ÇOCUK GELİŞİMİ

Çocuğun Hedef Belirleme Becerisini Geliştiren 8 Unsur

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 13.05.2013

Çocuğun Hedef Belirleme Becerisini Geliştiren 8 Unsur

Çocuklar bu dünyada kendilerinin ayrı birer birey olduklarını fark etmeye başladıkları 2 yaşından itibaren kendilerine küçük hedefler koyarak başarma duygusunu yaşamak isterler. Bir kanepeye tırmanma, bir çekmeceyi açabilme, mutfak tezgâhının üzerindekilere dokunabilme… Her biri bebeklikten çocukluğa geçişte önemli hedeflerdir. Bu bilincin çocuğa erken yaşlarda kazandırılmasının gelecekteki başarısı için önemli olduğunusöyleyen Uzman Psikolojik Danışman Kudret Eren Yavuz, çocuğun hedef belirleme becerisinin gelişimine anne baba olarak nasıl destek olunabileceğini anlattı.

1)Kendini TanımasınıSağlayın

Çocuklarda hedef belirleme becerisi ve başarma duygusunun gelişiminde, “çocuğun kendini tanıma becerisinin” gelişimi oldukça etkilidir. Çünkü, yeteneklerinin, ilgi alanlarının, bilgi ve becerilerinin farkında olan çocuğun hedef belirlemesi daha kolaydır.

2)Sorumluluk Verin

Çocuğa hedef belirleme becerisini ona erken yaşlarda sorumluluk vererek kazandırabilirsiniz. Çünkü çocuk yaptığı her sorumlulukta kendi başına bir iş başarmanın mutluluğunu yaşar.

3) Küçük Başarı Fırsatları Yaratın

Anne babalar, çocuklarından beklentilerini, çocuklarının gelişimlerini ve kişilik yapılarını göz önünde bulundurarak dikkatle ve özenle belirlemelidir. Anne babalar, çocuklarının başaracaklarına olan inançlarını sürekli canlı tutmaları, çocuklarını daha yakından gözlemleyerek işbirliği içinde ona küçük başarı fırsatları oluşturmaları, çabayı ön plana çıkarmaları, çocuğun yaşadığı başarısızlığı değerlendirmesine imkân vermeleri faydalı olacaktır.

4)Çocuğunuz Kendi Çıtasını Kendisi Belirlesin

Çocuğa kendi yaşamı için küçük hedefler belirlemesine hizmet eden fırsatlar vermek, onun kendi yaşamını yönetebilme, denetleyebilme duygusunun gelişimi adına da önemli bir katkı olacaktır: Örneğin; Anne babalar çocuklarıyla olan başarı beklentisine dair konuşmalarında çocuğa bir son nokta söylemek yerine, çocuğun kendisine bir çıta belirlemesini isteyebilirler. Bu sayede çocuk kendi belirlediği hedef çıtaya ulaştığında zaten başarmış olacaktır.

Çocuğun Hedef Belirleme Becerisini Geliştiren 8 Unsur

5)Olumlu ve Olumsuz Noktaları Kendisinin Fark Etmesini Sağlayın

Çocuklarının kendi performanslarını önce kendilerinin değerlendirmesini sağlayarak onun kendisiyle ilgili olumlu ve olumsuz noktaları fark etmesine yardımcı olabilirsiniz. Örneğin; bir proje ödevi hazırlayan kızınız projesini size gösterdiğinde ona, “Sen projene 100 üzerinden kaç veriyorsun?” Projenin hangi yönlerini daha çok beğeniyorsun? Proje yeniden hazırlasan nelere dikkat ederdin? Projende üzerinde çalışmaya ihtiyaç olduğun bölüm neresidir? Vb. sorular sorduğunuzda onu performansı üzerinde yorum yapmaya teşvik edersiniz.

6)Karar Verme Becerisinin Gelişmesini Sağlayın

Hedef belirleme becerisi kazanma sürecinde çocuğa karar verme becerilerini kazandırmak önemlidir. Büyüme döneminde anne babanın, fikrini ifade edebilme, karar verebilme adına çocuğuna sunduğu fırsatlar çocuğun önüne koyacağı hedefleri başarabilmesi anlamında çok değerlidir.

7)Öğrenmenin Yaşam Boyu Devam Ettiğini Yineleyin

Hedef belirleme ve başarı konusunda motive edebilme anne babaların çocuklarına yaşam boyu öğrenmeye dair bir inanç aşılamaları önemlidir: Örneğin akşamları eve geldikleri zaman, gazeteleri çocuğuyla birlikte okuyan anne babalar, çocuklarının yaşına uygun haberlere dikkati çektikçe, çocuk çevresindeki dünyayı algılamaya, bu dünyada ne kadar çok öğreneceği şey olduğunu keşfetmeye başlar.

8)Erken Yaşlarda Bazen Sabretmesi GerektiğiniÖğretin

Anne babalar olarak çocuğunuza erken yaşlardan itibaren sabır ve çalışkanlık değerlerini öğretmeniz önemlidir: Çocuklar bilmelidir ki: Bazen çok fazla çabalasak, çok emek versek bile bazen bütün bu emekler başarmak için yeterli olmayabilir.

Bu durumda çalışmış olmak kötü değildir. Sonuç belki bizim için uygun olmayabilir. Durum bizim istediğimiz gibi gerçekleşmediğinde, bir an durum yardım istemek veya başka seçeneklere bakmak gereklidir. Bu gerçek, çocuğunuzun başarma ve çalışkanlık konusunda ömrü boyunca iyimser bir inanca sahip olması anlamında kıymetlidir.

Konular :