ÇOCUK EĞİTİMİ

Çocuklar Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Hazır Olur? Uzmanlar Uyarıyor: Çocuklarda Erken Tuvalet Eğitimi Kronik Kabızlığa Yol Açıyor

Aysegul Baran Ayşegül BAŞARAN
Yayın : 06.10.2010 - Güncelleme : 31.01.2023

Tuvalet eğitimi hem yürümeye başlayan çocuğun hem de ebeveynlerin hayatında bir dönüm noktasıdır. Çocuğun kendi hijyeniyle ilgilenebilme sürecini başlattığı; bir ebeveynin ise çocuğunun ne kadar büyüdüğünü ve geliştiğini görme sürecinin başladığı bir dönemdir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanları Dr. Özlen Kaya Çardak ve  Dr. Yeşim Eker Neftçi, anne babaların tuvalet eğitimi ile ilgili merak ettikleri soruları yanıtladı.   

Çocuklar Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Hazır Olur

  Uzmanlar, küçük çocuklara tuvalet alışkanlığı kazandırmanın püf noktalarını anlattı. İşte, anne babalara rehber olacak uzman tavsiyeleri.

Tuvalet Eğitimine Başlamadan Önce Anne Babalara Öneriler 

1. Tuvalet Eğitimi Neden Önemli?

Tuvalet eğitimi, çocuğunuzun tuvalete gitmeyi kendileri kontrol ettikleri ve bezlerini değiştirmenize gerek olmadığı için, bağımsızlık duygusunun gelişmesini sağlar. Çocuk bir yandan tuvalete gitmeyi öğrenirken, bir yandan da kıyafeti kirlendiğinde temiz giysilerini kendisinin değiştirebileceğini de öğrenir.

Çocuğa Bağımsızlık ve Güven Duygusu Kazandırır 

Kıyafetlerini kendisinin değiştirmesine izin vermeniz ve gerekirse yardım etmeniz, kendi kıyafetlerini değiştirebileceklerini hissetmelerini sağlamanız sizin için önemlidir. Çocuğunuz kendi başına yapabileceklerini öğrendiği için tuvalete her gittiğinde kendine daha da güvenmeye başlayacaktır. 

2. Çocuğun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğu Nasıl Anlaşılır? 

Tüm çocuklar farklıdır ve bu nedenle her çocuk tuvaleti kullanmaya  farklı zamanlarda hazır olur. Hazır oldukları program için dikkat edilmesi gereken temel noktalar, çocuğunuzun bezinin çoğu zaman kuru olup olmadığı, bunun hakkında veya arkadaşlarının tuvalete gitmesi hakkında konuşuyor olmalarıdır. 

Çocuğunuz tuvalet eğitimi ile ilgilendiği zaman bu eğitime başlalayabilirsiniz. Çocuğunuzu tuvalete ilgi duymasına yardımcı olmak için, tuvaleti kullanmayla ilgili internette yer alan pek çok kitap, video ve şarkılardan yardım alabilirsiniz. 

3. Erken Tuvalet Eğitimi Hangi Rahatsızlığa Yol Açıyor?

Uzmanlar Uyarıyor: "Erken Tuvalet Eğitimi Kronik Kabızlığa Yol Açıyor!"

Kabızlık sorunu, çocuklarda gittikçe daha sık görülmeye başlayan bir rahatsızlık. Çocuğun günlük yaşantısını başta ciddi bir şekilde etkilememesine rağmen; ilerleyen süreçte kendini rahatsız hissetmesine ve bunu dışa vurmasına sebep oluyor. Bu dönemde anne ve babanın kabız olan çocuğa yaklaşımı ise çok önemli. Doğru bilgi birikimine sahip olan aileler, çocuğun sağlığı açısından daha dikkatli adımlar atabiliyorlar.

  • Her çocuğun tuvalete gitme sıklığı farklıdır 

Kabızlık, sindirim sisteminin yavaşlamasına bağlı olarak dışkılamanın azalması ve ağrılı bir şekle dönüşmesi olarak tanımlanabilir. Dışkı sayısı her yaştaki çocuğa göre farklılık gösterdiği için kabızlığı tarif ederken günlük dışkılama sayısı olarak kesin bir sayı vermek doğru değildir. Bir çocuk için normal kabul edilen diğer çocuk için normal olmayabilir. Örneğin; 2 yaşındaki bir çocuk 2 günde bir ama yumuşak dışkı yapıyorsa bu durum normaldir. Aynı yaştaki bir diğer çocuk her gün 1 kez yapıyor; ama dışkı sert ve ağrılı ise bu kabızlık olarak kabul edilir.

Bağırsak alışkanlığı normal dediğimiz bir çocukta dışkı sayısı kaç günde bir olursa olsun o esnada ağrı duyulmaması gerekir. Bebekler 1-2 aylıkken günde 5-6 kez dışkı yapabilirken, 1 yaş sonrası bu sayı günde 1-2 olabilir. Daha büyük çocuklarda 2 günde bir kez dışkılama bile normal kabul edilebilir.

Tuvalet Eğitimi Vereyim Derken Çocuk Kabız Olmasın!

  • Mama ile beslenen bebeklerde kabızlık riski daha fazladır

Anne sütü ile beslenen yenidoğan bebeklerde kabızlık çok nadir görülür; ancak mama ile beslenen bebeklerde kabızlık riski daha fazladır. Eğer anne sütü alan bir bebekte kabızlık gözleniyorsa; annenin diyetini düzenlenmesi ve yine annenin kabızlık yapıcı besinlerden (patates, pilav, makarna, muz gibi) uzak durması gibi küçük önlemler alınabilir. Küçük bebeklerde kabızlık olmaksızın aşırı ıkınma ve bu esnada kızarma olabilir.

Bebeklerin kaka yaparken yüzünün kızarması ve ıkınmasını anneler yanlışlıkla kabızlık olarak yorumlayabilirler. Bu durumda eğer; bebeğinizin yaptığı dışkı kıvamı yumuşaksa ve en az günde 1 kez dışkılıyorsa bu durum normal kabul edilebilir.

  

  • Bebeğim neden kabız oldu? 

Kabızlık bir hastalık değil belirtidir. Birçok hastalık, ilaç ya da bazı durumlar kabızlığa sebep olur. Kabızlığın en sık görülen nedeni düzensiz beslenme alışkanlıkları sonucu gelişen kabızlık ve çözüm olarak da kabızlık ilaçlarının uygunsuz kullanılmasıdır. Bunun için öncelikle kabızlığın sebebinin bulunması tedavinin başarısı açısından önemlidir.

Kabızlığın nedenlerini şöyle sıralayabiliriz: 

• Psikososyal Nedenler (Fonksiyonel- İdiopatik Kabızlık): Dışkılama esnasında duyulan ağrıya bağlı istemli olarak dışkı tutma ve bunu alışkanlık haline getirmek. 

• Beslenme Hataları: Yetersiz beslenme, günde 500 ml’den fazla inek sütü tüketme, sebze ve meyve gibi lifli gıdalardan yeteri kadar tüketmeme, ek besinlere geçişte yapılan hatalar. 

• Sindirim sisteminin yapısal sorunları: Makatta yırtık (anal fissür), apse, anüsün doğuştan öne doğru yerleşimli olması vb...

 • İlaç Etkileri: Antidepresan ilaçlar, anti kolinerjik ilaçların kullanımı. 

• Endokrin sorunlar: Hipotiroid (Tiroid hormonunun yetersiz oluşu) ve hipokalsemi gibi hormonlarla ilgili problemlerdir.

 

  • Çocuğunuzu “Tuvalete gitmezsem ağrım da olmaz” düşüncesinden vazgeçirin 

Kabızlığa ilişkin tüm bu nedenler arasında en sık fonksiyonel kabızlığa rastlanır. Bu tip kabızlık aslında altta yatan hiçbir tıbbi problem olmadan kabız olan çocuklarda değişik psikososyal nedenlere bağlı gelişir. Bebeklerin 3-4 aylık olmasıyla normal olarak dışkı sayıları azalır. Bu dönemde eskiye göre sertleşen dışkı kalın bağırsağın son kısmında zorlanmalara ve küçük çatlaklara neden olur.

Çocuklar Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Hazır Olur

Bebek, dışkılama esnasında ağrı duyar ve bu ağrı nedeniyle dışkılama hissi olduğunda otomatik olarak makat kaslarını kasar ve ağrı hissini en aza indirmeye çalışır. Tutulan dışkı giderek daha çok sertleşir ve bir “kısır döngü” ortaya çıkar. Çocukta “tuvaletimi yapmazsam ağrım da olmayacak” düşüncesi yerleşeceğinden bu şekilde dışkısını 8-10 gün tutan çocuklar da olabilir.

  • Tuvalet eğitimini erken başlatmak kabızlığa yol açabilir 

Tuvalet eğitimi verilmeye başlandığı 2 yaş döneminde kabızlık sık görülür. Bu dönemde çocuklar hiçbir zaman zorlanmamalıdır. Bezi yeni çıkan bir çocuk istemli olarak dışkısını gereğinden uzun tutabilir ve bu durum dışkının sertleşmesine ve ağrılı dışkı yapmasına neden olabilir. Ağrı ve korku kısır döngüsü bir kez başladığında bu durumu normale çevirmek için çocuğa ağrıyı unutturmak gereklidir.

Tuvalet eğitimi esnasında çocuğa dışkısıyla ilgili olumsuz yorumlarda bulunmak doğru değildir. Dışkısı 2 yaşındaki bir çocuk için çok değerlidir; çünkü onu vücudunun bir parçası gibi algılar. Dışkısını tuvalete yapınca sanki parmağı kopmuş gibi hissedebilir; bu nedenle bezi çıkartılınca kabız olan çocuk tekrar bezine kavuşursa normal dışkı düzenine dönebilir. Tuvalet eğitimi zamanından erken başlanırsa bu tip sorunlar daha sık görülür. Tuvalet eğitimi için normal olan 24. aydır. 3 ay öncesi veya 3 ay sonrası da normal sınırlarda kabul edilir.

Her çocuk için farklı olan bu eğitim dönemi; eğer çocuk hazırsa 10-15 gün içinde tuvalet eğitimi tamamlanır. Tuvalet eğitiminden 15 gün içinde yanıt alınamıyorsa çocuk zorlanmamalı, konu kapatılmalı, en az 1 ay yanında bu konuda konuşulmamalıdır. Anaokuluna ve ya ilkokula yeni başlayan çocuklarda da ev dışı bir tuvalete gitmeyi reddettikleri için kabızlık gelişebilir. Öğretmenlerin bu konuda çocukları sık sık teşvik etmeleri önemlidir.

 

  •  Belirli bir noktadan sonra diyet ile çözüm yetersiz kalır 

Tekrarlayan dışkı tutulmaları sonucu makatta içten genişlemeler olur ve dışkının çapı, hacmi büyür. Erken dönemde çapı büyük olmasına rağmen kendiliğinden çıkartılabilen dışkı; kronik dönemde artık taşlaşarak makatta büyük bir tıkaç oluşturur ve tedavisiz düzelmez. Makatta duyarlılık kaybı oluşunca giderek normal dışkılama alışkanlığı tamamen kaybolur.

Beslenmede hiçbir yanlış yapılmasa bile bu noktadan sonra diyetle sorunu çözmek imkânsız hale gelir. Bazı çocuklarda bu makattaki taşlaşmış dışkı boşaltılmadığı için, yeni gelen dışkı istemsiz bir şekilde altına kaçırma şeklinde dışarı çıkar. Büyük çocuklarda bu şekilde dışkı kaçırmalar ciddi psikolojik travmalar yaratabilir.

Çocuklarda tuvalet eğitiminde yapılan hatalar, verilen cezalar, kültürel ve sosyal faktörler bu tip kabızlığın oluşmasına zemin hazırlayabilir. Bu tip fonksiyonel kabızlığı olan çocukların anne veya babasında da benzer sorunlar olabilir, kabızlıkta genetik yatkınlık söz konusudur.

  • Aşırı inek sütü tüketimi beraberinde kabızlığı getirebilir 

Kronik kabızlığı olan çocuklarda ise iştah genellikle azdır; karın ağrıları görülebilir. Sindirim sistemi yavaşladığı için mide boşalma süresi gecikmiştir ve tekrarlayan kusmalar devamında olabilir. Kabızlık çok uzun sürdüğünde ise idrar yolu enfeksiyonlarına risk yaratan bir durum ile karşı karşıya kalınabilir. Ek gıdaya yeni başlama dönemleri veya anne sütünün kesilme dönemleri de kabızlık gelişimi için risklidir. 1 yaşından sonra inek sütünün başlandığı dönemde çok miktarda inek sütü tüketilirse kabızlık oluşabilir. Günlük 500 ml’den fazla inek sütü kullanmak doğru değildir. 

Bu önerileri dikkate alın! 

Bağırsak hareketlerinin yeniden düzenlenerek bağırsağın boşaltım görevini daha sağlıklı yerine getirmesi ve çocuğunuzun eski sağlık ve neşesine tekrar kavuşması için kabızlık sürecinde ait tedavi adımlarını söyle sıralayabiliriz. 

• Kronik kabızlığı olan çocuklarda öncelikle sertleşmiş dışkı içeren kalın bağırsakların boşaltılması gerekir. Bu amaçla fitil veya lavmanlar kullanılır. Sadece makat bölgesine lokal etki gösteren bu ilaçların sistemik yan etkileri yoktur. Hekim önerisiyle rahatlıkla kullanılabilir. 

• Kalın bağırsaklar boşaltıldıktan sonra normal kıvamda dışkının sağlanabilmesi için ağızdan laksatif şuruplar (dışkı yumuşatıcı ilaçlar, şurup) verilmelidir. Her gün ve yumuşak kıvamda dışkı sağlayabilmek için bu tip ilaçların kullanımı gereklidir; çünkü kronik kabızlıkta gelinen noktada diyetle sorunu çözmek imkânsızdır. Burada en önemli nokta çocuktaki acıyı ve korkuyu unutturana kadar tedavinin sürdürülmesidir. Dışkı yumuşatıcı şuruplar alışkanlık yapmaz ya da etkisi zamanla azalmaz. Şu ana kadarki tıbbi verilere bakıldığında bu şurupların, uzun süreli kullanımlar da bile belirgin ve şiddetli yan etkileri olduğu görülmemiştir. 

• Küçük çocukların yaşadıkları acıyı unutabilmeleri uzun zaman alabilir. Tedaviyi 6 aydan önce kesmemek bazı vakalarda 12 aya kadar uzatmak gerekebilir. 5 yaşından büyük çocuklarda 2-3 aylık tedaviler yeterli olabilir. 

• Dışkılama esnasında ağrıyı ortadan kaldıracak bölgesel etkili olan ağrı kesiciler ve oturma banyoları da geçici bir rahatlık sağlar; ama ağrıyı yok edecek en önemli şey dışkının yumuşak kıvamda olmasıdır. Bu kıvamı sağlayacak en etkili ilaçlar dışkı yumuşatıcı şuruplardır. 

• Kabızlık tedavisinde psikolojik yaklaşım önemlidir. Lavmanlar ve ilaç uygulamaları için mutlaka çocukla işbirliği kurulmalı asla zor kullanılmamalıdır. Zorla uygulanan lavman ve benzeri ilaçlar çocuktaki korkuyu arttırarak kabızlığın daha da kötüye gitmesine neden olabilir. 

• Tuvalet eğitimi kazanmış çocukları günde 2 kez, sabah ve akşam yemekleri sonrasında 10- 15 dakika tuvalete oturtmak, mide bağırsak refleksinden(gastrokolik refleks) yararlanılacağı için faydalıdır. Mide bağırsak refleksi, mideye herhangi bir gıda gittikten sonra tüm sindirim sisteminin çalışmasıdır. Çoğu insan bu refleks sayesinde yemek sonraları rahatlıkla tuvaletini yapabilir. Yemekten sonra tuvalete gitme alışkanlığını kabız çocuklara öğretebilirsek tedavide önemli bir aşama geçilmiş olur.

  • Kabızlığın önüne geçebilmek için gerekli besinler 

Bağırsak hareketlerinin yeniden düzenlenmesi için çocukların patates, muz, pilav, makarna, beyaz ekmek, inek sütü, çay gibi besinleri az tüketmesi gerekmektedir. Kabız olan çocukların bu süreç içinde bol sıvı alıp tüm lifli sebze ve meyveleri(kayısı, armut, incir, kabak, brokoli vb.), zeytinyağını, tam tahıllı veya kepekli ekmekleri, mısır ve mısır unu içeren besinleri tüketmesi de sindirim sisteminin düzelmesine, görevini eskisi gibi yerine getirmesine yardımcı olacaktır.

  

4. Tuvalet Eğitimi Ne Kadar Sürer?

Yeni yürümeye başlayan bir çocuğa lazımlığı kullanmayı öğretmek bir gecede yapılacak bir iş değildir. Genellikle 3 ila 6 ay sürer, ancak bazı çocuklar için daha uzun veya daha kısa zaman alabilir. Çok erken başlarsanız, süreç daha uzun sürer. Ve geceleri kuru kalma konusunda ustalaşmak aylar hatta kimi zaman yıllar alabilir.

Lazımlık Çeşitleri:

İki temel lazımlık seçeneği şunlardır:

  • tuvalete boşaltılabilen bir kaseye sahip, bağımsız, yürümeye başlayan çocuk boyutunda bir lazımlık sandalyesi
  • Çocuğunuzun kendisini daha güvende hissetmesini ve içine düşmekten korkmamasını sağlamak için klozet oturağının üzerine yerleştirilebilen yürümeye başlayan çocuk koltuğu. 

Erkeklerin ayakta işemeyi öğrenmeden önce oturarak tuvaleti kullanmayı öğrenmeleri genellikle en iyisidir. Tuvalete işemek için bir tabureye çıkmaktan çekinen veya korkan erkekler için lazımlık sandalyesi daha iyi bir seçenek olabilir.

Evinizdeki her banyo için bir eğitim lazımlığı veya oturağı almak isteyebilirsiniz. Acil durumlar için arabanızın bagajında ??bir lazımlık bile bulundurmanız gerekebilir. Uzun mesafelerde seyahat ederken, yanınıza bir lazımlık aldığınızdan ve her 1-2 saatte bir çocuğunuza tuvaleti olup olmadığını sorun. 

5. Tuvalet Eğitiminin 6 Önemli Kuralı

Tuvalet eğitiminin zamanı çocuktan çocuğa göre farklılık gösterebilir. Tuvalet eğitiminin çocuk gelişimi için oldukça önemli olduğunu dile getiren Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Yeşim Eker Neftçi, tuvalet eğitiminde uyulması gereken altın kuralları açıkladı: 

  • 2 yaşından önce tuvalet eğitimine başlanmamalı

Eğer bebek kendini bazı basit kelime ve hatta 2 kelimelik cümlelerle rahatça ifade edebiliyorsa, bezine yaptıktan sonra rahatsızlık duyup değiştirilmesini istiyorsa, gün içinde bezinin kuru kalma süresi uzadıysa, bebek tuvalet eğitimi için hazırdır. 

  • Annenin bu dönemdeki psikolojisi önemli

Anne bu dönemde çocuğa tam destek olabilmesi açısından uygun bir psikolojik dönemde olmalı. Tekrarlayan altına kaçırma kazaları, tuvalete geç gitme, yaptıktan sonra tuvaletini haber verme gibi durumlara anne sabırla ve çocuğuyla arasındaki güven duygusunu bozmadan uyum sağlamalı. Bunun için en uygun zaman dilimini anne belirlemeli.

  • Eğlenceli kitapları okuyarak ön hazırlık yapılabilir

Tuvalet eğitimi konusunda eğlenceli ve resimleri ilgi uyandıran kitapları eğitim öncesi çocuğa okumak, bu dönemin aslında hiç de sıkıcı olmadığını ona vurgulamak açısından önemli. Tuvalet eğitiminin en son aşaması olarak el temizliğinin önemini vurgulayan birkaç görsel, hastalıklardan korunmada da çok faydalı olacaktır.

  •  Anne kararlı olmalı

Annenin mutsuzluğu ve siniri çocuğa yansır ve olumsuz etkiler. Bu yüzden anne her şeye ve her duruma rağmen her daim güler yüzlü olmalı ve çocuğu telkin edici şekilde konuşmalı. Tuvalet alışkanlığı kazandırılırken kararsızlığa ve tutarsızlığa yer yok. Çocuk ilk gün tuvalete gidebilir ama ikinci gün hırçınlaşıp gitmeyebilir, altına yapabilir. Bu gibi durumlarda anne yılıp altına bezi bağlamamalı. Sabır çok önemli.

 

  • Kazalar olduğunda abartılı tepkiler verilmemeli

Tuvaletini başarılı bir zamanlama ve yerine yaptığında sevinç çığlıkları atılmamalı, kaza ya da başarısızlık durumunda da negatif bir ortam yaratılmamalı. İkisinin de doğal bir durum olduğu mesajının çocuğa başarılı bir şekilde iletilmesi tuvalet eğitimin kilit noktasıdır; çocuğun kendine güvenini pekiştirir. Aksi takdirde iş inada biner ve tuvalet eğitimine ara vermek zorunda kalınabilir.

 

  • Tuvalet eğitimi boyunca külot kullanılmalı

Gündüz altında külot varken gece bez olması çocuğunun kafasını karıştırır. Aklından bezin tamamen çıkması için hayatından da çıkması lazım. O yüzden her ne kadar kazalara sebep olsa da her daim külot giydirilmeli ve bez hiç bağlanmamalı.

6. Tuvalet Eğitimi İçin Anne Babalara İpuçları

Çocuğunuz lazımlığı denemeye hazır olmadan önce, bu süreci süreci öğreterek çocuğunuzu tuvalet eğitimine hazırlayabilirsiniz:

  • Tuvaleti kullanma eylemini ifade etmek için kelimeler kullanın ("çiş", "kaka" ve "lazımlık").
  • Çocuğunuzdan, bezi ıslandığında veya kirlendiğinde size haber vermesini isteyin.
  • Çocuğunuzun işeme ve kaka yapma dürtüsünü tanımayı öğrenebilmesi için davranışları ("Kaka yapacak mısın?") belirleyin.
  • Çocuğunuza üzerinde oturma alıştırması yapabileceği bir lazımlık alın. İlk başta çocuğunuz üzerine kıyafet veya bez giyerek oturabilir. Çocuğunuz hazır olduğunda, normal bir şekilde tuvaletini buraya yapabileceğini söyleyin. 

Peki Çocuğunuzun Tuvalet Eğitimine Hazır Olduğunu Nasıl Anlarsınız?

Çocuğunuzun lazımlığı kullanmayı öğrenmeye hazır olduğuna karar verdiyseniz, şu ipuçları size yardımcı olabilir:

  • Önce azımlık eğitimi vermek için biraz zaman ayırın.
  • Çocuğunuzun isteği dışında onu tuvalete oturtmayın.
  • Çocuğunuza tuvalette nasıl oturduğunuzu gösterin ve ne yaptığınızı açıklayın (çünkü çocuğunuz sizi izleyerek öğrenir.) Ayrıca çocuğunuzu lazımlığa oturtup siz (veya kardeşini) tuvaleti kullanırken izlemesini sağlayabilirsiniz.
  • Bir rutin oluşturun. Örneğin, kuru bir bezle uyandıktan sonra veya bol miktarda sıvı içtikten 45 dakika ila bir saat sonra çocuğunuzu lazımlığa oturtarak tuvaletini yapmasını söyleyebilirsiniz. 
  • Çocuğunuzu günde birkaç kez sadece birkaç dakikalığına lazımlığı kullandırın ve kalmak isterse buna hemen izin verin.  
  • Vücudun yemekten sonra bağırsak hareketi yapma konusundaki doğal eğiliminden yararlanmak için çocuğunuzu yemeklerden sonraki 15 ila 30 dakika içinde lazımlığa oturtun (buna gastro-kolik refleks denir). Ayrıca, birçok çocuğun bağırsak hareketine sahip olma eğiliminde oldukları bir zamanı vardır.
  • Bacak bacak üstüne atma, homurdanma veya çömelme gibi tuvalete gitme ihtiyacına dair net ipuçları görürseniz çocuğunuzdan lazımlığa oturmasını isteyin.
  • Çocuğunuzun bezinden bir bağırsak hareketini (kakasını) tuvalete boşaltın ve çocuğunuza kakanın lazımlığa gittiğini söyleyin.
  • Lazımlık eğitimi alan çocukların kendi başlarına soyunabilmeleri gerekir. Bu nedenle tulum veya alttan çıtçıtklı kıyafetler gibi çıkarması zor olan giysilerden bu süreçte kaçının. 
  • Çocuğunuz lazımlığa her girdiğinde, çıkartma gibi küçük ödüller verin. Başarılarını takip etmek için bir tablo oluşturun.. Ufaklığınız tuvalet kullanımında ustalaşmaya başladığında, giymesi için birkaç yeni büyük çocuk iç çamaşırı seçmesine izin verin.
  • Bebek bakıcınızın, büyükanne ve büyükbabaların dahil olmak üzere tüm bakıcıların aynı rutini takip ettiğinden; vücut bölgeleri ve banyo eylemleri için aynı adları kullandığından emin olun. Tuvalet eğitimini nasıl ele aldığınızı onlara söyleyin ve çocuğunuzun kafasının karışmaması için aynı yaklaşımları kullanmalarını isteyin.
  • Hiçbir şey olmasa bile tuvaleti kullanma girişimlerini övün. Ve kazaların olacağını unutmayın. Lazımlık eğitimi veren çocukları cezalandırmamak veya kendilerini ya da yatağı ıslattıklarında ya da kirlettiklerinde hayal kırıklığı göstermemek önemlidir. Bunun yerine çocuğunuza bunun bir kaza olduğunu söyleyin ve çocuğunuzu destekleyin. Çocuğunuza lazımlığı büyük bir çocuk gibi kullanma yolunda emin olun.

Konular :

tuvalet eğitimi, lazımlık, tuvalet eğitimi zamanı, tuvalet eğitiminin önemi, kabızlık, çocuk eğitimi, çocuk 

BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR