ÇOCUK PSİKOLOJİSİ

Çocuğu Ne Mutlu Eder?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 19.01.2013

Çocuğu Ne Mutlu Eder

“Okul öncesi dönemde ilgilerini gözlemlemeniz, hissettiklerine duyarlı olmanız, çocuğunuzun ilgileri ve özellikleri doğrultusunda yönlendirmeniz, çocuğunuz kendi hayatını şekillendirirken yapacağı seçimlerin kendisi için doğru olmasını, kısacası hayatında mutlu olmasını sağlayacaktır.” diyen Okul Öncesi Eğitim Uzmanı Psikolojik Danışman E. Sibel Garip, çocuğunuzu daha iyi tanımanız, duygu ve davranışlarını daha iyi değerlendirebilmeniz için bakınneler tavsiye ediyor.

Çocuğunuzu tanımak çocuk yetiştirme konusunda size nasıl yardımcı olabilir?

•Her şeyden önce ulaşılabilir ve konuşulabilir anne-babalar olmaya çalışın. Çocuğunuza vakit ayırın, onu aktif olarak dinleyen anne-babalar olmanız, çocuğunuzun paylaşmak istediği bir sıkıntısı ya da mutluluğu olduğunda bunu sizinle paylaşmak istemesine yardımcı olur. Aynı zamanda yapmak istedikleri, ilgileri, olaylar ve durumlar karşısındaki duyguları hakkında fikir sahibi olmanıza olanak sağlar.

•Çocuğunuzun ne tür oyunlar ve oyuncaklarla oynadığını gözlemleyin. Çocuğunuzun oynadığı oyun ve oyuncaklar, ilerideki eğitim hayatındaki okul seçiminden, yetişkin bir birey olduğunda yapacağı meslek seçimine dek uzanan yolun en önemli adımlarnıdan biri olarak. Çünkü çocuğunuzun oyunlarını gözlemlerken onun ilgilerini de gözlemlemiş olursunuz. Bu açıdan çocuğunuza yapılandırılmış oyuncaklar almayı, onun kendi yaratıcılığını da kullanarak oyun kurabileceği oyuncakları tercih edin.

•Herhangi bir yere seyahat ettiğinizde, çocuğunuzun dışarıyı seyrederken dikkatini çeken ve bunun hakkında size sorular sorduğu, sohbet etmek istediği şeylerin neler olduğu da çocuğunuzun ilgileri hakkında size ipuçları verebilir.

Çocuğu Ne Mutlu Eder

•Anne ve baba olarak çocuğunuzun size hangi konularda yardımcı olmak istediğine dikkat edin. Çocuğunuzun size sorular sorduğu ve daha çok şey öğrenmek istediği konularda sorularını sabırla cevaplayarak merakını doyurmaya çalışın. Merakına yönelik başka neler yapılabilir bunu düşünerek uygulamaya çalışın.

Örneğin: Çocuğunuz siz bahçenizle ilgilenirken size yardım etmeyi çok seviyordur ve size ağaçlar ve çiçeklerle ilgili sürekli sorular soruyordur. Soruları cevaplamanın yanında, onunla “Botanik Bahçesi”ni gezmeye gidebilir, farklı ve değişik bitkileri araştırıp resimlerine bakabilir, ona bu bitkilerle ilgili bilgileri okuyarak hatta bahçenize onun adını verdiğiniz ağacı birlikte dikebilir, ağacını sulama sorumluluğunu üstlenmesini sağlayabilirsiniz.

•5-6 yaş döneminde çocuğunuza okuduğunuz hikâyeler hangilerinin daha çok ilgisini çektiğine dikkat edebilirsiniz. Bunu birinci sınıfta okumaya başladığında beraber kitapçıya giderek hangi konuları anlatan çocuk kitaplarını çocuğunuzun ilgisini çektiğini gözlemleyerek de yapabilirsiniz.

•Çocuğunuzun ana sınıfında oyun oynamak için daha çok hangi oyun köşesini, hangi oyuncakları tercih ettiği, arkadaşlarıyla diyaloğu, yani insanlarla iletişimi vb. çocuğun ilgilerini ortaya koyar. Evde de neler yapmak istediği, zamanını bahçede mi geçirmek istediği, arkadaşları ile diyalog halinde olmayı mı yoksa tek başına olmayı mı tercih ettiği vb. durumlar çocuğunuzun ilgileri hakkında önemli ipuçları içerir.

•Çocuğunuzu ilgisi olduğunu düşündüğünüz yüzme, müzik, resim vb. kurslarına yönlendirin. Bu süreçte onunla duygu ve düşüncelerini, ileride neler yapmak istediğini paylaşın.

Konular :