ÇOCUK EĞİTİMİ

Parmakla Göstermek Ayıp mıdır?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.01.2015

Parmakla Gosterilir mi

Çocuğunuzun yabancı bir dil öğrenmesine yardımcı olmak; okuma hızını artırmak istiyor musunuz?Bu konuda, el hareketleri ve jestlerin gücünü hiç ama hiç yadsımayın! Bakın uzmanlar bu konuda hangi önerilerde bulunuyor.

Bazen Sözü Parmaklarımıza Bırakmamızda Yarar Vardır

Anneniz “parmakla göstermek ayıptır” dediğinde sadace kısmen haklıydı. Ne zamanlar ayıp olduğunu tam olarak anlatmalıydı. Okuma dersinde öğretmeniniz yüksek sesle okuduğunuz sözcükleri parmağınızla işaret etmenizi isterken, çocuğunuzun zihinsel becerilerini geliştirebilecek yararlı bir tekniği gösteriyordu. Ellerinizle sadece konuşmak aynı zamanda düşünebilirsiniz de. Jestler beyin fonksiyonlarını, özellikle de öğrenme ve muhakemeyi kolaylaştırır.

Eller ve sözler birlikte kullanıldığında, dinleyiciye bir şey anlatsa da anlatmasa da anlatan kişinin kesinlikle işine yarayacaktır. Bir araştırmada bir grup insana bir muhakeme görevi verilmiş ve sorunu çözmüş biçimleri videoya kaydedilmişti. Sorunu çözerken tamamı benzer el hareketleri ve jestler kullanmıştı. Hatta, aynı sorunu çözmesi istenen doğuştan kör insanlar bile benzer el, kol hareketleri yapmıştı.

Çocuğunuzun yabancı bir dil öğrenmesine yardımcı olmak mı istiyor musunuz?

Yabancı kalıpları ezberleyip sürekli tekrar etmek gibi bilindik yöntemlerin yanı sıra, çocuğunuza, beyninin o cümleyi kavramasına yardımcı olacakel kol hareketlerini öğretin. Örneğin, çocuğunuzun yabancı bir dilde sayıları öğrenmesine yardımcı oluyorsanız, her sayıyı tekrar edişinde eşit sayıda parmağını kaldırmasını sağlayın. Ya da “Çorba istiyorum” gibi bir cümleyi öğrenirken, çorba içer gibi yapmasını...

Çocuğunuzun okuma hızını artırmak mı istiyorsunuz?

O halde tüm sınıf öğretmenlerinin önerdiği şeyi aklınızda tutun: İşaret parmağınızı kılavuz olarak kullanarak kitapta yazılı sözcükler boyunca ilerletin. Hiç durmadan, satır satır ilerlerken gözlerinizi de parmağınızla takip etmeye zorlayın. Beyin ve el arasındaki ekip çalışmasının önemini bilen birçok hızlı okuma kursu bu yöntemi kullanır.

Bazen sözü parmaklarımıza bırakmanızda yarar vardır. Bu çocuğunuzun kendisini ifade ederken bir şeyler öğrenmesinin harika bir yoludur.


Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR