DEKORASYON İPUÇLARI

İçinizdeki Işığı Evinize Yansıtın...

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 27.12.2011

İçinizdeki Işığı Evinize Yansıtın

Işık sabit veya eşit uzunlukta değildir, yoğunluğu yüzeyden yüzeye değişir. İşte bu yüzden iç mekanlarınızı dış mekan açılımlarınıza göre kurgulamanız, gün ışığı zayıf olduğunda bile içerinin aydınlanmasına olanak verecektir. Aydınlatma elemanlarınızı iyi yerleştirirseniz tüm iç mekanınızın atmosferi de değişecektir. Odalarınız karanlık ve gün ışığı almıyor mu? Dert değil. Gün ışığını taklit edebilen yapay ışıklandırmalar kullandığınızda sorunun kolayca çözüldüğünü göreceksiniz.

Yapay aydınlatmanın doğal ışığa göre avantajı, yönlendirilebilmesi ve istenilen yere uygun ayarlanabilmesidir. Duvarda kullandığınız boyanın hacmin algısını değiştirmeye yardımcı olması gibi, mekânlarda kullandığınız aydınlatma da hacim yaratmada yardımcı bir faktördür.

Direkt ve Endirekt Aydınlatmalar…

Direkt aydınlatma bir nesneyi veya bölgeyi aydınlatarak çevredeki gölgeleri kuvvetlendirir. Işık bir lamba tarafından dağıtılır (spot,avize), genellikle yukarıdan aşağı doğru iner.

Endirekt bir aydınlatma da ise ışığı duvar veya tavana yansıtarak odadaki diğer objelerin bu yansıyan ışıkla aydınlatılmasını sağlar.( lambader,aplik…)

Mekanınızı iyi aydınlatmanız için ideal olan ,ihtiyaçlarla da bağlantılı olarak her iki aydınlatma türünü de kullanmaktır.Unutulmamalıdır ki;estetik kadar kullanımda fonksiyonellik ve sağlıklı yaşam mekanları yaratmak da önemlidir.

Lambader ve abajur:

Lambaderler ve abajurlar aydınlatmada en ideal uyumu sağlarlar. Örneğin; okuma koltuğunuzun yanına yerleştireceğiniz abajur,size rahat okuma için yeterli olan direkt ışığı sağlayacaktır. Lambader ise odanın genelini aydınlatacaktır. İç mekanlarda kullandığınız ışık kaynaklarınızı çoğaltmaktan çekinmeyin.

Elektrik Tüketimini Kontrol Altına Alın!

Klasik ampulleri unutun ve enerji tasarruflu ampuller satın alın. Fiyatları biraz daha pahalı,orası kesin.Ama sonrası için büyük bir elektrik sarfiyatından kurtulup ekonomi yapacaksınız;çünkü bu lambaların kullanım süreleri daha uzun ve performansları daha yüksek.

Farklı Aydınlatma Çeşitleri ve Lambaları

Genel aydınlatma

Genel aydınlatma odanızın tümünü kaplar. Yaratmak istediğiniz ambiyansı destekler.Farklı yaşam alanlarınızda direkt ve endirekt ışık kaynaklarınızı çoğaltın. Aydınlatma ne kadar farklı kaynaklardan gelirse o kadar rahat edersiniz.

Kinetik Aydınlatma

Aydınlatma hareket halinde oluyorsa kinetik aydınlatmadan bahsedilebilir. Örneğin televizyon hareketli bir ışık yayar; çünkü görüntüler sürekli değişir,görüntülerle birlikte ışık da değişir. Aynı şey mumlar, şöminedeki ateş ya da en basit şekliyle sabah, öğle ve akşam değişiklik gösteren güneş ışığı için de geçerlidir.Bu ışık en doğal ışıktır ve iç mekanlarınızda ne kadar çok yer alırsa, kendinizi o kadar iyi hissedersiniz.

Fonksiyonel Aydınlatma

İsminde belirtildiği gibi, bu aydınlatma biçimi farklı aktivitelerinizle bağlantılıdır.Okuma alanınız,yemek hazırlarken kullandığınız tezgah,banyodaki aynanız…Fonksiyonel aydınlatma aynı zamanda farklı geçiş yerlerini de kapsar; koridorlar, girişler, basamaklar… Bu aydınlatma hem görsel konforunuzu, hem de güvenliğinizi garantiler.

Nokta Aydınlatması

Genel aydınlatmanın tersine ,odanızın belirlenmiş bölümünü hedef alır.Bölümün dışında kalan gölgeleri kuvvetlendirerek vurgulanmak istenen noktayı ön plana çıkartır. (örneğin komodinler)

Dekoratif Aydınlatma

Nokta aydınlatmalarının arasında dekoratif aydınlatmalara başvurabilirsiniz. Bu tür aydınlatmalar belirli bir tabloyu ya da bir dekorasyon objesini aydınlatmak için kullanılır.

Lamba Çeşitleri:

Akkor Flamanlı Lamba:

En klasikleri, aynı zamanda en az ekonomik olanları.Çünkü çok elektrik harcıyorlar ve dayanıklılıkları az. Kullanım süresi: Yaklaşık 1000 saat.

Florasan lambalar: Fazla ısınmayan ve düşük maliyetli florasan lambaların yaydıkları beyaz renk ve anında ışık vermemeleri eksi hanelerine yazılıyor.Kullanım süresi: Yaklaşık 6000 saat

Halojen lamba: Naturel ışığa en çok yaklaşan lamba çeşidi.Kuvvetleri7-70watt arasında değişiyor.

Enerji tasarruflu ampul: En ekonomik ampul türü. Satış fiyatı diğerlerinden daha pahalı; fakat bütçenizde büyük bir enerji tasarrufu sağlayacaktır. Kullanım süresi:8000 saatten fazla!

Standart çalışma koşullarında her lambanın ortalama bir ömrü yani kullanım süresi vardır. Şebeke gerilimindeki dalgalanmalar, toz, nem, sarsıntı, açma-kapama sıklığı, ortam sıcaklığı, kullanılan starter, balast gibi elemanların özellikleri lamba ömrünü etkiler.

Mekânların Aydınlatılması

Birçok yapay ışık kaynağı ve kullanım şekli mevcut, fakat aydınlatma iç mekanın tümünde aynı şekilde olmamalı. Işık kullanımı herkesin yaşam tarzına,mekanın doğurduğu ihtiyaçlara (mutfaktaki aydınlatma ile yatak odasındaki aydınlatma aynı değildir) ve isteğine bağlı şekillenmeli; kişisel ve lokal olmalı.

Oturma Odasında Nasıl Aydınlatmalar Kullanılmalı?

Oturma odası veya salon, evinizdeki ana mekandır.Ailenin birlikte olma,konukların ağırlanma noktasıdır.Genellikle televizyon ,yemek odası veya kütüphane salonun içinde yer alır. Bu nedenle salon çok işlevli bir merkezdir ve en önemli nokta ,aydınlatma ile sıcak ve samimi bir atmosferin yaratılmasıdır.

Direkt ve endirekt aydınlatma: Çözüm direkt veya endirekt türde aydınlatmayı bir araya getirerek, farklı durumlarda farklı ortamlar yaratabilecek bir aydınlatma sistemi oluşturmaktır. Davetlerde, sakin gecelerde ya da yemek sırasında ihtiyaç duyulan aydınlatma ancak bu çeşitlilikle elde edilir.

Salonunuzda üç tane lambayı bir araya getirin. Bir tanesi genel aydınlatma için halojen ve kuvvetli olsun. Diğer ikisi biraz daha dağınık ışık versin; böylece odanın belirli noktalarını aydınlatarak daha samimi bir görüntü elde edebilirsiniz. Alanınızın büyüklüğüne göre oturma gruplarının yakınına veya büfe üstlerine ufak ışıklar eklemeye çekinmeyin. Bu ışıklar ambiyans aydınlatmanıza katkıda bulunacak ve gözlerinize gerçek anlamıyla konfor sağlayacaklardır.

*Lambaları komodinlerin ya da alçak sehpaların üzerinde oturma gruplarının yakınına yerleştirin. Böylece okuma amaçlı olarak da kullanabilirsiniz.

*Eğer televizyon salonunuzun merkezindeyse, direkt ışıklara dikkat.

*Dekorasyon amaçlı kullandığınız mobilyalarınızı veya objelerinizi (tablo,heykel..) ufak aydınlatmalarla ön plana çıkartmaya çekinmeyin.

Her Şeyden Önce Emniyet

Elbette hayal gücünüzün ve mekan aydınlatma şekillerinin sınırı yok; yeter ki elektrik devrelerini fazla zorlamayın. Kullanacağınız priz,duy,kablo gibi malzemelerin en iyi kalite olmalarına dikkat edin. En ufak şüphenizde işin uzmanı birine danışmaktan çekinmeyin. Unutmayın, elektrik şakaya gelmez!

Çalışma odaları:

Eğer bir çalışma odanız varsa, çalışma masanızın üzerinde bir masa lambası veya tavandan sarkıtmalı, hafif ışık veren bir avize kullanın. Bilgisayarınızın ışığından daha kuvvetli bir ışık gözlerinizi yoracaktır. Genellikle çalışma ortamlarında 40 watt kullanılması tavsiye ediliyor... Eğer odada başka aydınlatmalar da var ise bu uygulanmalı.

Masa lambalarında seçenekler o kadar çok ki,klasikten moderne her tür dekorasyon tarzına uyacak bir model bulabilirsiniz. Eğer çalışma masanız salonun bir kısmını kaplıyor ise genel bütünlüğün sağlanması için bu bölüme bir abajur yerleştirebilirsiniz. Böylelikle bu alan, çalışacağınız zamanlarda odaya dahil olacaktır.

Eğer kütüphanenizi veya raflarınızı ön plana çıkartmak isterseniz, yön değiştirebilen spotlar kullanabilirsiniz. (Örneğin,12voltluk halojen spotlardan alabilirsiniz)Bu spotların birçok boyu mevcut.

Çalışma masasını karanlık bir köşeye yerleştirmekten kaçının ve ışığa sırtınızı vermeyeceğiniz bir pozisyon ayarlayın.

Bilgisayarınızın ekranını ışık kaynağının karşısına yerleştirmediğinize emin olun… Ekranın yakınlarında ufak bir lamba kullanın ve ekranın ışığının yeterli olduğunu düşünseniz de hiçbir zaman karanlıkta çalışmayın!

Masa lambası gölge yapmaması için kullanılan elin ters tarafına yerleştirilmeli: Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız lambanız sol tarafta,solaksanız ise sağ tarafınızda olmalıdır.
Ana kural, çalışma alanınızı doğal ışık alan bir yere göre ayarlamanız. Okuma ya da çalışma ışığının soldan ve üstten gelmesi gerektiğini unutmayın.

Yemek Odası

Eğer pencerelerinizden gelen gün ışığını özlediyseniz, bir ya da birkaç pencerenizde mazgallar oluşturabilirsiniz. Bu mazgallara hafif bir ışık kaynağı kurarsanız,aydınlığın dışarıdan geldiği izlenimi verecektir.

Işık Kaynaklarını Yerleştirirken Neleri Göz Önünde Bulundurmalısınız?

*Yemek masasının üzerinde kullanılacak aydınlatma elemanının yüksekliği iyi ayarlanmalıdır.(Masanın yaklaşık bir metre üstünde olmalı)

*Tavan sarkıtmalı bir ışık, yemeğinizi ve davetinizi aydınlatacaktır.

*Eğer sarkıtma mümkün değilse, lambader tarzı ayaklı lambalardan kullanabilirsiniz;fakat bu tür lambalar size yerden kaybettirecektir.

*Bütün mekanı küçük ışıklandırmalarla dekore etmek de farklı bir yol.Duvar aplikleri, mumlar ve avizeler..Ambiyans için dekoratif ışıklar…

Yatak Odası

Bu oda direkt olmayan, hafif bir ışıklandırma ile daha hoş gözükecektir.Yatak odası için okumaya yetecek bir aydınlatma yeterli olacaktır. Yani 40watt’lık birkaç ampul kullanabilirsiniz.

Başucu lambaları

İlk kural, abajurları odanızdan ayrıştırmayın!Sonrasında dekorasyonunuza ve ölçülerinize uyacak olanları seçin.Eğer ince bacaklı abajurlar kullanıyorsanız çapı 20 cm. bir abajur şapkası seçin.Daha yüksek ve ayakları daha ağır abajurlar için ise 30-40 cm. bir çap tercih edilmeli.Her zaman oranları iyi ayarlamaya dikkat edin ve oturduğunuz zaman ampulün dışarıda kalmadığına emin olun.Bir abajurun öncelikli görevi gözlerimizi direkt ışıktan korumaktır.

Dekorasyon objesi olarak ışık…

Yatak odası her ne kadar bir dinlenme alanı bile olsa, bu mekanda da dekorasyona önem verilmeli!

Spotlarla dağıtılmış, dekorasyon objelerine,fotoğrafların üzerine doğrultulmuş aydınlatmalara daha çok yer verilmeli.

Ve konfor…

Ufak bir başucu lambası yatak odasındaki bütün aydınlatma ihtiyacınızı karşılayamaz. Yeni bir güne karanlıkta kıyafet arayarak başlamak keyfinizi kaçırmak için yeter de artar! Gardrop içindeki küçük spotların en büyük kurtarıcınız olduğunu unutmayın.Pilli Led spotlar kullanabilirsiniz; Led spotlar tüm yüzeylere yapıştırılabiliyorlar ve çalışmaları için sadece alkalin piller (şarj edilebilenleri tercih edebilirsiniz)yeterli.

Aydınlık köşeler

Eğer küçük de olsa bir yenilenme çalışması başlatacaksanız,değişken ve yayılan ışıklı bir ambiyans yaratmak için oyuklar ve köşecikler oluşturabilir,her birini aydınlatabilirsiniz(girintiler, dehlizler, güçlendirme kolonları ve köşeler...) Eğer bütçeniz limitliyse, yerini değiştirebileceğiniz birden fazla ufak lamba kullanabilirsiniz. Örneğin, yemek masalarının üstü için kullanılan dekoratif lambalardan ya da ufak gece ışıklarından yararlanabilirsiniz.

Işıklı süsleri unutmayın!

Işık kaynağı olan süsler, dekorasyon objesi olarak çok akıllı çözümler sunabilirler. Mağazalarda ışıklı süslerin çok farklı çeşitlerine rastlamak mümkün.Işıklı süsleri yapı marketlerde, hipermarketlerde, farklı fiyat aralıklarıyla bulabilirsiniz!

Satın Almadan Önce Dikkat Etmeniz Gerekenler

Aydınlatma sisteminiz için gerekli alışverişin son derece zor olduğunu unutmayın. Aydınlatma gereçleri satan bir mağaza, diğer mekanlardan çok daha aydınlık olacağından ,satın almayı planladığınız ürünün kalitesi ve ışık gücü hakkında sağlıklı bir fikir sahibi olamayabilirsiniz.

*Alışverişe çıkmadan önce, hangi lambanın ne tür bir ışık verdiği ve nasıl bir tertibat gerektirdiği hakkında bilgi sahibi olun.

*Aydınlatma sistemini kuracağınız odanın mutlaka bir planını edinin, var olan ışıkları belirleyin ve ne tarz bir aydınlatmanın odaya yakışacağına karar verin. Alışveriş sırasında bu plan yanınızda bulunsun.

*Farklı tipteki malzemelerin size sunacağı farklı kullanım ve aydınlatma imkanlarını göz önünde bulundurun.

*Satış görevlisinden, seçtiğiniz lambaların gün ışığındaki etkisini göstermesini talep edebilirsiniz.Bu sayede lambanın gücünü yerinde görmüş olursunuz.

Dekoratif mumlar...

Günümüzde, her formda mum bulmak mümkün. Mumlar sadece dekorasyon objeleri değiller; bir kere yandıktan sonra akşam yemekleriniz veya davetlerinizin havasını değiştirirler. Unutmayın ki,mumlar daima sıcak bir ortam yaratır. Onları şöminenizin bir köşesine ya da pencere içlerine koyarak değerlendirebilirsiniz. Aynı yere grup halinde yerleştireceğiniz mumlar, mekanın sıcaklığını daha da arttıracaktır.

Giriş, Koridor ve Diğer Geçiş Alanları

Güvenliğiniz için bu tür alanları iyi aydınlatmanız önemlidir. Eğer varsa özellikle merdivenlerinizi iyi aydınlatmayı unutmayın. Seçeceğiniz ampul için ise,en güçlü olanlarından kullanmanızı tavsiye ediyorum!

Geçiş alanlarınızdaki ışıklı hareket sensörlü modellerden seçerseniz, sürekli açık kalmalarını engellemiş olur ve büyük ölçüde enerji tasarrufu yaparsınız. Eğer uzun bir koridorunuz varsa bir diğer yol; ışık kaynaklarını koridor boyunca monte etmektir.Yarı şeffaf aplikler koridor boyunca kullanılabilir.

Mutfak Aydınlatması

Mutfak evlerde gittikçe daha da önem kazanmaya başladı. Yeni yapılarda çoğunlukla yemek odasına açılan, tek bir odaya dahil olan mutfaklara rstlamaya başladık.Mutfaklar artık oturma odaları gibi bir yaşama alanına dönüştüler.

Direkt aydınlatma

En iyisi yemek yaparken ve belirli mutfak işleriyle ilgilenirken rahat olmanız için direkt bir aydınlatma tercih etmeniz. En iyi çözüm halojen spotlar ya da düşük voltajlı akkorlu lambalar kullanarak önemli bölümlere yöneltmek: Hazırlama alanı, lavabo, ocak.Eğer bir davlumbaz alacaksanız spotlu olanlarından seçmeye çalışın.

Yönlendirme...

Spotları çalışma alanınızın belirli kısımlarına yönlendirin; tavanda iseler sırtınızdan gelmeyecek şekilde yerleştirdiğinize emin olun. Aksi takdirde kendi gölgeniz sizi rahatsız edecektir. En iyi çözüm,spotları mutfak dolaplarının altına sabitlemek olacaktır. Bununla birlikte mutfak aydınlatmasını tamamlamak için tavana hafif ışık yayan bir avize eklenebilir.

Yaklaşık 8 m2’lik bir mekanın genel aydınlatması için tavandan sarkıtmalı floresan lambalardan, 40watt’lık 3 spottan ya da 230 voltluk akkorlu lambalardan yararlanabilirsiniz. Spotlar kolay yön değiştirebildiği için mutfağın farklı bölümlerini etkili bir şekilde aydınlatabilirler. Bu üç tercihi mekanın bütününe yayılacak şekilde, esas aydınlatılmak istenen bölümlere yönlendirmelisiniz.

Aklınızda bulunsun!

*Alttan yansıtılan ışıkla aydınlatılan mekanlar, duvarları ve tavanı aydınlatırken,bir kısmı da gölgede bırakır. Bu sayede mekana dair bazı detayları vurgular ama aynı zamanda da çok enteresan kontrastlar oluştururlar. Siz de evdeki elektrik tesisatını göz önünde bulundurarak, arzu ettiğiniz sakin ve çarpıcı aydınlığı elde edebilirsiniz.

*Birden fazla tuval ya da gravürü aydınlatmayı arzu ediyorsanız ve sadece bir tek tavan lambası kullanma imkanınız var ise halojen spottan oluşan ama tek bir yerden tavana monte edilen lambaları kullanabilirsiniz. Hareketli spotlar sayesinde de farklı yönlerdeki pek çok detayı aydınlatma olanağına sahip olabilirsiniz.

*Raylı sistemlerde kullanılan projektörler sayesinde, bütün bir duvarı aydınlatma imkanınız var..

Gün Işığı

Gün ışığı aydınlatması, yaşam mekanlarının yönüne ve günün zamanlarına göre,miktar ve kalite olarak sürekli değişim gösterir. Mekana kattığı doğal ışıkla birlikte dekorasyon için ideal bir renk uyumu sağlar. Günışığından faydalanmak için öncelikle pencerelere dikkat etmek gerekir. Pencere büyüklüğünün taban alanının 1/6’inden 1/3’ne çıkarılması durumunda aydınlık %59 artar.

Banyodayız…

Mutfaktaki gibi banyoda da ambiyans aydınlatmasını banyo mobilyasının üzerindeki aydınlatmadan ayırmak gerek. Ambiyans aydınlatması için düşük voltajlı halojen spotlar veya tavana monte edilebilir lambalar iyi bir seçim olacaktır. Fakat özellikle banyo aynasına yoğunlaşın… Aynanın çerçevesine dik olarak yerleştirilmiş akkorlu tüpler,profesyonel makyöz masalarını hatırlatacak ve ve mükemmel bir sonuç oluşturacaklardır. Unutulmamalı ki yukarıdan gelen ışık kendimizi aydınlıkta görmemize engel olur.

Aynanızın ve aydınlatmanızın görevi sizi güzelleştirmektir. Bunun için yukarıdan aşağı doğru inen direkt ışıklardan kaçının. Bu tür ışıklar kırışıklıkları belirginleştirir ve yüzü yorgun gösterir. Aşağıdan yukarı doğru uzanan aydınlatmalar da cazibenizi arttırmayacaktır. Bununla birlikte banyo,işlevliği gerçekten yüksek; makyaj, tıraş ve diğer estetik aktivitelerine uygun bir aydınlatma gerektirmektedir.İşte bu yüzden yön değiştirebilen spotlar idealdir. Ama özellikle karşıdan aydınlatmalar için ,yıldız locası gibi: Aynanızın çerçevesine ufak ışıklar yerleştirin.Yerleştireceğiniz ampullerin kuvvetine dikkat edin;çünkü aynanın yakınındaki ışık eğer çok kuvvetliyse sizi aydınlatmak yerine körleştirebilir.

Dış mekanlarınızı ihmal etmeyin...

İçerideki alanlarda olduğu gibi bahçenizde de bazı bölümlerin ön plana çıkartılması önemlidir. Öncelikli olarak güvenliğiniz için: İniş ve çıkışlar, gidiş yolları, havuz kenarları… Potansiyel tehlike oluşturabilecek bütün noktaları belirlediğinize ve geçişlerin iyi aydınlanmış olmasına dikkat edin.

Hareket dedektörleri dış cephe yolları ve gidişler için en kullanışlıları. Spotlar ise su noktalarını,bitkileri ve ağaçları ön plana çıkartmak için kullanılmalılar. Spotları her tarafa serpiştirin ve vermek istediğiniz etkiye göre açılarını ayarlayın...

Sevgiyle Kalın.

Konular :