis Demiryas Melis DEMİRYAS
Yayın : 26.04.2011 - Güncelleme : 05.06.2023

Kim sonsuza dek sağlıklı ve parlak saçları olsun istemez ki... Saçlarımızın da tıpkı vücudumuz gibi vitaminlere ihtiyacı var. Saç sağlığı üzerinde uzun yıllar araştırma yapan uzmanlar, sağlıklı saçlar için gerekli vitaminlere ihtiaç olduğu söylüyor. Vitaminler özellikle saç köklerinin güçlenmesini sağlayarak, saçların hızlı uzamasını ve saç derisinin sağlıklı kalmasını sağlıyor. 

Özellikle yazın güneşten ve havuz sularından fazlasıyla yıpranan saçlarımızı güçlendirmek için maskeler artık yetersiz kalıyor. Doğal olarak da saçlarımızı kökten uca beslemek için farklı bir yol bulmamız gerekiyor. Güzel, sağlıklı ve parlak saçlar herkesin rüyası öyle değil mi? Öyleyse hiç vakit kaybetmeden yemek listenize aşağıdaki besinleri ekleyin!

Sağlıklı Saçlar İçin 8 Vitamini Sofranızdan Eksik Etmeyin
  

İçindekiler: Saç Sağlığı ve Güzelliği İçin Nasıl Beslenmeli?

  1. Neler Saçlara Zarar Verir?
  2. Saç Neyden Oluşur?
  3. Saç Sağlığı İçin Ne Yiyip Ne İçmeli?

Sağlıklı saçlar için ne yemeniz gerektiğini biliyor musunuz?

1. Neler Saçlara Zarar Verir?

Çeşitli faktörler normal saç büyüme döngüsünü değiştirebilir ve ilaçlar, kemoterapi, nikotin, hormonal faktörler, tiroid hastalığı, stres veya beslenme faktörleri gibi kimyasallara ve toksinlere maruz kalma gibi geçici veya kalıcı saç dökülmesine neden olabilir.

Sağlıklı bir beslenme saçınızın güçlü ve parlak kalmasına yardımcı olabilir. Ne yediğiniz de kilitlerinizi kaybetmenizi engelleyebilir. Yiyeceklerden belirli besinleri alamıyorsanız, etkilerini saçlarınızda görebilirsiniz.

2. Saç Neyden Oluşur?
 
Saç öncelikle, aynı zamanda tırnakları yapan ve cildin dış koruyucu tabakasını oluşturan keratin adı verilen bir proteinden yapılır. Her saç üç katmandan oluşur: 

1. Kütikül - dış tabaka, ince ve renksiz. Koruyucu tabaka görevi görür.
2. Saç renginden sorumlu olan melanini içeren korteks.
3. Işığı yansıtan en içteki tabaka olan medulla.

Biliyor muydunuz: Saçınızın düz veya kıvırcık olması korteksin şekline bağlıdır. Ortalama olarak, sarışınlarda daha fazla saç var ve kızıllarda en az var.

Saç Sağlığı İçin Nasıl Beslenilmeli? 

3. Saç Sağlığı İçin Ne Yiyip Ne İçmeli?

Sağlıklı bir saç derisi ve sağlıklı saçlar için genel olarak dengeli bir beslenme düzeni gereklidir.

3.1. A Vitamini

Meyve ve sebzede bulunan A vitamini en çok peynir, süt, yumurta, balık yağı, kırmızı et, ıspanak, brokoli ve kabakta vardır. A vitamini serbest radikalleri yok eder. Bir antioksidandır. Saçların parlak ve sağlıklı görünmesini sağlar ve saç derisini besler. Saç derisindeki pul pul dökülmeyi, kaşıntıyı ve kuruluğu önler. Bu gıdalar düzenli olarak tüketildiğinde saçlarınızdaki değişimi hemen fark edeceksiniz.

Saçlarımızın nemli kalması ve uzaması için A vitaminine ihtiyacı vardır. A vitamini sebum yapmak için vücut tarafından gereklidir. Sebum, saçlarımızın yağ bezleri tarafından oluşturulan yağlı bir maddedir ve sağlıklı bir saç derisi için doğal bir saç kremi sağlar. Sebum olmadan kaşıntılı bir kafa derisi ve kuru saç yaşayabiliriz.

Havuç, balkabağı ve tatlı patates gibi beta-karoten (A vitamini yapan) bakımından yüksek olan hayvansal ürünleri ve turuncu/sarı renkli sebzeleri dahil edin.


3.2. E Vitamini

Güneş cildimize zarar verdiği gibi saçlarımıza da zarar verebilir, bu nedenle saçlarınızı korumak için E vitamini açısından zengin besinler tüketin. Kuruyemişler, çinko ve selenyumun yanı sıra E vitamini sağlayan beslenme güçleridir, bu nedenle onları dengeli bir diyetin parçası olarak dahil etmeye çalışın.

Soya fasulyesi, buğday tohumu yağı, bitkisel yağ, fındık, kuru fasulye ve yeşil sebzeler E vitamini kaynaklarıdır. E vitamin kafa derisindeki kan dolaşımını artırır.

3.3. C Vitamini

C vitamini sebze dahil ananas, turunçgiller, yeşil sebzeler, domates, çilek, lahana ve daha birçok meyvede bulunur. C vitamini: saç ve doku genel sağlığını korur. Gençleştirici etkiye sahiptir. C vitamini kolajen yapımı için gereklidir ve saçın yaşlanmasını önler.

C vitamini demirin emilmesine yardımcı olur, bu nedenle C vitamini açısından yüksek yiyecekler, demir açısından zengin yiyeceklerle birlikte yemek için iyidir. C vitamini aynı zamanda bir antioksidandır, bu nedenle vücut tarafından kolayca kullanılır. En iyi kaynaklar kuş üzümü, yaban mersini, brokoli, guava, kivi, portakal, papaya, çilek ve tatlı patatestir. C vitamini, saç tellerini besleyen kılcal damarları güçlendiren kollajen üretimine yardımcı olur.

Hangi Besinler Saç Uzamasına Yardımcı Olur?

3.4. D Vitamini 

D vitamini eksikliğinin saç dökülmesine yol açtığı gösterilmiştir.

3.5. Vitamin B12 Kaynakları

B12 vitamini kaynakları: Balık, süt ürünleri, tavuk ve kümes hayvanları örnek olarak verilebilir. Temelde, bu vitaminler saç dökülmesini önlemeye yardımcı olur.

 

3.6. Çinko ve Selenyum
 
Saç derisi koruması, diğer önemli mineralleri, özellikle çinko ve selenyum içerir. Çinko eksikliği saç dökülmesine ve kuru, pul pul saç derisine yol açabilir. Güçlendirilmiş tahıllar ve kepekli tahıllar, istiridye, sığır eti ve yumurta ile birlikte iyi bir çinko kaynağıdır.

Omega-3 Saç Sağlığı İçin Gereklidir

  • Parlaklık için Somon Tüketin

Somon, sardalya ve uskumru gibi balıklar, sağlıklı omega-3 yağ asitleri ile doludur. Vücudunuz bu sağlıklı yağları üretemez, bu yüzden onları yiyeceklerden veya takviyelerden almalısınız. Sizi hastalıklardan korumaya yardımcı olurlar, ancak vücudunuzun saç uzatmak ve saçı parlak ve dolgun tutmak için de onlara ihtiyacı vardır.

Saç Sağlığı İçin Nasıl Beslenmeli
 
Omega-3 yağ asitleri, vücudumuzun kendi kendine yapamadığı ve bu nedenle diyet yoluyla alınması gereken önemli yağlardır. Omega-3'ler, kafa derisini kaplayan hücrelerde bulunur ve ayrıca saç derinizi ve saçınızı nemli tutan yağları sağlar. Somon, ringa balığı, sardalya, alabalık ve uskumru gibi yağlı balıkları ve avokado, kabak çekirdeği ve ceviz gibi bitki kaynaklarını ekleyin.

3.7. Vitamin B6

B12 vitamini gibi Vitamin B6 da beyaz et ve süt ürünlerinde bulunur. Vitamin B6 saç dökülmesine engeller. Özellikle de tahıllar, karaciğer, et ve yumurtada etkin bir şekilde bulunur.

3.8. Biyotin
 
Biyotin suda çözünen bir B vitaminidir. Çok az biyotin kırılgan saçlara neden olabilir ve saç dökülmesine neden olabilir. Kepekli tahıllar, ciğer, yumurta sarısı, soya unu ve maya gibi biotin açısından zengin gıdaları dahil edin.

3.9. İnositol

Saçları kuvvetlendiren bir diğer önemli vitaminlerden inositol vitamininin bulunduğu besinler şunlar: Karaciğer, tahıllar ve turunçgiller.

3.10. Biotin

Birçok tahılda ve özellikle de yulaf ezmesinde bulunur. Diğer biyotin içeren besinler: Yumurta sarısı, karaciğer, pirinç ve muzdur. Biotin özellikle de erken yaşlanmayı önler ve saç dökülmesine karşı yardımcı olur. Saç köklerini besleyerek saça canlılık ve güç verir.

3.11. B3 vitamini

B3 vitamini, E vitamine benzer özellikler taşır. Kan dolaşımını artırarak kafa derisinin sağlığını korur. Saçlarınızın daha parlak ve güçlü olmasını sağlar. B3 vitamini: Hindi, et, buğday tohumu, tavuk ve balıkta bulunur.

Sağlıklı Saçlar İçin Ne Yenir?

3.12. Protein 

Protein saçınızı sağlıklı tutmak için kritik öneme sahiptir, ancak birçok insan yeterince protein almaz. Balık ve tavuk gibi yağsız etler, yumurta ve soya ürünleri iyi kaynaklardır. Her gün bir porsiyon yiyin.

Saç proteinden yapıldığı için, diyetinizde yeterli protein olmasını sağlamak, saçı güçlü ve sağlıklı yapmak için çok önemlidir. Diyetinizde yeterince protein tüketmiyorsanız, saçlarınız muhtemelen kuru, kırılgan ve zayıf olacaktır. 

Son derece düşük proteinli diyetler, saçların geç uzamasına ve hatta saç dökülmelerine neden olabilir. En iyi protein kaynakları olarak tavuk, hindi, balık, süt ürünleri ve yumurta ile baklagiller ve fındık gibi vejetaryen kaynaklardan yararlanabilirsiniz. 

3.13. Demir 

Demir saç için özellikle önemli bir mineraldir ve çok az demir saç dökülmesinin ana nedenidir. Saç folikülü ve kökü, besin açısından zengin bir kan kaynağı ile beslenir. Demir seviyeleri (serum ferritini) belirli bir noktanın altına düştüğünde kansızlık yaşayabilirsiniz. Bu, foliküle besin tedarikini bozarak saç büyüme döngüsünü etkiler ve saç dökülmesine neden olabilir. 

Kırmızı et, tavuk ve balık gibi hayvansal ürünler, yüksek biyoyararlanımlı demir sağlar, yani demir vücut için hazırdır. Vejetaryenler mercimek, ıspanak ve brokoli, lahana ve salata yeşillikleri gibi diğer yeşil yapraklı sebzeleri tüketerek demir depolarını artırabilirler.

Doğru yiyecekler sizin için gerçekten iyi olabilir, ancak saç dökülmesinin birçok nedeni vardır. Bazen erkek veya kadın tipi kellik gibi genetik faktörler rol oynayabilir. Tiroid hastalığı, anemi, otoimmün hastalıklar ve hormon sorunları da saç değişikliklerine veya kaybına neden olabilir.

Konular :

sağlıklı saçlar için beslenme bakımlı saçlar, saç bakımı, saç sağlığı, saç sağlığı için beslenme, saç güzelliği, saç bakımı