DAVRANIŞ SORUNLARI

Altını Islatma Sorununu Önlemenin 12 Yolu

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 17.04.2015

Altını Islatma Sorununu Önlemenin 12 Yolu

Çocuklarda altını ıslatma, hem ruhsal, hem de fizyolojik nedenleri olabilecek bir sorundur. Kız çocuklarına oranla erkek çocuklarında daha sık görülür. Peki ama neden?Çocukları en fazla yoran, en fazla geriye götüren durumun, anne babası arasındaki olumsuz davranış ve iletişim sorunu olduğunu söyleyen Uzman Pedagog Elif Koca, bakın bu konuda anne babalara hangi önemli tavsiyelerde bulunuyor:

Altını Islatmanın Nedenleri ve Önlemenin Yolları

  1. Öncelikle, çocuğun bu sorununun tıbbi bir nedenden kaynaklanıp kaynaklanmadığı araştırılmalı, uzman yardımı alınmalı.

  2. Çocuğun üzerindeki gereksiz baskılar kaldırılmalı, aşırı titiz tutumlardan vazgeçilmeli.

  3. Çocukla, olumlu iletişim kurularak onun değerli olduğunu hissetmesi sağlanmalı.

  4. İlk tuvalet alışkanlığı kazandığı dönemlerde, tuvaleti kullandığı için ödüllendirmek çocuğu motive edebilir. Çocuğa baskı yolu ile tuvalet alışkanlığı kazandırılmamalıdır.

  5. Ailenin tuvalet eğitimi için çocuğun idrar kontrolü konusunda belli bir olgunluğa ulaşması beklenmeli.

  6. Çocuk, belirli aralıklarla tuvalete oturtulmalıdır. Bazen çocuklar oyunlarına kendilerini, o kadar çok kaptırırlar ki bu ihtiyaçları akıllarına gelmez. Oyun esnasında hatırlatmaktan ziyade, oyunun bir parçasıymış gibi çocuğu alıp tuvalete götürmek yararlı olabilir.

  7. Anne baba hiçbir zaman çocuğunun bu sorunuyla ilgili olarak çocuğa ya da başkasına rahatsızlığını dile getirmemeli.

  8. Çocuğun uykusunun derin olması nedeniyle oluşan altını ıslatma sorununun çözümüne yönelik çocuğu, sık sık tuvalete kaldırmak ve gece yatarken çok sulu besinleri vermemek uygun olabilir.

  9. Eğer altını ıslatma nedeni, kardeş kıskançlığı ise çocuklara eşit ilgi göstermek gerekir. Küçük çocuklarda daha fazla bakıma ve ilgiye ihtiyaç duydukları için farkında olmadan onlara daha fazla vakit ayırır, daha fazla ilgi gösterilir. Anne, baba diğer aile üyelerinden yardım istemeli. Çocuğu yapabildikleri ile ilgili olarak takdir etmeli. Fark edilebildiğini anlayan çocuk, duygusal olarak rahatlayacağından altını ıslatmamaya başlayacaktır.

  10. Çocukları en fazla yoran, en fazla geriye götüren durum, anne babası arasındaki olumsuz davranış ve iletişimdir. Bu konuda çocuğun anlamayacağını düşünmek, ona belli etmemeye çalışmak, sorunla ilgli üzülmemesi için çarpıtıcı açıklamalar yapmak son derece yanlıştır. Çocuklarıyla sorun yaşamak istemeyen anne babaların bu konuda dikkatli davranmaları gerekir.

  11. Herhangi bir nedenden dolayı ilgi çekme ihtiyacı duyan çocuk da altına kaçırabilir.

  12. Anne babayı nadir görme, onlarla oyun oynayarak zaman geçirememe ya da zaman geçirme gibi durum, bu sorunun ortaya çıkmasında etkili olabilir.

Konular :