ÇOCUK GELİŞİMİ

Arkadaş Edinmek Çocuğa Ne Kazandırır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.05.2013

Arkadaş Edinmek Çocuğa Ne Kazandırır

Her çocuğun arkadaş ihtiyacı vardır. Bu nedenle çocukların erken yaşlardan itibaren arkadaş edinme konusunda anne babaları tarafından teşvik edilmeleri oldukça önemlidir. Çünkü çocuklar aile içinde arkadaşlık ihtiyaçlarını karşılayamazlar. “Gerçek bir arkadaşlığın çocuklara toplum içinde yer edinme ve konumunu anlama anlamında inanılmaz artılar sağlayacağını söyleyen Uzman Psikolojik Danışman Kudren Eren Yavuz arkadaş edinmenin çocuklar üzerindeki önemini anlattı:

Ebeveynler Çocuklarını Arkadaş Edinmeleri Konusunda Teşvik Etmeli

Anne babalar çocuklarının kendi yaşıtlarıyla iletişim kurabilmeleri için onları teşvik etmeli, zaman zaman çocuğun arkadaşlık kurabilmesi için ortam ve koşulları hazırlamalıdır. Bazı çocuklar sahip oldukları güçlü karakter özellikleri ile kolayca arkadaş edinirken, bazıları yetişkin desteğine ihtiyaç duyabilirler.

3-10 Yaş Arası ÇocuklarınSosyal Becerilerinin Gelişmesi İçin Önemlidir

Anne babalar, çocuklarının ilgi alanlarında kendilerini geliştirmesi için onları kurslara, kamplara göndererek çocuklarının kendi ilgi alanları ile ortak ilgileri olan arkadaş edinmesini sağlayabilirler. Özellikle çok arkadaşı olmayan çocukları hobiler edinmesi için teşvik etmek, çocuğun çevresinin gelişmesine yardımcı olabilir.

Arkadaş Kavgalarında Bile Çocuğunuz Geleceğe Dair Tecrübe Kazanır

Çocukların sosyal becerileri kazanma konusunda en yoğun oldukları dönem 3-10 yaş arasıdır. Arkadaş edinme ve başkalarıyla iletişimi sürdürebilmeyle ilgili olarak çocukların arkadaşlarıyla yaşadığı küçük kavgalar bile onlar için gelecekte büyük tecrübelere dönüşür. Çocukluk kavgaları, çocukların birbirlerini tanımaları ve birbirleriyle geçinmeyi öğrenmeleri açısından gereklidir.

Arkadaş Edinmek Çocuğa Ne Kazandırır

Çocuğunuzun Arkadaş Çevresinin Gelişmesi İçin Neler Yapabilirsiniz?

Özellikle büyüme ve okul yılları esnasında anne babalar, çocuklarını takım sporları içerikli oyun ve spor dallarına yönlendirerek, onların iletişim becerilerinin gelişimine ve özgüvenlerinin artmasına katkıda bulanabilirler.

Çocuğunuzu topluma açık bir alanda, kendi yaşıtlarından biriyle iletişim kurarken, oyun oynarken gözlemlendiğinizde bu olumlu gözlemi çocuğunuzla paylaşmanız onun girişkenliğinin gelişmesine, iletişim kurma becerilerinin pekişmesine katkı salar.

Arkadaşlarıyla İletişimini Pekiştirici Cümleler Kurun

“Beyza’cığım arkadaşınla sırayla sallanmanız ve birbirinizi sallamanız çok hoşuma gitti.”

“Ahmet’ciğim, seni parkta düşen bir arkadaşına yardım ederken gördüm. Sen gerçekten iyilik dolu bir arkadaşsın.”

Çocuğunuzun Arkadaşığın Onaylamadığınızda...

Bir akran grubuna uyum sağlamak ve yeterli sosyal becerilere sahip olmak, çocuğun yüksek benlik saygısına, özgüvene ulaşmasında çok önemli bir yer tutar. Anne babalar, çocuklarının arkadaşlarını onaylamadıklarında ya da arkadaşlarının ailelerini sevmediklerinde genellikle onları arkadaşlığından vazgeçirme yolunu seçerler. Çocuğunu bir arkadaşlıktan vazgeçirmeye çalışırken, başka bir arkadaşlık kurmaya özendirmek daha yararlı olabilir.

Aşırı Tepsisel Davranmanız, Çocuğunuzda Tam Tersi Bir Etki Yaratabilir

Çocuğun arkadaşı hakkında sohbet etmek, çocuğun arkadaşlarını değerlendirmesi adına olumlu olacaktır. Çocuğun edindiği arkadaşına karşı aşırı tepkisel davranmak, çocukta tam tersi bir sonuca da neden olabilir.

Çocuğunuzun Arkadaş Sorununu Kendisinin Çözmesini Sağlayın

Çocuğunuz arkadaşlarıyla yaşadığı her sorunda, arkadaşlık adına yeni şeyler öğrenir. Çocuğunuzun bir arkadaş grubunun dışında kaldığını fark ettiğinizde, onun arkadaşlarına kızmak yerine, çocuğunuzla durum hakkında sorduğunuz sorular yoluyla konuşmanız sorununu sahiplenmesine fırsat tanıyacaktır:

•Tam olarak yaşadığın sorun ne?
•Bu sorunu yaşamadan önce neler oldu?
•Sen bu durumda neler hissettin?
•Bu sorunu nasıl çözmeyi düşünüyorsun?
•Sorunun çözümü için neler yapmayı düşünüyorsun?

Çocuğunuz Arkadaşlık Kurmakta Sorun Yaşıyorsa

Sorular doğrultusunda çocuğunuzla karşılıklı konuştuğunuzda, çocuğunuzun yaşadığı sorunu etraflıca değerlendirmesine fırsat sağlamış olursunuz. Böylesi bir an çocuğunuzun arkadaşlık, gerçek yaşam ve insanlarla ilişkilerini sürdürebilme gibi çok önemli becerilerin kazanılması anlamında çok değerlidir.

•Çocuğunuz bütün gayretine rağmen, akranları ile ilişki kurmada zorlanıyorsa o zaman

•Çocuğunuzun girmek istediği grubunu özelliklerinin çocuğunuza uygun olup olmadığına,

•Çocuğunuzun kendini ifade becerisinin olup olmadığına,

•Çocuğunuzun diğer ortamlardaki tutum ve davranışlarına,

•Çocuğunuzun öfke kontrolü, kuralarla uyum vb. durumlarda yeterince becerikli olup olmadığına dair gözlemlerinizi artırarak çocuğunuzun okulunun psikoloiik danışmanı ile işbirliği içinde sorunu değerlendirmeniz faydalı olacaktır.

Konular :