DAVRANIŞ SORUNLARI

Hiperaktif Çocuk İçin 5 Doğru Yaklaşım Önerisi

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 31.03.2015

Yaramaz hiperaktif çocuklar için doğru iletişim yöntemleri

Hiperakitf bir çocuk hem anne-baba, hem de ailenin diğer bireyleri için büyük bir üzütü ve sıkıntı kaynağı olabilir. Çocuğunuza özellikle davranışlarını kontrol etmesinde yardımcı olabilmeniz için Çocuk-Genç ve Aile Psikiyatristi Prof. Dr. Yankı Yazgan’ın önerilerinden yararlanabilirsiniz.

Hiperaktif Çocukları Olan Anne Babalar İçin Doğru Davrnış Yöntemleri

Çocuğunuz içing ünlük bir program yapın. Çocuğunuzun uyandığı, yemek yediği, yıkandığı, okula gitmek için evden çıktığı ve yattığı saatlarin her gün belirli ve ayın olmasını sağlayın.

  1. Çocuğunuzu kalabalık alışveriş merkezleri gibi çok fazla uyarının bulunduğu ortamlardan mümkün olduğunca uzak tutmaya çalışın.

  2. Hiperaktif çocuklar büyüklerinin dikkatini ancak yanlış bir şey yaptıklarında çekerler. Çocuğunuzu güzel sözlerle, kucaklayarak ödüllendirmeniz, olumlu davranışlrı için küçük armağanlar vermeniz çok önemlidir. Anne-baba, aile bireyleri ve arkadaşlardan gelen bu tür olumlu destek ve sevgi çocuğunuzun kendini iyi hissetmesini sağlayacaktır.

  3. Büyükler hiperaktif çocukların davranışlarına çoğu zaman sinirlenir ve fiziksel cezalara daha başvurabilir. Dayaktan kaçınılmalıdır. Bunların yerine daha etkili disiplin teknikleri uygulayabilirsiniz. Örneğin, çocuğunuzun hiperkatif davranışları sizi fazlaca rahatsız ederse, ona o an için sırtınızı dönerek davranışına karşı kayıtsız kalın.

  4. Çocuğunuzun çok fazla heyecanlı veya hareketli olduğu onlarda başka bir aktiviteyle dikkatini dağıtmaya çalışın. Çocuğunuzun, çevresine yönelik tekmeleme, ısırma vs. Gibi davranşılarına müdahale ederek engel olmanız gerekebilir. Onu, sakinleşene kadar bir süre yalnız başına bırakmanız fiziki cezalandırmdn çok dh iyi ve etkkili bir yöntemdir.

  5. Davranışlarını çocuğunuzla sakin olduğu anlarda tartışın ve onun bu davranışlarının sonuçlarını anlamasını sağlayın. Sonuçlarla karşılaşmak yeterli olmayabilir; hangi davranışın o sonuca yol açtığını ona göstermelisiniz.

Konular :