ÇOCUK EĞİTİMİ

Çocuğunuzun gelişimi normal mi?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 18.08.2010

Çocuğunuzun Gelişimi Normal Mi

Çocuklarda gelişme geriliklerinin erken tanınabilmesi için sosyal, zihinsel, konuşma ve hareket gelişiminin belirli aralıklarla değerlendirilmesi gerekir.

Zihinsel, bedensel ve duygusal gelişimin en hızlı seyrettiği yaş dönemi 0-6 yaştır. Erken çocukluk dönemi olarak adlandırılan bu dönemde, çocuklarımızın yaşlarının gerektirdiği gelişimsel özellikleri kazanmaları önemli bir konudur.

Doğuştan getirdiğimiz potansiyel güçlerimiz, erken çocukluk döneminde mayalanmaktadır. Bu nedenle, erken yaşlarda çocukların potansiyellerini açığa çıkarmak, olası gelişimsel sorunları tespit etmek bakımından hayati öneme sahiptir.

Sorunların başlangıçta fark edilmesi, çözüm için birincil adımdır. Erken tanılama, soruna zamanında müdahale edilmesine olanak sağlar. Okul öncesi dönemde çeşitli nedenlerle gözden kaçırılan, ancak ilköğretim birinci sınıfta okuma-yazma ve matematik derslerinde öğrenme güçlüğü çekmeleriyle fark edilen yüzlerce öğrenci mevcuttur. Halbuki risk grupları içinde yer alan çocukların, çeşitli testler uygulanarak fark edilmeleri mümkündür.

Çocuklarımızda sorun görülsün veya görülmesin 6 yaşına kadar, yılda bir kez gelişim takibi yapılmalıdır. Anne-babalar çocuklarının, anasınıfı öğretmenleri öğrencilerinin, gelişim alanlarında hangi aşamada olduğunu bilimsel bir şekilde takip edebilmelidir.

Bu erken tanı, olabilecek sorunlar için önlem alınmasını ve çocuğun karşılaşabileceği çevresel ve yapısal sorunların erken saptanmasını sağlar.

Niçin gelişim takibi yapılmalıdır?

1. Sorun çıkmadan, ileride doğabilecek muhtemel sorunların önceden görülebilmesi ve önleyici tedbirlerin alınabilmesi,
2. Anne-babaların çocuklarının zihinsel, bedensel ve duygusal gelişimleri ile ilgili bilimsel ve doğru bilgi edinmeleri,
3. Ebeveynlerin çocuklarının gelişiminde nelere ve nasıl dikkat edecekleri konusunda bilgilendirilmeleri,
4. Okul öncesi dönemde ortaya çıkabilecek gelişimsel sorunların giderilmesine yönelik bireysel eğitim ve psikolojik destek programlarının oluşturulabilmesi,
5. Çocukların doğuştan getirdikleri yeteneklerinin veya potansiyel güçlerinin açığa çıkarılarak, bireysel gelişimlerini hızlı ve en üst seviyede yaşayabilmeleri için yapılmalıdır.

Taylan Özgür KEŞOĞLU
Özel Eğitim Uzmanı

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR