DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocuğunuzun Israrlı Taleplerinin Esiri Olmayın

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 31.10.2014

Cocugunuzun Israrli Taleplerini Esiri Olmayin

Çocuklar pek çok nedenle bir şeyleri tutturur. Anne baba aşırıhoşgörülü davranıyorsa, tutturdukları şeyi elde ederler. Çocuk aşırı kontrol altındaysa, ısrarla talep etme onun isyanını, öfkesini dile getirme yoludur. Peki ne yapmalı? İşte, kontrolü kaybetmeden ve çocuğunuzun esiri olmadan da sorunu çözmenin ipuçları.

Aşırı Talepleri Karşısında Kontrolü Elden Bırakmayın

Bazen çocuklar istek ve taleplerde bulunur, çünkü bu isteklerini kendi kendilerine yerine getirmek için gerekli becerileri yoktur. Çocuğunuza yeteri kadar zaman ayırdığınız halde sizden aşırı ilgi talep ediyorsa, bu talebi karşılamayın. Makul olmayan ilgi istekleri esir düşmenizle sonuçlanacaktır. Kendinizi başka bir odaya kapatmanız ya da dışarı kaçmanız gerekiyorsa, yapın.

Her İstediğini Yapmak Zorunda Değilsiniz

Çocuklarınız için her şeyi yapmayın; bağımsızlıklarını güçlendirecek işler yapmalarına ve oyunlar oynamalarına olanak sağlayın.

Sorular sorun: “Dikkatini sürekli bana vermeni istesem, kendini nasıl hissedersin?” “Kendi ihtiyaçlarınla ilgilenmek için şu anda ne yapabilirsin?”

Cocugunuzun Israrli Taleplerini Esiri Olmayin

Kendi Başına Yapabileceği İşleri Ona Bırakın

Kimi çocuklar yapamayacağı bir iş olsa bile, sadece nazik bir şekilde rica ettiğinde, o işi yapın. Tabi ki onlar için bazı şeyleri yapmanın hiçbir sakıncası yoktur; kendi başlarına yapabildiklerinde bile. Çünkü bu, onları sevdiğimizi göstermenin bir yoludur. Fakat her şey kararında tutulmalı. O nedenle,oğlunuz veya kızınız: "Bana bir bardak çay koy."” diye buyurduğunda, “İlk bardağı getirmiştim, ama şu anda kahvaltımı bitirmediğim için canım kalkmak istemiyor” diyebilirsiniz.

Ayrıca onu istediği şeyi yapmaya teşvik edebilirsiniz: “Çaycı bugün izinli Bakalım çayımı kaç dakikada alabileceksin? Ya da : “Kocaman oldun. Emini çayı bardağa doldurmanın bir yolunu bulursun.”

Çocuklarınıza yaşlarına uygun beceriler kazandırın. Eğer her şeyi sürekli onların yerine yapıyorsanız, kendi başlarına yapmayı hiçbir zaman öğrenemezler.

"Al, Al, Al" Diye Tutturunca Ne Yapmalı?

Markette veya pazara gidip herhangi bir şeyler tutturmayan çocuk yoktur. Çocuk istediği şeyi almak için kendini yerlere atıyorsa, derhal marketten çıkın. Nazik ve makul bir şekilde talepte bulunursa istediğini elde etme şansının daha yüksek olduğunu anlamasını sağlayın.

Kararlı Konuşun ve Aldığınız Karardan Vazgeçmeyin

Biriktirdiği cep harçlığıyla alışverişe çıktığında da ona sabırlı olmayı öğretin. “Bu oyuncağı neden bu kadar çok istiyorsun”, “Ya istediğin başka bir şey görür, ama bütün paranı harcamış olursan?” Satın aldıktan sonra da çocuğa hiç pişmanlık duyup duymadığını, hala ilk gördükleri zamanki kadar hoşuna gidip gitmediğini sorun.

Kendi hayatınızdan bilgiler verin: “Biz pahalı bir şeyi satın almadan önce birkaç hafta bekliyoruz; bazen bir de bakıyoruz ki gerçekten istediğimiz şey bu değilmiş.”

Eğer çocuğunuz her şeyin en iyisini istiyorsa, aman ne olur geri adım atın ve ona her şeyi vermeyin. Hayatta istediği her şeyi elde edemeyeceğini öğrenmesi gerikir.

Çocuğunuzun Marka Takıntısı Varsa

Pahalı markalar giymek istiyorsa, şunu unutmayın: Sizin göreviniz onu süsleyip püslemek değil, geleceğe hazırlamaktır. “Marka giymen için arkadaşların mı ısrar ediyor? Oysa bir tişört parasına hem tişört hem ayakkabı hem de eşofman almamız mümkün.”

Sorumlu ve Hesaplı Olmaya Teşvik Edin

En iyisi çocuğu küçük yaştan itibaren para konusunda sorumlu ve hesaplı olmaya teşvik etmektir. Belli bir harçlık verip bununla kendi harcamalarını gerçekleştirmesini isterseniz, bir spor ayakkabısı almadan önce üç kere düşünecektir.

Oyuncak ve şeker çocukların en çok tutturdukları şeylerdir. Eğer çocuğunuz “ al al” diye tutturuyorsa, ilk önce onu aklını çelen nesneden uzaklaştırın. Tutturduğu nesneden almayacağınızı kararlı bir sesle anlatın.

Şunu aklınızdan çıkarmayın: Sürekli “al, al, al” diye tutturan çocuklar da anne babaların ürünüdür. Her istediğini alır veya verirseniz, çocuk bu hale gelir.

Konular :