ERGENLİK DÖNEMİ

Ergenlikteki Temel Soru: “Ben Kimim?”

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.12.2015

Ergenlikteki Temel Soru Ben Kimim

Hormonal değişiklikler ve bedenin cinsel olarak gelişmesi, ergenin bocalanmasına neden olur. Ergenlikteki temel soru; “ben kimim?” sorusudur. Ergen bu sorunun cevabını tüm yönleri ile anlamaya, algılamaya çalışırken aslında “kimliğini" sorgulamaktadır. Peki bu önemli süreçte çocuğunuz ne yaşar? Anne-baba olarak nelere dikkat etmek gerekir? Hangi durumlarda bir uzmandan yardım almak lazım? Tüm bu soruların yanıtlarını Uzman Psikolog Nilgün Sarı verdi.

Bedensel Değişimle, Ruhsal Değişim Aynı Anda Yaşanmaz

Yetişkin yaşa kadar her iki cins birbirinin aynıdır. Ortak isimleri vardır; her iki cins de çocuk olarak tanımlanır. Ergenlik süreci bedensel değişimle başlar. Cinsel kimlik, bedensel ve ruhsa değişimle beraber netleşmeye başlar. Artık ergen tam bir kadın ya da bir erkek bedenine sahiptir ve ergenin bedeni cinsel bir nitelik kazanmıştır. Ancak bu hızlı bedensel değişime karşılık, ruhsal gelişim eş zamanlı gelişmez.

Ergen bedensel olarak büyümüş, gelişmiş, sesi kalınlaşmıştır. Fakat davranışlarına baktığımızda bedenle orantılı değildir. Henüz ruhsal olarak olgunlaşmamıştır. Ergen cinselleşmiş bir bedenle başa çıkmak zorundadır. Hormonal değişiklikler ve bedenin cinsel olarak gelişmesi, ergenin bocalanmasına neden olur.

Ergenlikte Kimlik Sorgusu

Ergeni bu dönemde yaşayacağı ruhsal ve biyolojik değişikliklere bilgilendirerek hazırlamak uygun olacaktır. Ergenin kimlik sorgusunun ruhsal, toplumsal ve biyolojik cevapları vardır. Biyolojik cevap,, cinsel kimliğe dair olandır. Kadın mıyım? Erkek miyim? Nasıl kadın olunur? Nasıl erkek olunur? Cinsel kimliğe dair soruların ilk cevabı 3-6 yaş dönemindedir.

Cinsel Kimlik Ergenlikte Tekrar Sorgulanır

Sağlıklı ruhsal gelişimde, erkek ve kız çocuk, dönemde cinsel kimliğini oturtmuştur. Kızlar anneleriyle, erkek çocukları da babaları ile özdeşim kurarak cinsel gelişimlerini tamamlamışlardır. Bu süreçte sağlıklı bir ruhsal yapılanma oluştuysa, cinsel kimliğin ergenlikte tekrar sorgulanması ve kadın erkek kimliklerinin yerleşmesi sorun olmayacaktır.

Çocuk Karşısında Güçlü Anne-Baba Görmek İster

Ergenlikteki sorunların yoğunluğu, önceki gelişim dönemlerinin sağlıklı yaşanmasına bağlıdır. Anne ve baba ile çatışma, onlara karşı çıkma bu dönemde doğaldır. Bu çatışmalar ergenin özerkleşmesine, ebeveynlerinden ayrılmaya olan ihtiyacına hizmet eder. Bu gibi durumlarda anne-babanın sağlam durması oldukça önemlidir.

Çocuğunuzun Mahremiyetine Saygı Duyun

Ergenin fiziksel ve düşünsel mahremiyetine saygı duyulmalıdır. Ebeveyn çocuğuna karşı aşırı kontrolcü ve istilacı bir tutum sergilememelidir. Ergenin en büyük korkusu, denetimi yitirmektir. Anne-babası ile arasına mesafe koymakta zorluk yaşayan ergen, ebeveynlerine el kaldırabilir, vurabilir.

Çocuğunuzun Size Şiddet Uygulamasına İzin Vermeyin

Ergenin anne-babasına vurmasına izin verilmemelidir, şiddetine şiddetle cevap vermeyerek ruhsal olarak ergenin karşısında sağlam durulmalıdır. Eğer bu gibi zor durumlar yaşanıyorsa ve anne-baba kendini yetersiz hissediyorsa, psikolojik destek alınmalıdır.

Konular :