ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

Çocuğunuza Cesaretini Kırmadan Yardımcı Olun

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.09.2014

Ona Cesaretini Kirmadan Yardimci Olun

Çocuğun bağımsız davranmasına ve kendine özgü davranışlar geliştirmesine engel olmamak için ebeveynler nelere dikkat etmeli? İşte, sorunun yanıtı.

Özgüveni Yüksek, Mutlu Çocuklar İçin...

Ufak tefek kazalar yaptığında çocuğa gereğinden fazla acıma duygusuyla yaklaşmak ne kadar yapıcı bir tutum değilse, çocuğun duygularını anlamamak, ihmal etmek de o kadar hatalı bir tutumdur.

Çocuklar neyi yapabileceklerinin yanı sıra, neyi henüz yapamayacaklarını anlayabilmek için sınırlara muhtaçtırlar. Bu heyecan çocukta yeni beceriler oluşturma, bunları geliştirme ve yerli yerine oturtma arzusu uyandırır. Sakarlıklar, başarısızlıklar küçük veya büyük kazalar günlük sıradan olaylardır. Böyle durumlarda çocuğu acınacak bir yaratık olarak görmek veya kendini üzgün, öfkeli veya umutsuz hissediyorsa, bu duygularını görmezden gelmek çocuğa yardımcı olacak davranışlar değildir.

Çocukların cesaretlerini kıran başka eğitim şekilleri de söz konusu maalesef… İşte bir örnek:

Beş yaşındaki Murat, bıçakla küçük bir tahta parçasını biçimlendirmeye uğraşıyordu. Bıçak elinden kaydı ve oluşan küçük kesikten kan akmaya başladı. Murat bir daha eline kesici alet almamaya kesinlikle karar vererek öfkeli, üzüntülü ve can acısıyla annesine koştu.

Murat’ın annesi, yaraya baktı, eline bir yara bandı aldı. Murat’ın omuzunu dostça pat patlayarak “Hayır, Murat. O kadar da kötü değil.” dedi. Babası içeri girdiğinde Murat geri dönmüş ve üzerinde bıçak ve tahta parçasının olduğu masaya oturmuştu. Baba aletleri ve malzemeyi eline alarak “Bunu ziyan etmeyelim” dedi. Çocuk babasını seyrederken, birkaç dakika sonra baba küçük bir oymayı masanın üstü koydu ve çocuğa “Bu kadar üzülme, bak yine de bir işe yaramasını başardık.” dedi.

Murat için yaralanmak kötü bir şeydi. Ama bedensel yaralar belki de yeni bir hayal kırıklığına yol açan ruhsal yaralardan daha az acı verir. Babasının “yine de bir işe yaramasını başardık” ifadesi Murat’ı teselli edecek bir davranış değildi. Çünkü Murta, bunu kendisi başarmak istiyordu, ama henüz bunu başaracak güçte değildi. Murat sorumluluğu kendi ellerine aldığı zaman, kendisini kimsenin anlamadığı bir kurban olarak hissedecektir.

Ona Cesaretini Kirmadan Yardimci Olun

Yara bandı ile yardıma koşulması iyi bir davranış, babasının yaptığı kukla da güzel bir şeydir. Ama cesaret verici sözler, teselli edici bir kucaklama da aynen insanın bıçağı güvenli bir şekilde nasıl tutabileceği konusunda konuşmak gibi çocuğun kendi kendine bazı şeyleri başarmasına daha yardımcı olacak tutumlardır…

Çocuğun bağımsız davranmasına ve kendine özgü davranışlar geliştirmesine engel olmamak için nelere dikkat etmeli?

Unutmayın, kişilik sahibi olma şansı tanınmayan çocuklar, diğer insanların da kendi başlarına var olmalarına, kendi iradeleriyle hareket etmelerine izin vermezler.

Püf noktası: Çocuğun cesaretini kırma, her şeyine karışma, küçümseme…

Konular :