ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

Çocuğunuza Özel Olduğunu Hissettirmenin 10 Yolu

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 07.06.2011
Çocuğunuza Özel Olduğunu Hissettirmenin 10 Yolu

Sevildiğini bilmek, kendinizi iyi hissettirirken, aynı zamanda özgüveninizi güçlendirir. Kendine güveni olan çocuk, çevresiyle de arkadaşlarıyla da daha kolay iletişim kurar. Bu yüzden çocuğunuza gözbebeğiniz olduğunu mutlaka hissettirin. Nasıl mı; işte uzman pedagogların anne babalara önerileri.

“Seni Çok Özledim”

Kısa bir süreliğine ayrıldıysanız, çocuğunuzu ilk gördüğünüz an, onun için çok önemlidir. Onun boyuna denk gelecek şekilde eğilin ve sarılarak onu gördüğünüze ne kadar mutlu olduğunuzu gösterin.

“Canım, Ne Kadar Büyümüşsün”

Çocuğunuz bebeklik çağından henüz çıkmış olabilir; ama artık büyüdüğünü fark etmeye başlamıştır. Ona bebekliğinde yaptığı şeyleri anlatın: Örneğin, dondurma yerken her tarafına bulaştırması gibi.

“Seni Dinliyorum”

Günlü hayatınızda yaptıklarınızı çocuğunuzla paylaşın ve onun cevaplarını özenle dinleyin. Sohbet, iki yönlü işleyen bir süreçtir. Bu yüzden aranızdaki konuşmayı çocuğunuz açısından değerlendirmeniz, onun cevaplarını dinleyip önemsemeniz ve ona cevap vermeniz çocuğunuz için çok önemlidir. Böyle olduğunda, çocuğunuz, anlattığı şeylerin sizin için önemli olduğunun farkına varır.

“Anne, Benimle Oyna”

Oyun oynarken önceliği ona bırakın. Yeni fikirler bulamıyorsa, ona oyunla ilgili düşüncelerinizi anlatın. Örneğin; “Tünel yapmak için neden trenini sandalyenin altından geçirmeyi denemiyorsun” demek gibi.

“Sadece İkimiz…”

Çocuğunuza verebileceğiniz en güzel hediye, onunla baş başa geçireceğiniz zamandır. Birden fazla çocuğunuz varsa, bunu başarmakta zorlanabilirsiniz; ama bu sorunun da çözüm yolları var. Örneğin; büyük çocuğunuz televizyon seyrederken, siz de o sırada küçük çocuğunuza kitap okuyabilirsiniz veya eşiniz yaşça daha büyük olan çocuklarınızı dışarı çıkardığında, küçük çocuğunuzla bire bir zaman geçirip oyunlar oynayabilirsiniz.

“Hepsi Senin Hakkında”

Çocuğunuz için bir kitap hazırlayın. Boş kağıtları alın ve birbirine ekleyin. Küçük bir kitapçık haline getirin; sonra sayfalara çocuğunuzun bebekken, parkta salıncağa binerken, deniz kıyısında eğlenirken çekilmiş ve ailenin, arkadaşlarının, evcil hayvanlarının da yer aldığı fotoğrafları yapıştırın. Bu kitaba, çocuğunuzun çizdiği resimleri, sanatsal çalışmalarını da eklemeyi unutmayın. Fotoğrafların ve çizimlerin altına küçük küçük notlar yazın. Son olarak da kitabın ön kapağını tasarlayın. Çocuğunuzun ismini büyük ve renkli harflerle yazmaya özen gösterin.

“İlgi Alanlarını Destekleyin”

Çocuğunuz ilgi alanlarından biri üzerine yoğunlaşmaya başladıysa, onu destekleyin. İlgilendiği alan hakkında onu bilgilendirmeye çalışın; müzelere götürün ya da o konu hakkında yaşın auygun kitapları araştırın.

“Gittikçe Güçleniyorsun”

Fiziksel bakımdan güçlü olmak, çocuğunuzun kendine güvenini ve “yapabilirim” duygusunu güçlendirecektir. Fiziki gelişimini destekleyebileceğiniz en uygun yer, onun oyun alanlarıdır. Bu hem eğlenceli zaman geçirmesini hem de fiziksel olarak daha da güçlü bir çocuk olmasını sağlayacaktır. Kendi oyun alanı dışında onu, yüzme, müzik, dans ya da hafif jimnastik kursarına da yazdırabiliriniz.

Yaptıklarını Övün

Çocuğunuzun bütün çizimleri ve resimleri için küçük bir sanat galerisi yaratın. Sonra da onların yanında gururlar dururken, çocuğunuzun bir fotoğrafını çekin ve fotoğrafı herkesin görebileceği bir yere koyu.

Mücadeleye Davet Edin

Çocuğunuzu özel hissettirme konusunda gün geçtikçe daha da başarılı oluyorsunuz. Son olarak, çocuğunuzun başarılı olabileceğini inandığınız yeni konulara onu mücadeleye davet edin. Çocuğunuz zorlanırsa, nasıl başarılı olabileceği konusunda ona taktikler verin; ama bunları denerken onun için yaptığınızı belli etmeyin. Başarılı olduğu zamanlarda da onu sözlerinizle ödüllendirin.

Çocukların Can Sıkıntısını Mutluluğa Çevirmenin 5 Yolu

1. Pozitif bir şey söylemeyi deneyin: “Hadi bana kocaman bir öpücük ver” demek gibi basit bir teklif tüm atmosferi değiştirecektir.

2. Bulunduğunuz ortamı değiştirin: Beraber dışarıya çıkın. Çıktığınız yer önemli değil; parka gidebileceğiniz gibi evin etrafında küçük bir yürüyüş de işe yarayacaktır.

3. Atıştırmak için bir şeyler hazırlayın: Hiçbir şey, yemek yemek kadar çocuğunuzun can sıkıntısını mutluluğa dönüştürmekte etkili olmayacaktır.

4. Beraber sessizce oturun: Koltuğun yanına uzanın ya da televizyon seyrederken kıvrılıp yanına yatın. Beraber sakin zaman geçirmek, çocuğunuzun can sıkıntısını azaltacaktır.

5. Hareket ve jestleri deneyin: Çocuğunuzun yanağını nazikçe sıkın ve ona gülümseyin. Bazen bu tür jestler, kelimelerden daha anlamlı ve etkilidir.

Konular :