DAVRANIŞ SORUNLARI

Çocuğun Sinirlenmesi Nasıl Önlenebilir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 08.04.2015

Çocuğun Sinirlenmesi Nasıl Önlenebilir

Çocuk Neden Sinirlidir?

Çocuklarda bazen aniden sinirlenme olabilir. Bunun yanında ağlama ve öfke nöbetleri de görülebilir. Aşırı sinirlenmebirçok çocukta görülebilir ve geçicidir. Bu durumda anne ve babanın tutumu çok önemlidir.

Çocuk neden sinirlenir? Sinirlenmemesi için anne babalar düşen görevler nedir? Uzman Psikolojik Danışman Elif Koca, pek çok anne babanınmerak ettiği bu soruları yanıtladı:

Hamileliği gergin geçen annlelerin bebekleri, yüksek ihtimalle sinirli doğar. Bebek anne karnında annenin yaşadığı olaylardan direkt etkilenir. Ailede sinirli bireylerin olması çocuğa yansıyabilir. Ailenin çocuğa davranış şekli, uygulanan disiplin yöntemi, ebeveynlerin kendi aralarındaki gergin ilişkiler çocuğu etkiler.

Düzensiz aile yaşamı, çocuğun ihtiyaçlarının zamanında karşılanmaması, yeteri kadar ilgi, sevgi görememesi çocuğu sinirlendirir. Çocuğun yaşadıığı ölüm, boşanma, hastalık, kaza vb. durumlar duygusal olarak sarsılmasına neden olabilir.

Çocuğun Sinirlenmesi Nasıl Önlenebilir

Peki Ama Çocuğunuzun Sinirlenmesini Nasıl Önleyebilirsiniz?

  1. Sinirlilik durumunda da önleyici olmak için, sinirliliğin nedenlerini araştırıp ortadan kaldırmak gerekir. Çocuk anne-baba arasındaki ilişkilerden dolayı sinirli ise, çocuğa yapılabilecek müdahale uzun dönemde sorunu çözmeyecektir.

  2. Çocuğa karşı olumlu aile tutumu izlenmeli.

  3. Çocuğa olaylar karşısında sakin davranışlarla örnek olunmalı.

  4. Sinirlenerek yaptığı davranışlar sonucu çocuğun isteğini elde etmesine izin verilmemeli.

  5. Özellikle erken bebeklik döneminde öz bakım ihtiyaçları (uyku, beslenme, yemek, temizlik vb.) geciktirilmeden karşılanmalı.

  6. Çocuğa yeteri kadar ilgi, sevgi gösterilmelidir. Sevgisiz kalan çocuk her zaman her koşulda problemli davranış gösterir.

Sorunu Önlemede Temel Görev Ailenindir

Çocukların sinirlilik halini ortadan kaldırmada temel görev aileye düşmektedir. Özellikle de çocukla birinci dereceden ilgilenen anne, baba, büyük kardeşler ve çocuk bakıcılarının; çocuklarla kurulan iletişimleri, çocuklara karşı tutumları, onların görüş alanındaki davranışları, çocukları sinirli olmaya itebilmektedir.

Konular :