ERGENLİK DÖNEMİ

11-19 Yaş Grubu Arasındaki Gençler Hangi Aşıları Yaptırmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.12.2013

11 19 Yaş Grubu Arasındaki Gençler Hangi Aşıları Yaptırmalı

11-19 yaş grubu arasındaki milyonlarca gencin boğmaca, tetanoz, difteri, hepatit B, hepatit A, suçiçeği, kızamık, kızamıkçık, kabakulak, polio, grip, zatürre, HPV enfeksiyonuna karşı aşıya gereksinimi olduğunu tahmin edebilir miydiniz?

11-19 yaş grubu arasında olan birçok genç, aşıların sadece küçük çocuklar için olduğunu ve aşıların yapılmış olduğunu düşünürler. Oysu uzmanlar bunun aksini söylüyor.

11-19 Yaş Grubu Arasındaki Gençler Hangi Aşıları Yaptırmalı?

AŞI ŞEMASI:

Hepatit B: Şimdiye kadar olmadıysanız aşılama şemasını tamamlamalısınız.

Kızamık, Kızamıkçık, Kabakulak : Doktorunuzun size 2 doz MMR aşısını yaptığını kontrol edin.

Tetanoz, Difteri, Boğmaca: 11-12 yaş arasında Tdap hatırlama dozuna ihtiyacınız var. Ayrıca her 10 yılda bir tetanoz aşınızı tekrar yaptırmalısınız.

Polio (Çocuk Felci): Çocuk felci aşılama şemasını tamamlamadıysanız ve yaşınız 18'den küçük ise şimdi tamamlamalısınız.

Suçiçeği: Daha önce aşılanmadıysanız ve hala suçiçeği olmadıysanız hemen bu hastalığa karşı aşılanmalısınız. Bu aşı artık 2 doz olarak yapılmaktadır. Çocukken tek doz olarak yaptırdıysanız 1 doz daha yaptırmalısınız.

Hepatit A: Birçok gencin Hepatit A'ya karşı aşılanma ihtiyacı vardır. Özellikle Hepatit A hastalık riski yüksek bir toplumda yaşıyorsanız veya bu bölgelerden birine seyahat edecekseniz, kronik karaciğer hastalığına karşı risk faktörünüz varsa ya da sadece korunmak istiyorsanız 2 doz Hepatit A aşısı yaptırmalısınız.

HPV: Bütün ergenlik dönemindeki genç kızların rahim ağzı kanserini ve genital siğilleri önlemek amacıyla tercihen 11-12 yaş arasında 3 doz olarak aşılanmalıdır. Bu aşıyı yaptırmadıysanız ve 26 yaşından daha gençseniz aşılanmalısınız.

Grip: Astım, diabet, kalp hastalığı gibi kronik bir rahatsızlığınız var mı? Kronik rahatsızlığı olan herkesin her yıl gribe karşı aşılanması öneriliyor. Ayrıca gribe karşı korunmak isteyen herkes her yıl aşılanabilir.

Pnömokok: Kronik bir rahatsızlığınız var mı? Doktorunuzla Pnömokok aşısı gerekli olup olmadığını görüşün.

Konular :