ÇOCUK EĞİTİMİ

Eğitim Hayatında ve Sosyal Yaşamda Başarının 6 Kuralı

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.02.2015

Çocuğun okul hayatında başarılı olması için neler yapılmalı

Çocuğunuzu eğitebilmek için hangi yöntemi kullanırsanız kullanın, önemli olan uyguladığınız eğitim şeklinin, yaşadığımız çağın çocuğuna uygun olmasıdır diyor uzmanlar. Okul yaşamı içinde çocukların nasıl var olduğu gelecek yaşamındaki başarısının ve mutluluğunun belirleyicisidir hiç kuşkusuz. Peki ama çocuğun eğitim ve sosyal yaşamda başarılı bir birey olması için anne babalara düşen görevler nelerdir? Başarıyı baltalayan dikkat dağınıklığı mı, anne baba ilgisizliği mi?Merak edilensorularıUzman Psikolojik Danışman Nilgün Sarı bakın nasıl yanıtladı.

Eğitim Hayatında ve Sosyal Yaşamda Başarılı Bireyler Yetiştirme Sanatı

1. Öğrenmek basittir, eğer hala çocuksanız.

İnsanlar zeki doğarlar, fakat yaşam ve deneyimler kısıtlayıcı olabilir.

Çocuğunuz; kendisi için yeni olan şeyleri öğrenmesinden ve keşfetmesinden asla alıkoymayın. Öğrenmek hem bilişsel hem de duygusal bir süreçtir. Unutmayın öğrenmek büyümek demektir. Çocuklar (insanlar) biyolojik programları gereği öğrenmeye açıktırlar. Hangi yaşta olursa olsun çocuklar oyun oynamalıdır çünkü çocuklar oyun yoluyla öğrenirler ve deneyimlerler. Öğrenmek çaba gerektirir, yorucudur, emek ister. Ona mutlaka duygusal olarak destek olmaya özen gösterin.

2. Özgüven için olumlu deneyimlere ihtiyaç vardır.

Öğrenmenin temelinde güven duygusu vardır. Güvenini kaybeden ya da hiç bunu hissedememiş bir çocuk için okul ciddi kaygı uyandıracaktır. Özgüven ebeveynin çocuğa gösterdiği güvenle oluşur. Güvenin temelleri biz çok küçükken atılır. "İyi" deneyimlerimiz arttıkça yavaş yavaş güven oluşmaya başlar. Normal yaşamda "kötü" deneyimlerin de olması kaçınılmazdır. Özgüven için iİyi" deneyimlerin daha çok olması ve "kötü" deneyimleri dengelemesi gerekir.

3. Onun iç dünyasında neler olduğunu biliyor musunuz?

Öğrenme yoğun olarak duygusal temellere dayanır. Duygusal açıdan sorun yaşayan çocukların öğrenme süreçleri sancılı olur. Anneden ayrılamama ve bağımlılık, öğrenme önündeki önemli engellerden biridir. Oysa çocuğunuzun ruhsal olarak yalnız kalma kapasitesinin gelişmiş olması öğrenme sürecini olumlu yönde etkileyecektir. Bu duruma en iyi örneklerden biri; sınava anne veya babasıyla eksiksiz çalışıp sınavda tek başına beklenen sonucu alamayan çocuklardır.
Aile içi sorunlar, kardeş doğumu, kayıp, günlük yaşamda çocuğunuzu huzursuz edecek değişimler üzerinde özenle durmalısınız. Unutmayın ki, bazı durumlar dışarıdan kolayca fark edilmeyebilir, bu yüzden çocuğunuzun söylediklerine ve davranışlarına dikkat edin ve onunla hep iletişimde kalın.

Sorumlu, mutlu, başarılı bir çocuk yetiştirmek için dikkat edilmesi gerekenler

4. Sorumlu bir insan için iyi bir model ve güven gerekir.

Bilişsel ve duygusal donanımı iyi olan çocuklar bir de bunları kullanabilmeli, yani yaşına göre uzun süreli ve sabırlı çalışmayı yapabilmelidirler. Ödevler, okulla ilgili konular çocukların sorumluluğundadır. Bazı anne babalar ödevler konusunda sabırsız davranıp, çocuklarına güvenmeyip, eksik ve yetersiz bularak kendileri yapabiliyorlar. Tıpkı çocuğa kendi yemeğini yeme fırsatını vermemek gibi. Böyle bir durumda çocuğun çalışmak, üretmek, sabırlı olmak, gelişmek gibi deneyimlerini elinden almış olurlar. Mükemmel olmak yerine yapabildiğinin en iyisini yapması için cesaretlendirin. Kendinden memnun olması, başarılı hissetmesi, kıvanç duyması için çocuğunuza sorumluluk verin. Duygu, düşünce ve davranışlarının sorumluluğunu alması için örnek olun.

5. Dikkat dağınıklığı mı? Yoksa ilgisizlik mi?

Günümüzde çocuklar için en çok kullanılan tanımlardan biri dikkat dağınıklığıdır. Çocuktaki bu durumun çok iyi araştırılması gerekir. Yaşanan durumun nedenleri ve değişimi için gerekli profesyonel yardım alınmalıdır. Çocuğu sadece bir kavramın içine hapsetmek ona zarar verecektir. Bu tip etiketler tehlikelidir, ebeveyn ve çocuk tarafından kolaylıkla kabul edilebilir. Bu durum çözümsüzlüğü beraberinde getirir ve çocuğun yaşamdaki duruşunu pasifize eder, mücadeleden kaçınmasına neden olur.

6. Başarısızlık... Kime göre? Neye göre?

Okul başarısızlığı çocuklar için en büyük streslerden biridir. Yaşam boyu süren eksiklik duygusu yaratabilir. Okul yaşamı boyunca yaşanan “okul başarısızlığı” çocukların gelişimini engeller. Çocuklar sorunun üstesinden gelmek için çeşitli yollar kullanırlar. Bu sorunlara ve kusurlara aldırmıyormuş gibi görünür, öğretmenleri ilgisiz ve duyarsız olduğunu söyleyebilirler. Çocuğunuzun başarılı olduğu bir alan muhakkak vardır. Onu bulup deneyimlemesini sağlayın. Ayrıca başarılı olması için ihtiyacı olan her türlü desteği verin.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR