FİT VÜCUT VE DİYET

Zayıflama Diyeti Yaparken Nelerden Kaçınmalıyız?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 26.02.2015

Kalıcı ve Sağlıklı Kilo Vermek İçin Nasıl Beslenmeli

Zayıflama Diyeti Yaparken En Sık Yapılan Hatalar

Günlük beslenme; daha az yağ, yetecek kadar protein ve sağlıklı karbonhidrat kaynaklarından oluşan bir diyet ile yapıldığında zayıflama en güvenilir ve kaliteli bir şekilde sonuçlanır diyor ünlü Beslenme ve Diyet Uzmanı Selahattin Dönmez. İşte ünlü diyetisyenden sağlıklı ve kalıcı zayıflamanın kilit noktaları.

Diyet Yaparken En Sık Hangi Hatalar Yapılır?

Yiyeceklerle aldığımız karbonhidrat, yağ veya proteinler vücutta depolanma kabiliyetine göre sindirim sisteminde en küçük parçalarına ayrışırlar. Bu işlem, bir hiyerarşi düzeni içinde gerçekleşir. Organlar emilen her besin bileşeninin kullanma gereksinimine göre depolanma kabiliyeti geliştirirler.

Vücudun karbonhidratların glikojen şeklinde depolama kapasitesi oldukça sınırlıdır. Ortalama yetişkin bir kişi, yediği toplam karbonhidrat miktarının sadece 400-500 gr kadarını glikojen olarak kas ve karaciğerde depolayabilmektedir.

Karbonhidratların yağa dönüşümünü genelde sınırlıdır. Hatta karbonhidratlar o kadar kolay enerji kaynağı olarak vücutta kullanılır ki yağa dönüşme gibi bir metabolik bir olaya gerek dahi duymaz. Ancak vücudumuzun adipoz doku dediğimiz yağ depolarında yağın depolanması sınırsızdır. Ve depolanmanın etkinlik düzeyi de yaklaşık % 96-98 kadardır. Dolayısı ile karbonhidratlar değil yağlardan zengin beslendikçe oluşan kalori fazlalığı vücutta adipoz doku olarak depolanmaya neden olmaktadır.

Sağlıklı ve Kalıcı Kilo Vermek İçin Yağ ve Protein Dengesi Önemli

Neden Hızlı Kilo Alınır?

Yağ oranı yüksek bir ana yemek vea ara öğün tükettiğinizde oluşan kalori fazlalığı hızlı kilo almanızı kolaylaştıran en önemli diyet faktörüdür. Araştırmalar yiyeceklerle alınan fazla yağın diğer makro besin öğesi dediğimiz karbonhidratlar ve proteinlere göre daha etkin bir şekilde depolandığını göstermektedir.

Günlük Yağ Kullanımıza Dikkat Edin, Alınan Kiloların Başlıca Nedeni Budur Çünkü!

Öğünde normal ihtiyacın üzerinde yağ eklenmesi; mesela çok yağlı bir sebze yemeği veya salatalara fazla lezzetli olması için daha fazla yağ konulması yemeğin enerji yoğunluğunu artırmakta ve şişmanlık için önemli risk faktörlerinden en önemlisini oluşturmaktadır.

İlk Adım Kontrollü Yağ Alımı

Bu nedenle birçok bilimsel araştırma özellikle fiziksel aktivite düzeyi düşük olduğunda toplam yağ alımının sınırlandırılması kilo almamak için ilk adım olduğunu göstermektedir.

Vücudumuz besinlerden alınan sağlıklı karbonhidratları aslında temel ihtiyacımız olduğunu unutmamalıyız. Bunun en önemli nedeni; karbonhidratların en küçük parçacığı olan glikozun sinir sistemi dokuları, kırmızı kan hücreleri ve böbrekler için enerji üretici olmasıdır.

Dokuların İhtiyacını Karşılayabilmek İçin Kilo Başına 2 Gram Karbonhidrat Alınmalı

Her bir sağlıklı kişinin sinir sistemi ve diğer tüm karbonhidrat ihtiyacı olan dokuların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için vücut ağırlığının kilogram başına 2 gram karbonhidrat alınması gerekir. Eğer bu miktarların altında karbonhidratlı bir beslenme ile yaşamınıza devam etmeye başladığınızda kalori olarak karbonhidratları değil, hem diyet hem de vücut proteinlerini kullanarak karaciğerde glikoz yapımı yeniden başlar.

Kısaca az karbonhidratlı beslenmeye bağlı olarak glikoz olmayan kaynaklardan –protein gibi- glikoz yapımının olması diyebiliriz. Çünkü vücudun özellikle de beynin glikoza ihtiyacı bulunmakta hatta diyet ile alınan glikozun da % 50’sini beyin kullanmaktadır. Bu nedenle kana yavaş karışan rafine edilmemiş karbonhidrat kaynaklarını günlük yeterli olan miktarda öğün düzeninde bulundurmak vücudun yağlanmasını değil aksine yağ depolarının azalmasını tetiklemektedir.

Fazla Protein Vücudun Yağlanmasına Neden Olur

Fazla protein vücutta yağ sentezini, düşük karbonhidrat ise vücutta proteinlerin katabolik etkisini açığa çıkarır. Bu ne demektir? Eğer siz fazla proteinli beslenirseniz kısa sürede proteinlerin termojenik etkisi nedeniyle metabolizma hızının da artması ile zayıflarsınız.

Zayıflama Diyetindeyken Ne Kadar Protein Alınmalı?

Ancak protein alımını günlük önerilen vücut ağırlığının kilogram başına 0.83 gram proteini geçiyorsa zayıflama bir süre sonra kendini vücudun yağlanmasına bırakmaktadır. Aşırı protein alımı hiperinsülinemi dediğimiz kanda insülin hormonunun salgılanmasını arttırmakta, mide bulantısı, ishal ve böbrek rahatsızlığına da neden olmaktadır.

Görüldüğü gibi aslında günlük beslenmeyi daha az yağ ve yetecek kadar protein ve sağlıklı karbonhidrat kaynaklarından oluşan bir diyet ile zayıflama en güvenilir ve kaliteli bir şekilde sonuçlanmaktadır.

Zayıflama diyeti uygulayacağınız zaman güncel kilonuza göre her hafta diyetinizde ağırlığınızın kilogram değeri başına 0.83 g sağlıklı protein ve 2 g kadar da rafine edilmemiş tahıllardan olan karbonhidratın gelmesine özen göstermelisiniz.

Konular :