ÇOCUK EĞİTİMİ

Çocuğunuza Anlayışlı Olmayı Öğretin

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 03.08.2016

Çocuğunuza Anlayışlı Olmayı Öğretin

İşte, küçük bir çocuğa doğru seçimler yapabilmesini öğretmenin birkaç basit ve pratik yöntemi:

Sağlıklı bir duygusal ruh halinin en iyi kanıtı, aldığımız kararlardır. Anlayışlı olmak, doğru kararlar almayı hem siz, hem de çocuğunuz için mümkün kılar.

Anlayış, ilgili kişiler için en iyi olanı değerlendirip seçebilmektir. Anlayış, sahip olunması gereken bir özelliktir ve anne babalar küçük yaşlardaki çocuklarına bunu mutlaka öğretmeli. Neden mi? İşte, anlayışlı olmayı öğretmenin yöntemleri ve nedenleri...

Çocuğa anlayışlı olmak nasıl öğretilir?

İlk önce, anne babalar kendilerinden başlamalılar diyor uzmanlar. Kendinizden örnekler vererek... Bu yüzden öncelikle kendi karar verme yöntemlerinizi gözden geçirin.

Mesela, kendiniz ve aileniz için en iyi beslenme yollarına nasıl karar veriyorsunuz?

Yiyeceklerinizi, yemek zamanlarınız, masa sohbetlerinizin konularını, yemek zamanında oluşan genel samimiyet ve ruh halini nasıl dengeliyorsunuz?

Anlayışlı Olmayı Basit Konulardan Örnekler Vererek Anlatabilirsiniz

Anlayışlı olma konusunu böyle basit konularla daha kolay örneklendirilip anlatılabilir çocuğa. Arkadaş seçiminiz, hayat tarzınızla ilgili seçiminiz, ev atmosferiniz, öncelikleriniz, iş ahlakınız, bütün bu konular doğru bir yargı ve anlayış gerektirir.

İşte, küçük bir çocuğa doğru seçimler yapabilmesini öğretmenin birkaç basit ve pratik yöntemi:

Çocuğunuza seçim yapabilme kapasitesinin sınırları içinde kalarak sınırlı seçenekler sunun. Nasıl mı? Örneğin, kahvaltıda bir bardak mı, yarım bardak mı meyve suyu isteyeceğin; kot pantalonuyla yeşil mi, yoksa mavi kazağını mı giymek isteyeceği gibi. Zevkli bir seçim yaptığında da onu mutlaka övün.

Doğru Bir Seçim Yapması Konusunda Onu Bilgiyle Destekleyin

Çok iyi bir seçim yapamadığı zaman ona açıklayıcı bilgiler sunun. Çok eleştirel ve suçlayıcı olmadan, bir dahaki sefere daha akılcı bir seçimi nasıl yapacağı konusunda ona yardımcı olun. Örneğin, oyun bahçesinde bir arkadaşıyla alay ederse, böyle bir durumda o çocuğun ne kadar incineceğini anlamasına yardımcı olun. Aynı problemi çözmenin diğer yollarını görmesini sağlayın.

Onun duyabileceği bir şekilde diğer insanlara çocuğunuzun doğru kararlar verme yeteneğinin nasıl geliştiğinden söz edin. Bu küçük, günlük seçimler daha ilernide daha zor alanlarında doğru yargılara varma şekline dönüşür.

Unutmayın, sağlıklı bir duygusal ruh halinin en iyi kanıtı, aldığımız kararlardır.

Anlayışlı olmak, doğru kararlar almayı hem sizin, hem de çocuğunuz için mümkün kılacaktır.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR