ÇOCUK EĞİTİMİ

Sabrı Öğretmek Çocuğun Gelecekteki Başarısını Etkiler

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 05.03.2014
Sabri Ogretmek Cocugun Gelecekteki Basarisini Etkiler

Zaman kavramının bize hatırlattığı en önemli duygu, sabırdır. Çünkü sabır bir insanın bazı engeler karşısında toleranslı olmasını sağlarken beklemeyi de şart koşar. Uzman Psikolog Prof. Dr. Nevzat Tarhan "Duyguların Psikoloji" adlı kitabında, sabretmeyi küçük yaşlarda öğrenen çocukların ileriki yıllarda sosyal başarıları yüksek, insan ilişkileri güçlü, akademik anlamda başarılı bireyler olduklarına dikkat çekiyor.

Sabrı Sınayan Lokum Testi

Sabır kavramının önemi ve insana kazandırdıkları konusunda çocuklar üzerinde yapılan bir deney dikkat çekici. “Lokum Testi” adı verilen deneyde, dört beş yaşlarındaki deneklerin sabredebilme güçleri sınanır. Buna göre, lokum isteyen çocuklar arasından beklemeyi başaranlara ikişer lokum, sabırsızlık gösterip hemen isteyenlere birer lokum verilecektir. İkiye ayrılan grup içinde tahammül gösteremeyenler bir lokum alıp kenara çekilirken, iki tane istediğini söyleyenler, kendilerine oyalayacak meşguliyetler bulup gereken zamanı doldurarak, iki tane lokum alma hakkını kazanmışlardır. İkinci gruptaki denekleri yirmi sene kadar takip eden uzmanlar, bu çocukların ileriki yıllarda da sosyal başarıları yüksek, insan ilişkileri güçlü, akademik anlamda başarılı bireyler olduklarını tespit etmişlerdir.

Sabır Ego Eğitimi Sırasında Öğrenilen Bir Duygudur

Duygulardan sorumlu beyin alanlarının varlığı açığa çıktıktan sonra, sabrın duyguları eğitmek konusunda beyne öğretilmesi gereken bir duygu olduğu düşünüldü. Zira insanda doğuştan gelen acelecilik eğilimi vardır. Sabır ise sonradan, ego eğitimi sırasında öğrenilir. Kişiye tahammüllü olmayı öğretmeseniz dahi, yaşadıkları onu sabrı öğrenmeye mecbur bırakır.

Çocuğunuza Sabrı Nasıl Öğretebilirsiniz?

Önemli olan, bu duyguyu deneme yanılma yöntemiyle öğrenmek yerine, küçük yaştan itibaren hayata sabırlı bakmayı başarmaktır. Mesela, çocuğunuz oyun oynarken, ona oyuncağını iki dakika havada tutmasını söyleyerek sabır eğitimi verebiliriz. Bizden bir talepte bulunduğu zaman, “Eğer beş dakika beklersen sana istediğini vereceğim” diyebilirsiniz.

Sabri Ogretmek Cocugun Gelecekteki Basarisini Etkiler

Çocuğunuza Beklemeyi Öğretin

Beklemeyi öğrenmesine yarayacak tavırlar takınmak, çocuğa dürtü yönetimini de öğretecektir. Aksi halde, ileride herkesi kendi şartlarına uydurmaya çalışan, benmerkezci biriyle karşılaşabiliriz. Mesela, sofraya oturan çocuğun büyükleri gelmeden yemeğe başlaması ya da herkes yemeğini bitirmeden masayı terk etmemesi, sabrı öğrenmesi bakımından önemlidir.

Aceleci ve Sabırsız Kişiler Daha Çok Dikkat Eksikliği Yaşar

Aslında insan, aklına gelen ilk şeyi söylemek, düşünmeden konuşmak, ilk düşündüğü fikri uygulamak eğilimindedir. Fakat aceleci ve sabırsız kişiler, normalden farklı olarak dikkat eksikliği yaşayan, sorgulamadan karar veren insanlardır. Ellerine bir kitap aldıklarında, fazla okumadan eser hakkında fikir sahibi olduklarını iddia ederler. Kanaat bildirmek için gereken sabrı gösteremediklerinden tetkikleri eksik olur, bu da onları yanlış yargılara götürür.

Sabır, diğer erdemlerin üzerinde geliştiği temel değerdir. Hayatta zorluklara tahammül edenler, mükâfatını alırlar. Bunu başarmak için duygu ve düşünce yönetimini gerçekleştirmek, dolayısıyla da az hata ile yola devam etmek gerekir.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR