DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocuğunuzun Kaba Sözleri Karşısında Ne Yapmalısınız?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 19.04.2013

Çocuğunuzun Kaba Sözleri Karşısında Ne Yapmalısınız

Kötü sözler, çocukları büyüler. Onlar vasıtasıyla sınırları dener, normların ve bazı değer yargılarının geçerliliğini sınarlar. Peki ama ebeveyn olarak duruma nasıl tepki vermelisiniz? İşte, uzman pedagoglardan işinize yaracak bilgiler.

Küçük Çocuklar Kendilerini Kelime Oyunlarıyla İfade Ederler

Kaba sözler ve küfürler, genellikle çocukların anarşist ve ahlak dışı fantezilerini yansıtır. Çocuğun gelişim sürecinde bu normal karışlanması gereken bir durumdur. Küçük ve büyük çocuklar, kelime oyunlarıyla ve kelimelerin tınısıyla kendilerini ifade ederler. Bu şekilde içlerindeki görüşleri arayışları bir şekilde bulmaya çalışırlar. Çocuklar kaba sözler, küfürler ve sözlü tacizlerin anlamını ancak onları değişik durumlarda kullanıp çevrelerinden tepki görünce anlarlar.

Sözün Yarattığı Etkiyi Gözlemleyerek Anlamını Öğrenirler

Küçük çocuklar kelime oyunlarını, sözlü şakaları, dilin sıradan ve genel bir parçası olarak alırlar. Bu, her yerde var olan, çocuk yuvasındaki günlük yaşam akışında bile pek çok çocuğun işittiği sözlü saldırganlıklar için de geçerlidir. Yuvada çeşitli ifadeler duyarlar, yarattığı etkiyi gözlemleyerek öğrenirler ama onların gerçek anlamını her zaman bilmeyebilirler. Bu davranışlarını taklit ettikleri, genellikle daha büyük çocuklardır.

Anne Baba Olarak Bu Durumda Ne Yapmalısınız?

Çocuk kaba sözleri ilk söylediğinde veya ikinci kez tekrarladığında, onu duymazdan gelmek en iyisidir. Bu şekil öğretmenin özü; çocuğu düşünmeye sevk etmektir. Anne-babasının niye böyle değişik davranıp hiç tepki vermediğini düşünür. Kesinlikle bunu nereden duyduğunu sormayın. Eğer sorarsanız çocuk hemen savurma durumuna geçer ve suçu başkalarını üstüne atar.

Çocuğunuzun Kaba Sözleri Karşısında Ne Yapmalısınız

Çocuklar Tepki Gelene Kadar Kaba Sözleri Tekrarlamak İsterler

Küçük çocuklar duydukları kelimeleri benimserler –taklit etmezler- onları genellikle, güven duydukları, aile üyeleri veya kardeşleri gibi güven duydukları kişilere söyleyerek denerler ve etkilerini gözlemlerler. Anne babanın reaksiyonu ne kadar şiddetli olursa, çocuklar da kelimeyi o kadar isabetli kullandıklarını hissederler ve her çocuk bu “tam isabet”i tekrarlamak ister.

Çevrenizden de Aynı Sözleri Duyması Durumu Körükleyebilir

Çocuk bu kelimeleri ebeveynleri üzerinde deneyip onların tepkileri sona ermek üzereyken, bir anlamda aile yakınlarının birinin aynıkaba sözüyle karşılaşabilir. Bu sefer çocuk aynı şeyi kendisi tam anlamıyla kavrayıncaya kadar sınırları zorlayarak devam ettirir.

Duymazdan Gelmek Sorunu Çözmediyse...

Duymazdan gelerek başarılı sonuç elde edemezseniz, harekete geçin. Çocuğun kaba sözleri tekrar tekrar kullanmaya devam etmesini umursamamak, istenilen sonucun tam tersine neden olur.

Çocuğunuzun Kaba Sözleri Karşısında Ne Yapmalısınız

Sınırları Belirlerken...

Yetişkinlerin sonunda reaksiyon göstermesi ve çocuğa sınırlar koyması çocuğun da bu şekilde kuralları çiğnediğini hissetmesi gerekir. Bu sınırları koyarken takılan tavır çok önemlidir. Çocuğunuzun anlayacağı şekilde ölçülü tepki vermeniz çok daha doğru bir hareket olur.

Çocuk yetişkinlerin davranışlarını anlamak için kısa ve anlamı açık cevapları ister. Kararlı ve dostça bir tavırla iki-üç kez açıklama yapın. Ama kesinlikle daha fazla değil.
Sürekli açıklamalar çocuğu zorlar ve yorar. Kuralları güvensizlikle ve yetişkinlerin ihtiyaçları açısından yorulurlar.

Konular :