ÇOCUK EĞİTİMİ

Okumayı Eğlenceli Hale Dönüştürmenin 9 Yolu

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.05.2015

Kitap okumayı niçin eğlenceli hale çevirmeliyiz

Kitap okumayı niçin eğlenceli hale çevirmeliyiz? İşte, Doç. Dr. Sefa Saygılı'dan nedenleri ve yöntemleri.

Çocuğumuzun bir okur olmasının önemin nekadar anlatısla az olur. Okuyanlar, okumayanlara oranla okulda ve testli sınavlarda daha başarılı olmaktadır. Okumanın önemi hayat boyunca sürer. Bu yüzden çocuklarımız için okumayı eğlenceli bir faaliyete çevirmek zorundayız. Doç. Dr. Sefa Saygılı’dan size bu konuda yardımcı olacak altın öneriler:

Çocuğa Kitap Okuma Alışkanlığı Kazandırmanın Yolları

  1. Çocuğumuza kitap okuyalım ve ilgi alanlarını belirleyelim. Yalnız kitapları onların okuma seviyelerinde, hatta daha üzerinde seçelim. Zorlayıcı kitaplar okuduğumuzda, hayal dünyasının genişletmeye ve kelime dağarcıklarını zenginleştirmeye katkıda bulunuruz. Yeni kavramlara aşinalıkları artar, kelimeleri daha kolay anlarlar.

  2. Kendileri okurken okuma seviyelerinde veya altında kitaplar seçelim. Çocuklar sürekli kelimelere takılmadığı sürece okumaktan daha keyif alırlar. Okuma alışkanlığı ve becerileri kendiliğıniden gelişir.

  3. Yatmadan önce yarım saat kitap okumalarına izin verelim. Yalnız bunlar keyif için kolay okunan eğlenceli kitaplar olmalıdır. Okulda olabileceği gibi angarya değil. Yani, zevkle ve istekle okumasına fırsat veren kitapları tercih etmelidir.

  4. Çocuğunuzu sık sık kütüphaneye ve kitapçıya götürün. Buraları sevmeli, istedikleri türde kitap seçmelerine izin verilmelidir. Tabi uygun türlere de tatlı bir şekilde teşvik edilmelidir.

  5. Çocuk dergilerine abone olun. Kendi adlarına posta geldiğinde çocuklar çok heyecanlanırlar.
  6. Çizgi romanlara belli bir yaştan sonra izin verilmelidir. Yalnız müstehcenlik ve şiddet içerenlerden uzak tutulmalıdır. Eğer heyecanlanır ve okuduğu kitabı anlatmaya başlarsa dinlemeli ve heyecanını paylaşmalıdır.

  7. Bütçenize göre, çocuğunuzun okuyup keyif alabileceği kitapları satın alın.

  8. Kendimiz de keyif için kitap okumaya zaman ayırmalı ve yazılı dile yönelik bir sevginin gelişmesine örnek olmalıyız. Akşamları televizyonu kapatmalı ve ailece oturup kitap okumalıyız.

  9. Dergilerimizi, kitaplarımızı ortalıkta bırakmalıyız. Ancak çocuklara uygun olanları akıllıca seçmeliyiz.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR