ÇOCUK EĞİTİMİ

“Hayır” Alışkanlık Haline Dönüştürse Etkisini Yitirir

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 28.04.2013

Hayırı Alışkanlık Haline Dönüştürürseniz Etkisini Yitirir

Pedagojiye göre “hayır” kelimesi kural oluşturmayan bir istisnadır. Uzmanlara göre ise “hayır” kelimesini kullanmak bir alışkanlık haline dönüşürse, anlamını yitirir ve hiçbir şekilde değiştirmez. Tutarsız söylem ve davranışlarda bulunarak “hayır"ın anlamının çocuğa öğretilemeyeceğini söyleyen uzman pedagoglardan işte bu sihirli kelimeyi etkili kullanma rehberi.

"Çocuğa “Hayır” Kelimesi Ne Zaman Kullanılmalı?

Bir gün "evet" dediğine yarın "hayır" diyen anne-babanın çocuğu da ikilemler arasında kalır. Çocuk tutturmaya inatçı davranmaya başlar. “Hayır” kelimesi, somut bir duruma bağlı bir kavramdır ve rahatsız edici davranışı değiştirmez, bir davranış seçeneği oluşturmaz. Ama önce bir nefes almayı sağlar. Eğer bu “hayır” kelimesi bir güç kavgasının kaçınılmazlığını önleyemiyorsa, o zaman çocuğa sorunun çözümünün ikinci aşaması olarak buraya kadar ki davranışlarını anlatılarak, anlayışlı davranması istenir veya kendisine başka davranış seçenekleri sunulabilir.

Beden Dilinizle de Kelimeyi Pekiştirin

İki-üç yaş arası gelişim sürecinde olan bir çocuk düşünün. Bu çocuk için sınırların anlamı, kendi kendine yapmayı istediği pek çok şeyin kısıtlanmasıdır. Ve diğer bir önemli nokta: Çocuğa sadece “hayır” demekle yetinilmemeli, aynı zaman da bu “hayır”ın anlamını pekiştiren bir el veya göz işareti de yapılmalıdır.

Aşağılamadan, Onunla Kısa ve Net Konuşun

Küçük çocuklar dostça ve güvenilir davranış temelinde açıklık ve kesinliğe ihtiyaç duyarlar; çocuğun anlayışını göz önüne alarak ona göre davranacak, uzun uzun laf kalabalığı yapmayacak ve çocuğu aşağılayacak şekilde azarlamayacak anne babalar isterler.

Çocuğa değişik bir bakış açısı veya davranış seçeneği sunmaya elverişli olmayan durumlarda, sorunlu durumu sonlandırmaya yönelik iki ayrı teknik daha vardır. Çocuk o ana kadar uygulanan yöntemleri cezalandırma veya aşağılanma olarak algılıyorsa, bu iki teknik duygusal açıdan sağlam bir ilişki temelinde işlev yaparlar.

Hayırı Alışkanlık Haline Dönüştürürseniz Etkisini Yitirir

Anne Babalara Etkili Bir Taktik

Eğer durum çok gerginse insan çocuğu ortamdan uzaklaştırmak isteyebilir. Örneğin, dışarı çıkmasını sağlamak için, “Şimdi dışarı çık. Sonra seninle tekrar konuşacağım.” “Çık dışarı, bu durumda seninle konuşamam” diye uyarabilir. Ancak hiçbir çocuk bulunulan ortamı terk etmeye zorlanamaz. Hiçbir çocuk bedensel güç kullanarak dışarı atılamaz. Bulunulan durumdan çocuğu uzaklaştırmak, kesinlikle onu etraftan yalıtmak değildir. Çocuğunuzu asla bir odaya kapatmayın, önce kesinlikle kilit altına almayın! Böyle yaparsanız çocukta şiddetli panik duygusu, yoğun bir yok edilme ve terk edilme duygusu ortaya çıkar.

Onu Hiçbir Zaman Tehdit Etmeyin

Eğer çocuk ortamı terk etme teklifini kabul etmezse, yetişkin çocuğu hiçbir şekilde tehdit etmeden kendisini ortamı terk edebilir. Örneğin, “Şimdi mutfağa gidiyorum. Sakinleştiğim zaman seninle bu durum hakkında tekrar konuşmak istiyorum!” diyebilirsiniz. “Artık seni terk ediyorum” veya “İnatçılığınla beni hasta ediyorsun!” gibi cümleler kullanmak, çocukta suçluluk duygusu ve yalnız kalma korkusu oluşmasına neden olur.

Bunlara Dikkat!

Ebeveynler sadece bulunulan odadan çıkmalıdır. Evi terk etmemelidir. Ulaşılabilecek bir yerde olmalı ve makul bir süre sonra konuşma önerisini mutlaka yenilemelidir.

“Hayır” Kelimesi Hangi Durumlarda Etkili Sonuçlar Verir?

Şu durumlarda “hayır” kelimesini kullanmak tartışmayı kısa zamanda sonlandırır:

•Çocukların deneyim eksikliği nedeniyle gerçeği olduğu gibi göremedikleri, yaralanma vb. riski taşıyan durumlarda.

•Kötü sözler kullanarak veya güçlerini dile getirerek sınırları sözle aşmaya çalıştıklarında,

•Isırma, tükürme, çimdikleme gibi bedensel saldırganlıkların da,

•Daha önce üzerinde konuşulmuş ve açıklama yapılmış durumlarda,

•Çocukların çok gergin olduğu durumlarda kısa süreli dikkatlerini çekmek için,

•Elde olmayan dış nedenlerden kaynaklanan –örneğin misafirlik beklenti- ve o anda açıklanamayacak durumlarda.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR