DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocuklarda Tik Nasıl Önlenir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 12.05.2015

Çocuklarda Tik Nasıl Önlenir

Tik nasıl tedavi edilir? En sık hangi hastalıklarla karıştırılır? Prof. Dr. Sefa Saygılı anlattı.

Çocuk Yorgun ve Heyecanlı Olduğunda Tikleri Daha da Artar

Kekemelik gibi tikler de üzerinde duruldukça, dikkat çekildikçe artış gösterir. Bazı tikler, birden belirip kısa sürede geçerler. Çocuğa sık sık yüzünü, kaşını oynatmamasını söylemek ters sonuç verir, azalma değil artış meydana gelir. Çocuğun yorgun ve heyecanlı olduğu zamanlarda artar. Bastırma ile tikleri çocuk bir süre durdurabilirse gerginlik ve iç sıkıntısı duyacaktır.

Aileler Ne Yapmalı? Nelere Dikkat Etmeli?

  • Yüzdeki tikler büyük çoğunukla ruhi sebeplerle bağlıdır. Çocuğu tedirgin eden faktörlerin araştırılarak bulunup çıkarılması ve düzeltici değişikliklere gidilmesi daha uygundur. Özellikle daha sosyal olması için gereken tedbirleri almalıdır.

  • Anne-baba çocuğa güven vermeli, tik üzerinde durmamalı ve gerekirse bir ruh hekiminin yardımını istemelidirler.

  • Tiklerin çoğu geçicidir. Ergenlik çağından önce sönerler. Ancak yetişkin yaşlara kadar uzayanlar vardır.

  • Çocuk hiçbir zaman tikleri yüzünden cezalandırılmamalıdır. Çünkü tikler onun kontrolü dışında gerçekleşir.

  • Çocuklar alay edilmeye karşı korunmalıdır. Bütün çocuklar, evde ve okulda güvenli ve tehdit altında olmayan bir çevreyi hak ederler. Ebeveyn ve özellikle öğretmenler çocuğun alay konusu olmaması konusunda hassas olmalıdırlar. Çünkü tikler genellikle diğer çocuklar için bir eğlence kaynağı oluştururlar. Alay edildikçe de tiklerin sıklığı artar.

Çocuklardaki Tik Nasıl Tedavi Edilir?

Tik bozukluklarının tedavisinde ilk dikkat edilmesi gereken nokta, çocukta görülen belirtilerin tedavi gerektirip gerektirmediğidir. Tedavi, genellikle tikleri şiddetli olan veya tikleri yüzünden stres altında olan ve huzursuzluk gösteren çocuklara uygulanır. Tikleri daha hafif veya orta seviyede olan ya da huzursuzluk göstermeyen çocuklarda tedavi gereksizdir.

Zaten tik bozuklukları için tedavi seçenekleri çok kısıtlıdır. Psikoterapi ile çocuk rahatlatılabilir, ayrıca çeşitli ilaçlar kullanılabilir.

Tikin Tıbbi Durumdan Farkı Nedir?

  • Tikler bazı hastalıkların belirtileri ile karışabilir. Mesela alerjisi olan çocuk devamlı genzini temizleyebilir, burun çekebilir ve öksürebilir. Alerjiden kaynaklanan bu durumlar mevsimlere göre ortaya çıkar, yine alerjiye sebep olan belli faktörlerle karşılaştıktan sonra şiddetini artırırlar.

  • Yine ışığa karşı hassas olan veya görme bozukluğu çeken çocuklar gözlerini kırpıştırabilirler.
  • Bu ve benzeri durumları tikle karıştırmamak gerekir.

Konular :