DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocuğunuzun Kıskançlığıyla Başetmenin Yolları

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 12.04.2013

Çocuğunuzun Kıskançlığıyla Başetmenin Yolları

“Çocuğum 5 yaşında ve çok kıskanç, Okulda arkadaşlarında ne görse, kendinde de olsun istiyor. Bu durum hayatımızda bir problem oldu diyebilirim. Nasıl davranmanız gerekiyor?"

"Anne babalar, çocuklarının ileride mutsuz bireyler olmamaları için daha baştan önlemlerini almalıdır." diyen Psikolog Ayşe Güner bu soruna ilişkin ebeveynlere bakın hangi önerilerde bulunuyor.

Çocuklar Kıskançlık Duygusuyla2 Yaş Civarında Tanışır

Kıskançlık içgüdüsel bir duygumuzdur. Bu duyguyu dengeli bir biçimde yaşadığımızda sorun çıkmaz, ama kıskançlık, diğer bütün duyguların önüne geçerse, kendimize de çevremize de zarar vermeye başlarız.

Çocuklar kıskançlık duygusuyla genellikle 2 yaş civarında tanışır. Önce annelerinin, babalarının sevgisini paylaşmak istemezler ve onları çevrelerinden kıskanırlar. Hele kardeşler söz konusu olduğunda, bu kıskançlık daha da artar.

Kıskançlık Duygusunun Boyutlarını Gerçekçi Bir Gözlemle Saptayın

Kıskançlık duygusunun daha yüksek düzeyde ortaya çıkmasına neden olan duygular içinde üzüntü, öfke ve kendine acıma ön plana çıkar.

Kıskançlığın derinine inildiğinde, bunu bir davranış problemi olarak yaşayan bireyde özgüveninin yeterince de gelişmemiş olduğu görülür. Kendilerini sürekli olarak başkalarıyla karşılaştıran ve onların üstün tarafları karşısında ezilen, ezildikçe kıskançlaşan bir kısır döngü…

Anne babalar, çocuklarının ilerde böyle mutsuz bireyler olmamaları için daha baştan önlemlerini almalıdırlar.

Çocuğunuzun Kıskançlığıyla Başetmenin Yolları

Aşırı İlgi ve Aşırı Sevgi Çocuğa Zarar Verir

Yeni bir çocuğunuz olacaksa, son ana kadar beklemeden, çocuğa bunu tatlı dille anlatmalı ve çocuğu ona duyduğunuz sevgide hiçbir şeyin değişmeyeceğine inandırmalısınız.

Aşırı sevmek ve onu aşırı korumak da çocuğa zarar verir. Bu anlamda olumsuz etkileri vardır. Çocuğunuzu büyütürken, onun egosunu aşırı şişirmeyin, ilgi ve sevgi arsızı olmaması için sevme ve koruma konusunda abartıya kaçmayın.

Öğretmen ve Ebeveynlere Küçük Bir Uyarı:

Çocuk saldırgan davranışlara başladığı anda ona mantıklı bir şey anlatmaya çalışmayın. Çünkü çocuk o anda iletişime kapalıdır. Bir şey duymaz, görmez, büyük bir öfke patlaması yaşamaktadır. Ancak çocuk sakinleştikten sonra iletişime geçebilirsiniz.

Konular :