ÇOCUK GELİŞİMİ

Çocuğunuz Nedeniyle Eşinizle Sürekli Tartışıyor musunuz?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 19.11.2011

Çocuğunuzu Nasıl Yetiştirmeniz Gerektiğiyle İlgili Eşinizle Sürekli Tartışıyor Musunuz

“Karım ve ben çocuk bakımı hakkında birçok konuda farklı görüşlere sahibiz. Bu da kızımızın hayatında tutarsızlığına ve onun çerçevesinde birçok tartışmanın doğmasına neden oluyor.” Çocuğu olup da bu ikilemi yaşamayan anne baba yok gibidir. İşte uzman pedagoglardan anne babalara bu tür durumlarda, nasıl hareket etmeleri gerektiğine dair yol gösterici öneriler.

Eşiniz ile Aranızdaki Tutarsızlıklar Çocuğunuzun Kendisini Güvensiz Hissetmesine Neden Olabilir

Başka konularda birçok ortak yönü olan anne babalar bile çocuk bakımı felsefelerinde ortak yönler bulmakta zorlanırlar. Zaten tıpatıp aynı geçmişe sahip olan anne babaların ebeveyn durumuna gelmesi de çok nadirdir. Farklı çocuk yetiştirme düşünceleri bu konuda çeşitli anlaşmazlıkları da beraberinde getirir.

Bu tür fikir ayrılıklarında kaybeden taraf genellikle çocuklar olur. Çocuklar kesinlikle tutarlı tavırlar isterler. Ebeveynler farklı mesajlar veriyorsa, tutumları uyuşmazlık gösteriyorsa, birbirlerini küçümsüyorlarsa, o zaman çocuklar bu tutarsızlığın farkına vararak kendilerini güvensiz hissederler.

Bu durumda yatma zamanı, disiplin, beslenme gibi birçok alanda anlaşmazlığa düşülmesi kaçınılmaz olur ve bu da yıkıcı sonuçlar doğurur. Çocuğunuza zarar vermeden bu tür anlaşmazlıkları çözmek için şu yaklaşımları deneyebilirsiniz.

Çocuğunuzu Nasıl Yetiştirmeniz Gerektiğiyle İlgili Eşinizle Sürekli Tartışıyor Musunuz

Eşinizle Önceden Konuşun

Sorunla karşılaşmadan önce anlaşmazlıklarınızı nasıl halledeceğinize karar verin. Daha sonra da uyuşmazlıklarınızı çözme planınızı sıkıca bağlı kalın.

Çocuğunuz önünde anlaşmazlık çıkarmayın. Ara sıra çocuğunuzun önünde onu doğrudan ilgilendirmeyen konuları tartışmak hepiniz için daha faydalıdır.

Fakat çocuğunuzun önünde onunla ilgili konuları tartışmak onun kafasını karıştıran, kendisini üzüntülü ve suçlu hissetmesine sebep olan konular olabilir. Bunun yerine anlaşmazlıklarınız kapalı kapılar ardında çözmeye çalışın (ama sakın yatağa taşımayın)

Eğer anında karar vermek durumundaysanız o zaman mümkün olabilecek bir plan üzerinde anlaşmaya çalışın. Bunu yaparken o konuda çok ısrar eden tarafın dediği yapılabilir; daha sonra konuyu aranızda tartışıp uzlaştırabilirsiniz.

Güvenlik önce gelir. Çocuğun sağlığı, güvenliği ve ona karşı adil davranmak söz konusu ise karar herhangi birinizin fikrine bağlı olmamalıdır; ikinizin uzlaştığı orta noktada yeterli değildir. Eğer siz ve eşiniz çocuk için neyin daha sağlıklı, güvenli ya da adil olduğu konusunda anlaşamıyorsanız, o zaman referans olarak bu kitabı ve diğer çocuk bakımı kitaplarını kullanın ya da çocuk doktorunuzun fikrini sorun.

Çocuğunuzu Nasıl Yetiştirmeniz Gerektiğiyle İlgili Eşinizle Sürekli Tartışıyor Musunuz

Anlaşmanızı Mutlaka Uygulayın

Genelde orta yolu bulmaya çalışın. Siz çocuğunuzun oyuncaklarını kendisinin toplaması gerektiğini düşünüyorsunuz; ama karınız oğlunuzun oyuncaklarını toplamak için çok küçük olduğunu düşünüyorsa bu durumda oğlunuzun oyuncaklarını ikinizden birinin yardımı ile toplanması şeklinde bir anlaşmaya varabilirsiniz. Eğer tartışmalarınızın zemininde farklı aile gelenekleriniz yatıyorsa (sizin aileniz yılbaşında birçok hediye alıyorsa, eşinizin ailesi de sınırlı hediyeden yanaysa) o zaman iki ailenin geleneklerinin de örtüştüğü bir seçim yapmalı ya da tamamen farklı olan yeni aile geleneğinizi yaratabilirsiniz.

Sorumluluk Alanlarını Paylaştırın

Her ebeveynin kesinlikle ısrar ettiği konuları ayırın. Siz terbiyesine dikkat ediyorsanız, çocuğunuzun masada nasıl davranması gerektiği konusunda kuralları da öncelikle belirlersiniz. Eşiniz ise çocuğunuzun beslenmesi ve sağlığı ile ilgileniyorsa, masada yer alacak yiyeceklerle ilgili kurallar onun alanına girer.

Eşiniz Hakkında Asla Olumsuz Konuşmayın

Mırıldanarak söylenseniz bile “Annen senin yüzünü nasıl yıkaması gerektiğini bilmiyor” ya da “baban sabahları seni çok yavaş hazırlıyor” gibi sözler, çocuğunuzun gözünde eşinizin otoritesini zedeler ve istenmeyen birtakım mesajlar almasına neden olur. (Babam anneme saygı duymuyor”.) Bu tür iğnelemeler sonucunda çocuğunuzun daha eleştirel, daha az tahammül edebilen ve insanlara olumsuz yaklaşan biri olması için bir model oluşturmuş olursunuz.

Bazen Pes Edin

Bazı meseleler tartışılmasına bile gerek olmayan konular olabilir. Bu hem çocuğunuzla hem de eşinizle olan tartışmalarınız için geçerlidir. Genelde kavga ya da şikayet etmeden geri çekilmek hayatı sizin için daha kolay hale getirirken eşinizin de daha sonraki tartışmanızda sizin fikirlerinize daha makul bir şekilde yaklaşmasını sağlayacaktır.

Birbirinizin Görüşlerinden Bir Şeyler Öğrenmeye Açık Olun

Bazen çocukla daha çok vakit geçiren ebeveyn neyin en iyi olduğunu daha iyi bilir ve objektif davranmaya daha yatkındır. Birbirinizin fikirlerini dikkatlice dinleyin; böylece birbirinizden öğrenecek çok şey olduğunu göreceksiniz. Ayrıca çocuğunuz da faydalı bir şeyler öğrenecektir. Sizin birbirinize ve fikirlerinize saygı gösterdiğinizi görecektir.

Çocuğunuzu Nasıl Yetiştirmeniz Gerektiğiyle İlgili Eşinizle Sürekli Tartışıyor Musunuz

Her Koşulda Mutlaka Tutarlı Davranmaya Özen Gösterin

Çocuk bakımı ile ilgili meseleleri çözümledikten sonra çocuğunuza ileteceğiniz kuralların tutarlı olmasına dikkat edin. Eğer eşinizin aksine, çocuğunuzun yemeğe oturmadan önce ellerini yıkaması konusunda ısrar ediyorsanız, ya da eşiniz çocuğunuzun mobilyalara tırmanmasına izin veriyor siz de karşı çıkıyorsanız, çocuğunuzun aklı karışacaktır. Daha da kötüsü, hiçbir şeyi düzgün yapamadığına inanıp, denemekten vazgeçebilecektir. O sırada çocuğunuzla ilgilenen kişinin kim olduğuna göre tutumlarınızı iler geri değiştirmemelisiniz.

Son olarak, çocuk bakımı hakkındaki çoğu meseleyi halletmek için birden fazla yol olduğunu unutmayın. Çocuğunuzun geleceği için en önemlisi, her bir meselenin nasıl çözüldüğünü değil, çiftlerin birbirine nasıl davrandıkları, birbirlerine karşı duydukları saygı ve birbirleriyle uzlaşmalarıdır.

Konular :