ÇOCUK GELİŞİMİ

Kız ve Erkek Çocuklarda Sosyal Gelişim Farkları Nelerdir?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 30.05.2014

Kiz ve Erkek Cocuklarda Sosyal Gelisim Farklari Nelerdir

Sosyal gelişim denince ilk akla gelen; bireyin kendi iç dünyası ile dış dünyasına (sosyal çevresine) başarılı bir uyum sağlayabilmesidir. Sosyal gelişimde bebeklikten başlayan kız ve erkek farklılıkları, gelecekte kadın-erkek ilişkisi adına aile hayatında yararlar sağlar ve bütünlük kazandırır. Peki amakız ve erkek çocuk arasındaki sosyal gelişim farkları nelerdir? Anne-baba-çocuk etkileşiminde nelere dikkat etmeli? Uzman Psikolojik Danışman Pedagog İvet Albükrek kız ve erkek çocuklarda sosyal gelişime dair önemli bilgiler verdi.

Çocuk gelişiminde en önemli süreçlerden biri sosyalleşmedir. Süreç gerçekte doğumdan hemen sonra başlayıp bir insanın yaşamı boyunca sürer. Ancak buna karşın etkilediği davranışların çoğu özellikle ilk çocukluk döneminde belirgin hale gelir.

Sosyalleşme süreci içinde çocuk belirli bir grubun işlevsel üyesi haline gelir ve grubun öteki üyelerinin değerlerini, davranışlarını ve inançlarını kazanır. 11 yaşa kadar kız ve erkek çocuklarının psikososyal özellikleri birbirlerine çok benzemektedir. Ancak bu yaştan sonra insan kendi cinsel psikolojisinin özelliklerine adaptasyon sancıları çekmeye başlar. Bu yaştan itibaren erkek ile kız çocuk arasında benzerlikler gittikçe azalır. Bununla beraber 6-7 yaşlarına kadar kız çocuğu ile erkek çocuğu arasında bazı özellikler de belirtilmelidir.

Sosyalleşme Sürecinde Kız ve Erkek Çocuk Arasındaki Farkları Öğrenelim

•Kız çocuğunun sosyal gelişme yönünden erkek çocuğuna nazaran belirli bir şekilde bu çağda ileri olduğu gözlenebilir.

•Kız çocuğu yaklaşık 2 ay önce yürümeye başlar. Daha zengin bir sözlüğü hızla elde edebilir. Erkek çocuk öğrendiği kelimeyi iyice inceler, tam öğrendiğinde kanaat getirirse bunu benimser. Öğrendiği bu kelimeyi yerli yerinde kullanmaya daha çok özen gösterir. Oysa kız çocuğu başka kelimeler öğrenmekte acele eder. Bu nedenle 4-5 yaşlarına doğru kız çocuğunun dil repertuarı daha gelişmiştir.

•Kız çocuğunda sosyal uyum bakımından daha büyük bir yetenek, çevreye uyum bakımından daha büyük bir eğilim, çevreye göre kendini ayarlamak açısından daha iyi bir uysallık görülür.

•Kız çocuklarında egosantrizm daha çabuk geriler. Erkek çocuklarında daha çok karşı koyma belirtileri gözlenir. Kız çocuğu daha çabuk çevresine uyar ve çevreye karşı koymaktan çık çevresine göre hareket eder. Sosyal çevreye girmesi daha çabuk ve daha az sarsıntılarla olur.

•Kız çocuğunun çevresine kolayca uyması onun oyunlarında ve tüm beden hareketlerinde görülür.

•4-5 yaşındaki kız çocuğu becerikliliğinden ve zarafetinden faydalanır. Aynı yaşta bulunan erkek çocuğu ise kuvvetten yararlanır.

•Sert bir oyun, erkek çocuğunun öfkesini yatıştırır. Kız çocuğunun kızgınlığını yumuşatması için oyun oynaması, şarkı söylemesi, resim yapması yeterli olduğu halde erkek çocuğunun koşması, yorulması, bağırıp çağırması, yorucu oyunlar oynaması gereklidir.

•Kız çocuklarının hayale dalma zevki daha fazladır. Dinleme zevki, süsleme zevki, birini taklit etme zevki de bunlara eklenebilir. Kız çocuğunda bu zevkler 5 yaşına doğru görülmeye başlar.

•Buna karşın buluş zenginliği, yaratıcılık erkek çocuğunda daha ileridedir. Edison, Mozart, Liszt gibi erkek çocuklar, çok küçük yaşlarda buluşlar yapmış, eserler yaratmışlardır.

Kiz ve Erkek Cocuklarda Sosyal Gelisim Farklari Nelerdir

•Kız çocuklarının oyunları daha sakindir. Erkek çocuğu şiddetli beden hareketlerine dayanan oyunları sever. Bu durum kız çocuklarının genelde yazı ve resmi daha çabuk öğrenmelerinin bir sebebidir.

Anne-baba-çocuk etkileşim ve ailenin işleyişi çocukların sayısından, cinsiyetinden ve doğum sırasından önemli ölçüde etkilenir.

Aileler genişledikçe, genellikle anne-baba-çocuk etkileşiminde bir azalma, ama çocuklar arasındaki etkileşimde bir artış görülür. Çocuk sayısı arttıkça daha kısıtlayıcı ve daha az sıcak olma yönünde bir eğilim vardır. Olumlu yönde ise, ikinci bir çocuğun gelişi genellikle babaların çocuk yetiştirme sürecine daha fazla katılmalarını desteklemektedir.

Anne-baba-çocuk etkileşiminde, çocukların cinsiyetinin ve konumunun çok etkili değişkenler olduğu yapılan araştırmalarla ortaya çıkmaktadır. Anneler daha çok ilk doğan kız çocuklarına gülümsemekte ve onlarla konuşmakta, babalar da daha çok ilk doğan erkek çocuklarına gülümsemekte ve onlara dokunmaktadırlar.

Sert Tepkiler Çocuğu Pasifize Eder

Çocuğu tanımak, anlamak, kendisini ortaya koyabilme ve kabul ettirme çabalarına hizmet eden, yetişkini zorlayıcı ama doğal kabul edilen tepkileri bilip buna uygun sağlıklı sosyal gelişimi desteklemek, toplumsal olarak yararlı ve kişisel olarak doyurucu anne baba tutumu sergilemek önemlidir. Çocuklar büyüme süreçlerinde kendisini, kendine ve çevresine kabul ettirebilme sınavı vermektedir. Anne babanın buradaki görevi, bu durumu bilgi ve olgunlukla karşılamaktır. Çocuğa saygı duyabilmek, sert tepkilerle onu pasifize etmemektir.

Anne-babalar disiplin açısından genellikle ilk doğanlara daha sık bedensel ceza uygulamaktadır. Daha sonra doğanlara uyguladıkları disiplinde daha tutarlı olma eğilimindedirler. Kuşkusuz bu tutumların bazıları kolay bir iş olmayan anne babalığı öğrenmenin bir sonucudur.

Kiz ve Erkek Cocuklarda Sosyal Gelisim Farklari Nelerdir

Cinsiyet, maskulen ya da feminen olarak etiketlenebilen davranışları, tutumları, değerleri, düşünme biçimlerini, konuşmayı, oturmayı, yürümeyi, giyinmeyi ve kişinin bedenini süslemesini kapsar. Çocuklar kimliklerini erkek ya da dişi olarak anlamayı öğrenirler ; iki rolü nelerin oluşturduğuna ilişkin kavramları öğrenirler ve bunlara uygun davranışları benimserler.

Anne baba tutumları da cinsiyete uygun davranışları besler. Oyuncak seçimi, anne babaların cinsiyete uygun oyunları uyarma yollarından biridir.

Sosyal gelişimde bebeklikten başlayan kız ve erkek farklılıkları, gelecekte kadın-erkek ilişkisi adına aile hayatında yararlar sağlar ve bütünlük kazandırır.

Konular :