DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocuk Neden Altını Islatır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 20.04.2018

Çocuk Neden Altını Islatır

Yaşıtları çoktan bezi bırakmasına rağmen bazı çocuklar neden hala altını ıslatır? Çocuğa tuvalet eğitimi ne zaman, nasıl verilmeli? Hangi durumlar çocuğun tuvalet alışkanlığını geciktirir? Konuyu uzmanlara sorduk...

Çocuk Neden Altını Islatır?

Her anne, çocuğunun bir an önce çişini haber vermesini ister. Çoğu anneler çocuklarını çişini erken haber verişi ile övünürler. Çocuğun tuvalet alışkanlığı kazanmasında eğitimin payı inkar edilmemekle birlikte, bu daha çok sinir ve kas sisteminin gelişmesiyle ilgilidir. Kaslarını kontrol edecek fizik olgunluğuna erişemeyen bir çocuğa ne kadar uğraşırsanız uğraşın tuvalet alışkanlığı kazandıramazsınız.

Bir çocuk normal olarak ikinci yaşın sonlarına doğru kaslarını kontrol altına alabilmektedir. Çocuğun bünyesine bağlı olarak, bu daha erken veya daha geç olabilmektedir. Kaslarını kontrol edecek fiziki olgunluğa ulaşmasına rağmen, bazı çocuklar altını ıslatmaya devam etmektedirler. İşte eğitimin ilgilendiği ve anne-babaların dikkatini çektiği bu tür çocuklardır.

Bazı titiz ve aceleci annelerin, çişlerini haber vermesi için çocuklara baskı uyguladıkları ve onlara ceza verdikleri bilinen bir gerçek. Bu, tamamen yanlış bir uygulamadır.

Ceza Vermek Sorunu Daha da Kronikleştirir

Başkalarının yanında çocuğun altını ıslattığından dolayı azarlayan veya dayak atan, ceza olsun diye onu pis bezi ile dolaştıran, lazımlığa oturtup, başında saatlerce bekleyen ve tuvalete kapatan ebeveynler problemi büyütmekten ve hatta kronikleştirmekten başka bir şey yapmış olmuyorlar…

Islak bez veya kirli çamaşırla uzun müddet dolaşan çocukların zamanla bu kokuya alıştıkları tespit edilmiş.. Anneler artık sonradan temiz bez de bağlasa çocuklar bilerek bezi ıslatmakta ve o kokuyu duymak istemektedirler…

Çocuk Neden Altını Islatır

Çocuk Neden Altını Islatır?

Sebepi Psikolojik Olabilir

Çocuğunuz bilerek altını ıslatıyor ise bunun bazı psikolojik sebepleri olabilir. Kardeş kıskançlığı, ilgi ve şefkat eksikliği, güvensizlik duygusu, yalnızlık korkusu sayabileceğimiz psikolojik sebeplerin başında gelir.

Tuvalet Eğitiminde Sabır Önemli

Anneler, çocuklarının atlını devamlı temiz tuttukları, belli zaman aralıklarında zor kullanmadan çişe tuttukları, sabır ve anlayış gösterdikleri takdirde zamanı gelince çocukların çişini ve kakasını haber vermemeleri için bir sebep yoktur…

Problem Fiziki Bir Rahatsızlıktan Kaynaklanıyor Olabilir

Her şeye rağmen çişini haber veremiyorsa, fiziki bir rahatsızlıktan dolayı kaslarını kontrol altına alamıyor olabilir. Bir doktora gösterip çeşitli testlerle durum açıklığa kavuşturulabilir.

Eğer çocuk gündüzleri çişini haber verdiği halde geceleri altını ıslatıyor ise alacağınız bazı tedbirlerle bunun da çözümlesi mümkündür. Akşamları fazla sulu yiyecekler vermemek, yattıktan yarım veya bir saan sonra çişe kaldırmak gibi. Zira yapılan deneylerde gece altını ıslatma işinin, sıklıkla ilk saatlerde meydana geldiği anlaşılmıştır.

Konular :