ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

Güçlü ve Özbilinci Yüksek Çocuk Nasıl Yetiştirilir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.06.2011
Güçlü ve Özbilinci Yüksek Çocuk Nasıl Yetiştirilir

Ayaklarımızın yere sağlam basması için, çıkarlarımızı koruyabilmek ve kendimizi kabul ettirmek için güce ihtiyacımız olduğunu söylemek, malumu ilan etmek sayılır. Güçten kasıt, elbette ki pazı gücü, zorbalık, şiddet, etrafa dehşet saçmak değil. "Yemeğini yersen, büyür kocaman ve güçlü olursun.” Hepimiz büyümek ve güçlü olmak için az kaşık yutmadık öyle değil mi!

İşte Yazar Ayşe Bilge Dicleli'den ebeveynlere güçlü ve özbilinci yüksek birçocuk yetiştirmenin püf noktaları.

"Hayır" Diyebilen Çocuk Yetiştirebilmek...

Kast edilen “hayır” diyebilen insanlar yetiştirebilmektir. Başkalarına kötülük yapmaya “hayır”, haksızlıklara “hayır”, doğaya ve çevreye, insanlığa zarar verecek faaliyetlere “hayır” diyecek çocuklar… Çünkü ne kadar yasalar yapsak ve yasaklar yoksak da çocuklarımız dört bir koldan kuşatmaya çabalayan her türlü kötülüğü en etkili biçimde ancak “hayır” demesini öğrenmiş bir çocuk boşa çıkartabilir.

Bağırıp Çağırmakla Çocuk Eğitemez

Hayır diyebilmek özbilinç gerektirir. Kişinin kendi olumlu yanlarını ve eksikliklerini bilmesi, kendini eleştirebilmesi, başarısızlıklarından öğrenmesi, başarıyla başının dönmemesi, duygularını tanıması ve bunları ifade etmesi, yenilgiyi hazmedebilmesi ve zorluklar karşısında yılmaması..

Bütün bunlar “Çocuğum güçlü ol, hayır demeyi becer” demekle veya bağırıp çağırmakla olmuyor. Biz bile pek çok durumda “hayır” diyemiyoruz. Demek ki çocuğumuzun da bu beceriyi kazanabilmesi için ter dökmemiz, yılmadan çaba sarf etmemiz gerekiyor.

Peki Ama Ne Yapmalı?

İşte Anne BabalaraÖneriler:

  • Doğumdan itibaren ona sarılarak, onunla konuşup oynayarak ilgimizi eksik etmemek. İnsanlardaki özgüvenin temelini bu koşulsuz sevgi oluşturur.

  • İhtiyaçlarını yerine getirerek, ama kimi davranışlarına da sınarlar koyarak (özetle her dediğini yapmayarak) çocuğun size her zaman güvenebileceğini anlamasını sağlamak. Size duyduğu güven onda sağlıklı bir özgüven gelişmesine yol açar.

  • Çocuğun sadece belli davranışlarını eleştirmek, onunla hiçbir zaman alay etmemek. Örneğin, “Haylazın tekisin” yerine, “Oyuncaklarını toplamaman güzel bir davranış değil” diyebilirsiniz.

  • Başarılarını takdir edin. Yemeğini bitirdiğinde, ayakkabısını bağlamayı başardığında vb. “aferin” alırsa, yeni başarılar için motive olur.

  • Yardım etme dürtümüzü dizginlemek. Ona güvenin; kendi kendine bir şeyler yapsın.

  • Başarısızlığın bir felaket değil; normal bir durum olduğunu öğrenmesini sağlamak çok önemli. Suçu başkalarına atmamak ve çocuğu suçlamamak (örneğin, önüne bakmadığı için düştüğünde yeri dövmeyin, onu teselli ederken dikkat etmesi gerektiğini söyleyin)

  • Beden gücünü hissettirecek fırsatlar oluşturun. Ucunu tutsun, sandalyenizi sizinle birlikte taşısın. Market arabasını birlikte itin.

  • İnsani ve ahlaki değerleri küçücükken öğrenmesi için çaba göstermeye çaışın. Siz de davranışlarınızla örnek olun.

Unutmayın, çocukların kendileri hakkında olumlu fikre sahip olmaları anne babalara bağlıdır. Ne kadar küçük olurlarsa olsunlar, kendilerine değer verdiğiniz mutlaka hissetmeliler.

Konular :