ERGENLİK DÖNEMİ

Ergenlik Halleri: Çocuğun Kendi Kendini Uyarması

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 13.12.2012

Ergenlik Halleri Çocuğun Kendi Kendini Uyarması

İşi fazla büyütmemeniz gerektiğini söylüyor uzmanlar. "Üstü kapalı bir şekilde kendini tatmin ettiğini bildiğinizi belirtin, sonra da mümkün olduğu kadar üstelememeye çalışın"diyor “Bebeklikten Yetişkinliğe Çocuğun Duygusal Sorunları” adlı kitabın yazarı Dr. Lee Salk.

Dünyaca ünlü uzman "Çocuğumun kendi kendini tatmin etmesi konusunda nasıl bir tavır takınmalıyım?" sorusuna bakın hangi yanıtı veriyor.

Durumun Farkında Olduğunuzu Belirtin

Eğer çocuğunuz çok sık kendi kendini tatmin ediyorsa, tepkiniz daha kuvvetli olmalıdır. Fakat aşırı bir kendi kendini tatmin durumunda bile cezalandırıcı bir tavır takınmaktan, suçluluk duygularını uyandırmaya çalışmaktan ya da gururunu kıracak bir şekilde davranmaktan kaçının. Yalnızca onun çok sık kendi kendine uyarma eğiliminin farkında olduğunuzu belirtin.

Bu Durumda Nasıl Konuşulmalı?

Önemli olan sizin tepkide bulunmanızdır; dolayısıyla: “Madem ki kendi kendini uyarma ihtiyacını duyuyorsan, neden başka konularla ilgilenmeyi düşünmüyorsun?” ya da : “Bunun hoşuna gittiğini seziyorum ama neden bu kadar sık tekrarlıyorsun?” demekle yetinebilirsiniz.

Çocuğunuzun Gururunu Kıracak Söylemlerde Bulunmayın

Pek çok kimse benimle aynı kanıda olmayabilir; fakat aşırı kendi kendini tatmini bilmezlikten gelmenin yanlış bir tutum olduğuna inanıyorum. Çünkü sizin hiçbir tepkide bulunmadığınızı görmek, çocuğu daha da endişelendirebilir. Son zamanlarda gördüğüm bir vakada kendini aşırı tatmin etmesinden ötürü vajen ağzı tahriş olmuş ve tıbbi müdahale gerekecek durumdaki kızına hiçbir şekilde müdahele etmediğinden ötürü büyük bir gurur duyan bir anneyle karşılaştım.

Çocuğunuza İtici ve Onu Küçük Düşündürücü Tepkiler Vermeyin

Annenin bu durumdan bile davranışıyla iftihar etmesi, onun çocuğunda suçluluk duygusu uyandırabilecek her şeyden kaçınması gerektiği inancına bağlıydı. Oysa çocukla görüşmelerim sonucu, özellikle annesinin aşırı müsamahakâr tutumundan ötürü son derece endişeli olduğunu fark ettim.

Anneye, kızına kendini bu kadar sık uyarmasının tahrişlere yol açtığını bu nedenle kendini kontrol etmesi gerektiğini söylemesini salık verdim. Ayrıca annenin, kızına kendi kendini uyarmak istediğinde bunu herkesin yanında değil de yalnızken yapmasının daha uygun olacağını belirtmesini de önerdim. Anne, söylediklerimi uyguladıktan sonra, çocuğun endişe durumunda ve kendi kendini tatmin miktarında önemli bir azalma meydana geldi.

Hiçbir Tepki Vermemeniz Durumu Kabul Ettiğiniz Anlamına Gelir

Konuyu bir başka açıdan ele alacak olduğumuzda da çocuk, bir kimsenin sosyal olarak kabul edilebilir gibi görülen bu davranışı sınırlandırması için umut besleyerek açıkça ve aşırı bir şekilde kendi kendini tatmin edebilir. Hiçbir tepki göstermediğinizde bu, davranışı kayıtsız şartsız kabul ettiğiniz anlamına gelecektir. Bu nedenle bir tepkide bulunmanızı öğütleyeceğim ama, bu ne cezalandırıcı ne de çocuğu itici ve küçük düşürücü bir tepki olmalıdır.

Konular :