ÇOCUK ODASI

Çocuk Odası Dekore Etmenin İncelikleri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 03.07.2011
Çocuk Odası Dekore Etmenin İncelikleri

Eğlenceli ve benzersiz bir çocuk odası yapmak o kadar zor veya karmaşık olmak zorunda değil aslında. Çocuğunuz ile birlikte, iyi bir tema belirledikten sonra birkaç ipucuyla çocuk odasının dekorasyonuna karar verebilirsiniz. Çocuk odasının dekorasyonu çocuğun doğumu ile başlayan ilk yılda kritik önem taşır. Çocuk büyüdükçe odasını oyun odası, yatak odası ve çalışma odası olarak kullanacaktır. Doğal olarak da çocuk odası dekore edilirken gelecek 5, 10 hatta 15 yıl hesaplanarak hareket edilmelidir.

Odanın dekorunun temelini ve mobilyalarını basit tutmak, çocuğun büyümesi ile odanın uyum sağlamasına yaradığı gibi, çocuk odasının dekorasyonunun evin genel havası ile de uyumlu kalmasını sağlar. Uyumlu bir dekorasyon planı ile tasarlanacak çocuk odasının, zaman içinde oyun odası, yatak odası ve çalışma odası olarak kullanılacağını unutmayın!

İşte Birkaç İpuçu

Çocuk odasına, sağlam ve fonksiyonel mobilyalar konmalıdır. Genç yatağına dönüşebilecek çocuk karyolası, masa olarak da kullanılma özelliği olan çekmeceli sehpalar, içine battaniye ve yastıkların konulabileceği ve daha sonraki yıllarda ise üstüne bilgisayarın veya televizyonun konabileceği gardırop, çocuk odasında tercih edilebilecek fonksiyonel seçeneklerdir.

Fiyatı ucuz tutabilmek için cilasız mobilyalar alınıp, daha sonra boyanabilir. Biraz zımparalayıp, birkaç kat boya çekerek, çekmecelerin kulplarını yenileyerek eski bir mobilyayı çocuğunuzun odasına koyabilirsiniz.
Fonksiyonel puflar tekrar popülerleşti. Ahşap küp şeklindeki puf, ebeveynler için yerleştirilen bir sallanan sandalyenin yanına konulabilir. Çocuk küçükken bu pufun üstüne oturup oyun oynar, daha büyüğünde ise sallanan sandalyede rahatça oturup müzik dinler.

Farklılık ve Yenilik Katmanın İncelikleri

Eğer mobilyalar ve duvar kaplamaları basit tutulursa, çocuğun odasının diğer aksesuarları birkaç yılda bir kolayca değiştirilir. Yeni doğmuş bir çocuğun odasını yumuşak sarı tonda duvar kağıdı ile kaplamak mantıklıdır, nötr renge geçişi olduğu için çocuk büyüdükçe iyi görünecektir.
Duvar kâğıdı bordürleri çocuğun odasına farklı anlamlar ve yenilik katmak için idealdir. Bu bordürler hayvan figürleri veya bebek motifleriyle yenilenebilir. Bordürlerde seçilen bir desen, parça halı, perde ve çarşafla tamamlanabilir.

Bir odayı kişiselleştirmenin en iyi yolu aksesuarlar kullanmaktır. Çocuk büyüdükçe odasına konulabilecek renkli sandıklar, odanın dağınıklığına çözüm olabileceği gibi çocuk odasına kişilik katar.
Konulacak her sandığın, dergi ve kitapların içine konması gibi farklı bir amacı olmalıdır. Odaya raflar kurularak küçük oyuncaklar buralara konulabilir, aynanın yanına ise hobi aksesuarları yerleştirilebilir. Abajurlar ve yer yastıkları arada değiştirilerek renk trendleri yansıtılabilir.
Çocuğun yaşı 8-12 arasına ulaştığı zaman çocuk odasının dekorasyonuna karışmak isteyebilir. Bu isteklere kulak verilmelidir, ama ev halkının zevki ve maddi koşullar arasındaki dengeyi kurmak ebeveynlere düşer. Tüm seçimleri çocuğunuza bırakmamalısınız, ama yine de ona zaman zaman seçenekler sunmanız, odasına kişilik katması için önemlidir.
Çocuğunuz ergenlik dönemine girdiğinde kendine örnek aldığı şarkıcıların ve sporcuların posterlerini odasına yapıştırmak isteyebilir ve odasının tüm dekorasyonunu kendi kontrol etmek isteyebilir. Bu durumda duvarın zarar görmemesi için posterlerin çerçevelenmesi daha uygundur, bantla yapıştırılması duvara zarar verecektir.

Fotoğraflar ve yazıların asılması içinse bir pano asılması daha iyi olacaktır. Deri veya sünger görünümünde bir duvar kâğıdı ilginç bir fon oluşturacaktır.
Uyumlu bir dekorasyon planı ile tasarlanacak oda, çocuğunuzun doğumundan gençlik dönemine kadar zarafetle onu ağırlayacaktır.

Konular :