ÇOCUK GELİŞİMİ

Okul Başarısını Artırmanın Yolu Düzenli Kahvaltıdan Geçiyor! İşte, Beslenme Uzmanlarından Çocuklar İçin Kahvaltı Önerileri

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.04.2011 - Güncelleme : 08.09.2022

Beynin performansı için en önemli öğünün kahvaltı olduğuna dikkat çeken uzmanlar, okul başarısının artırmanın yolunun kahvaltıdan geçtiğini belirtiyor. 

Uzmanlar ailelere özellikle okul çağındaki çocuklara düzenli kahvaltı alışkanlığı kazandırmanın önemini anlattı.  

Kahvaltının günün en önemli öğünü olduğu yeni bir haber değil. Sağlıklı bir kahvaltı, günün yakıtıdır, enerjinizi artırır ve gece uykusundan sonra ihtiyaç duyduğumuz besinleri zihnimize ve bedenimize sağlar. Biz yetişkinler ara sıra kahvaltı öğünü atlıyor olsak da çocuklar için kahvaltı önemli bir ihtiyaçtır. 

Araştırmalar, güne sağlıklı bir kahvaltıyla başlayan öğrencilerin daha fazla enerjiye sahip olduklarına, akademik olarak daha iyi performans gösterdiğine ve gün boyunca daha sağlıklı beslenme seçimleri yaptıklarına giderek daha fazla işaret ediyor.

Yeni bir günün başlangıcında, bütün gece aç kalan vücudun, çalışma gücüne alışması için sabah kahvaltısının önemi büyüktür. Uzmanlara göre, beynin performansı için en önemli öğün olan kahvaltının okul başarısını artırmadaki önemini anlattı. 

İyi Bir Kahvaltı Çocuğunuzun Okul Başarısını Artırır

 Düzenli kahvaltı çocukların fiziksel gelişimlerinin yanı sıra zihinsel gelişimleri için de önemli. 

Okul Çağında Düzenli Kahvaltı Akademik Başarıyı Artırıyor 

1. Çocuğunuzun Kahvaltı Öğününü Atlamayın 

Yapılan araştırmalarda kahvaltı etmeden okula giden çocukların, düzenli kahvaltı yapanlara göre daha zor öğrendikleri, derslere karşı ilgisiz kaldıkları ve başarı düzeyinin düşük olduğu ortaya çıkmış.

Okul Başarısını Artırmanın Yolu Kahvaltıdan Geçiyor! 

Uzmanlar kahvaltının kesinlikle 1 bardak süt veya meyve suyu ile geçiştirilmemesi gerektiği konusunda da hemfikir.  

  • Sağlıklı bir kahvaltı, öğrencilerin okulda daha başarılı olmasına yardımcı olur. 
  • Kahvaltı yapan öğrenciler, daha iyi katılım, davranış ve akademik performansın yanı sıra daha az gecikme gösterirler.
  • Kahvaltıyı atlayan öğrenciler daha fazla hata yaparlar ve hafızaları daha zayıftır.
  • Okula gitmeden önce düzenli kahvaltı yapan çocuklar, kahvaltıyı atlayan çocuklara göre standart testlerde daha iyi performans gösteriyor.
  • Sabah kahvaltı yapan öğrenciler, kahvaltı yapmayan öğrencilere kıyasla yazım, okuma ve matematik notlarında önemli ölçüde daha yüksek başarıya sahiplerdir. 
  • Kahvaltıyı atlayan çocuklar ve ergenler, kahvaltı yapanlara göre yetersiz beslenir. Düzenli olarak kahvaltı yapmak, daha fazla lif, kalsiyum, demir, C vitamini ve diğer vitamin ve mineral alımı ve daha düşük yağ, kolesterol ve sodyum alımı sağlar.
  • Kahvaltı yapan çocuklar ve ergenler, kısa ve uzun vadede, kahvaltıyı atlayanlara göre kiloyla ilgili daha olumlu sonuçlara (daha düşük obezite riski) sahiptir.
  • Kahvaltı yapan çocuklar gelişmiş bilişsel işlev, dikkat ve güçlü hafızaya sahiptirler. 

İyi Bir Kahvaltı Çocuğunuzun Okul Başarısını Artırır

 Okul Başarısını Artırmanın Yolu Kahvaltıdan Geçiyor! 

 Düzenli Kahvaltı Çocukların Bilişsel Yeteneklerini Artırıyor 

2. Çocuğunuzun Beyin Fonksiyonunu Artırmak İçin Doğru Beslenmesini Sağlayın

Her öğrencinin okulda başarılı olma potansiyeli vardır. İyi beslenmemek, onları bu potansiyellerini göstermelerine engel olur.

  • Çeşitli araştırmalar, beslenme durumunun okul çağındaki çocuklar arasında zihinsel kapasiteyi doğrudan etkileyebileceğini gösteriyor.
  •  Örneğin, erken evrelerde bile demir eksikliği dopamin iletimini azaltabilir ve bu nedenle bilişi olumsuz yönde etkileyebilir. 
  • Diğer vitamin ve minerallerdeki, özellikle tiamin, E vitamini, B vitamini, iyot ve çinkodaki eksikliklerin bilişsel yetenekleri ve zihinsel konsantrasyonu engellediği gösterildi.
  • Ek olarak, amino asit ve karbonhidrat takviyesi algıyı, sezgiyi ve muhakemeyi geliştirebilir. 
  • Besin alımındaki iyileştirmelerin okul çağındaki çocukların bilişsel yeteneklerini ve zekâ düzeylerini etkileyebileceğini gösteren bir dizi çalışma da mevcut.

Kahvaltı Yaparak Okula Giden Çocuklar Daha Başarılı 

3. Okul Çağındaki Çocuğunuza Kazandıracağız Beslenme Alışkanlıkları Çok Önemli  

Yarının yetişkin bireyleri olacak çocuk ve ergenlerin yeterli, dengeli beslenmeleri, ileri yaşlarda görülebilecek obezite, diyabet, kroner kalp hastalıkları, kanser gibi kronik hastalıkların önlenmesi açısından büyük önem taşıyor.

Çocuğunuza bu dönemde kazandıracağınız beslenme alışkanlıklarının ileri yaşlara yansıyacağı düşünüldüğünde, ilköğretim çağı çocuklarına ve ergenlere verilecek beslenme eğitimin önemini bir kat daha artırıyor.

 

İşte Beslenme Uzmanlarından Çocuklar İçin Kahvaltı Önerileri

Okul Başarısını Artırmanın Yolu Kahvaltıdan Geçiyor! 

4. Kahvaltı Yapmayan Çocuklar Sabah Derslerinde Konsantre Olamıyor

Öğrencilerin birçoğu okula geç kalma, biraz daha uyuma, sabah yemek yemek istememe, kahvaltıyı önemsememe gibi nedenlerle kahvaltı yapmıyor. Çocukların büyük bir kısmı kahvaltı yapmadan okula giderken, sabah derslerinde dikkatlerini toplayamamakta, derse yoğunlaşamıyorlar

Uzmanlar, kahvaltı yaparak okula giden çocukların okul başarılarının, kahvaltı yapmayan çocuklara göre belirgin şekilde yüksek olduğunu belirtiyorlar.

  

Evde Kahvaltı Yapmayan Çocuklar Daha Sık Acıkıyor 

5. Okul Kantinindeki Abur Cuburlar Yerine Evdeki Besinler Tercih Edilmeli

Evde kahvaltı yapmayan öğrenciler, okul kantinlerinden simit, bisküvi, kraker türü karbonhidrat içeriği yüksek olan besinler alarak tüketmektedirler. Bu tür besinlerin protein, vitamin ve mineral içerdikleri düşük, enerji değerleri yüksektir.

Bu besinler yerine evde tüketilen peynir, ekmek, süt gibi besinler daha yararlıdır. Son zamanlarda tüketimi hızla artan kahvaltılık tahıl karışımlarının da besleyici değeri yüksektir.

 

6.  Okul Çağındaki Çocuklar Nasıl Beslenmeli?

Okul çağı çocuklar, günde en az üç öğün tüketmeli, özellikle kahvaltı öğününü atlamamalıdırlar. Özellikle ergenlik dönemindeki (12-18 yaş grubu) çocuklar, kahvaltının dışında, öğle ve akşam yemeklerini de geçiştirirler. Yapılan bir araştırmada, ergenlik çağındaki çocukların sabah kahvaltısı ve öğle yemeklerini düzenli olarak yemedikleri, ayakta abur cubur veya fast-food besinler ile karınlarını doyurdukları, akşam yemeklerini ise diğer öğünlere göre daha çok önemsidikleri gözlemlenmiş.

Okul Başarısını Artırmanın Yolu Kahvaltıdan Geçiyor! 

Ergenlik dönemindeki çocuklar, günde en az üç öğüt tüketmeli, özellikle kahvaltı öğününü atlamamalılar. Uzmanlar bu nedenle, çocuklara öğün atlamamanın önemini ve sabah kahvaltısının yararlarını mutlaka anlatılmasını gerektiğini söylüyorlar.

İşte Beslenme Uzmanlarından Çocuklar İçin Kahvaltı Önerileri

Uzmanlara göre, çocukların okul başarısını artırmanın yolu kahvaltıdan geçiyor.

Okul Çağındaki Çocukların Günlük Alması Gereken Besinlerin Örnek Listesi

Süt, yoğurt, peynir ve diğer sütten yapılan besinlerden 2-3 porsiyon.
Et, tavuk, balık, kuru baklagiller, yumurta, yağlı tohumlerden2-3 porsiyon
Ekmek, makarna, pirinç, bulgur vb. tahıllardan 6-11 porsiyon
Sebzelerden 2-3 porsiyon
Meyvelerden 2-4 porsiyon
Katı, sıvı yağ, şeker, bal vb. tüketimi azaltılmalıdır.

Okul Çağındaki Çocuklar İçin Nasıl Kahvaltı Hazırlamalı? 

7. Beslenme Uzmanlarının Önerdiği Örnek Kahvaltı Mönüleri:

Çocukların İçin Örnek Kahvaltı Önerileri

Mönü 1:

2 kibrit kutusu beyaz peynir
3 ince dilim ekmek
Bal-tereyağı
1 su bardağı taze sıkılmış meyve suyu veya meyve

 

Mönü 2:

1 adet haşlanmış yumurta
5 adet zeytin
3 ince dilim kepekli ekmek
domates, maydanoz
1 su bardağı süt

Önemli Bir Not: Hiçbir besleyici değerinin olmamasının yanı sıra yemeklerle birlikte tüketildiğinde demir emilimini engellediği için okul çocuğunun kahvaltısında çayın yeri yoktur. 

Konular :

Okul Başarısı, Kahvaltı, Çocuk