DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocuklar Neden İnat Eder?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 24.09.2014
Cocuklar Neden Inat Eder

Çocuğun gelişiminde, yürümeye başlamak, keşfetmeye, ellemeye donanımlı hale gelmek, sınırları aşabilmek bir dönüm noktasıdır. Devamlı hareket halinde olması ile birlikte, zorla ve açıklama yapılmadan konan yasaklara ya aşırı uyum sağlar (ki, baskıcı eğitim yöntemi onda ürkekliğin, pasifliğin ve özgüven eksikliğinin tohumlarının atılmasına sebep olabilir) ya da bağımsızlığının keyfini yaşamak için size direnebilir. Peki ama ebeveyn olarak bu hassas süreçte nelere dikkat etmelisiniz? İşte, çocuğunuzun o sizi çileden çıkaran inadı ile baş etmeden önce bilmeniz gerekenler...

Çocuğun İnat Etmesinin Nedenleri Ne Olabilir?

•Anne baba gibi yetişkinleriyle sorunu olan çocuklar, onlardan öç almak için inatçı davranabilirler.

•Tutarsız aile tutumlarında yetişen çocuklar, isteklerini yaptırabilmek için inatçı davranırlar.

•İnatçılık yaparak istediğini elde etmeye alışan çocuk, bu davranışını sürdürür.

•Tuvalet eğitimi veya yemek konusunda çok katı ve ısrarcı olunması, çocuğu inatçı yapar.

•Titiz, pimpirikli, çocuklarına çok müdahale eden annelerin çocukları, pasif direniş göstererek inat ederler.

Bazen anneler bir çocuklarına çeşitli nedenlerden dolayı daha ilgili davranırlar. Bu durum da diğer çocuğun inatçı olmasına neden olur. Ya da benzeri durum olarak annenin başka çocuklara kendi çocuğundan daha fazla ilgi ve sevgi göstermesi, çocuğu inatçı, saldırgan ya da utangaç yapabilir. Her çocuk farklı tepkiler verir.

Çocuğun ayrı bir kişi olduğunu fark etmeden davrandığınızı unutabilirsiniz. Size zorla ve açıklama yapılmadan bir şeyler yaptırılmaya çalışılsa kendi tepkinizin ne olacağını hiç düşündünüz mü?

Aile Ne Yapmalı?

Çocuklar yürümeye başladıktan sonra etrafı karıştırmaya başlarlar. Bunları yaparken bazen kendilerine zarar verecek şeylere de el atarlar. Bu durumda anne devreye girer ve telaşla çocuğa “yapma” der. Çocuk annenin panik olmuş ve bu halinden eğlence çıkarır ve aynı şeyi yapmak ister. Bu durumda anne ve çocuk inatlaşmaya başlar. Anne kızdıkça çocuk daha çok hırçınlaşır ve ağlar. Bu durumda anneler çocuklarını hemen “inatçının teki diye niteler. Bu durumda aileye düşen görev çocuklarla inatlaşmak değil çocuğun ilgisini soru ile başka yöne çekmektir. İlla da dolabı karıştırmak isteyen oğlunuza “Çocuğum topun nerede? Hadi getir de oynayalım.” demek daha makul bir yoldur.

Cocuklar Neden Inat Eder

Çocukların bağımsız olduklarını fark etmeye başlamaları ve keşfetmeye olan merakları inatçılıklarını tetikler. Çocuğunuzla uyumlu bir ilişkiniz olabilmesi için onun gelişimine doğru destek vermelisiniz. Bunu yapabilmek için onun sizden farklı olduğunu, kendi düşünceleri, duyguları ve istekleri olduğunu unutmadan sınırlarınızı ve kurallarınızı koymayı unutmayın.

Evet, şöyle ya da böyle inat hepimizin hayatında bir parça var. Bazılarımız ise biraz daha fazla inatçıyız. Ve bu durum büyük olasılıkla ailemizin bizi yetiştirme tarzından kaynaklanıyor. Başkalarının da fikirlerinin değerli olabileceğine inanmak, önyargılı olmamak ve davranışlarımızdaki hatalarımızın kişiliğimizdeki bir kusur anl..... gelmediğini bilmek inadımızı bir nebze kırabilir. Ve şu soruyu kendimize sormak çok faydalı olacaktır: Gerçekten inat ettiğimiz bu şey inat etmeye değer mi?

Konular :