ÇOCUK EĞİTİMİ

Çocuğunuz Hayatından Memnun mu?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 09.04.2013

Çocuğunuz Hayatından Memnun mu

"Mutlu bir çocuk yetiştirmenin formülü var mıdır?" sorusuna yanıt veren Uzman Klinik Psikolog Merve Soysal Başa, iyimser düşünme becerisinin küçük yaşlardan itibaren öğretildiğine dikkat çekiyor. Ve bu konuda bakın ailelere hangi önerilerde bulunuyor.

Çocukların Hayatından Memnun Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Hayattan keyif alan, kendini oyalayabilen, çevresindeki olaylara ve canlılara duyarlı, arkadaşları ile iyi bir iletişime sahip, empati kurabilen, duygu ve düşüncelerini doğru bir şekilde ifade eden, insan ilişkilerinde başarılı olan, iniş-çıkışlarda yıkılmayan, karamsar düşüncelere alternatifler üretip olayları doğru yorumlayan çocuklara ‘mutlu çocuk’ diyebiliriz.

Yeteneklerini Yaşamlarına Yansıtmanın Yolları

Bunların yanı sıra, mutlu çocukların başarısızlıkları genellemeyip sadece o duruma özel bir hale soktukları için tekrar denemeye motivasyonları vardır. Bu durum, hem sosyal hem de akademik hayatlarında başarılı olmalarını sağlar. Bu sayede yeteneklerini yaşamlarına yansıtıp aktif bir şekilde kullanabilirler.

Mutlu Hamilelikten Ergenliğe Uzanan Süreç...

“Mutlu Çocuk” yetişmenin formülünün rahat ve mutlu bir hamilelikten başlayıp, ergenlik dönemine kadar uzandığını söylüyor ve göre mutlu çocuk yetiştirmenin formülünü şöyle sıralıyor:

1) Çocuk ile doğduğu andan itibaren güvenli bir bağ kurmak gerekir: Kucağınıza alıp, göz temasında bulunup, gülümseyerek konuştuğunuzda o bağ kurulmaya başlar. Bol bol kucağınıza alarak, fiziksel olarak da sevginizi gösterebilirsiniz.

2) Bebekleri veya çocukları mutlu etmenin en kolay yolu onunla oyun oynamaktır. Oyunun bir amacı olması gerekmez. Önemli olan birlikte keyifli vakit geçirmektir. Aktif bir şekilde oyunda yer almanız, çocuğunuzun dış dünyayı algılamasını kolaylaştırır, hayal dünyasını genişletir ve enerjisini doğru bir yere boşaltmasını sağlar. Kazanmayı ve kaybetmeyi, kendini güvende hissettiği aile ortamında oyunlarla öğretirseniz, çocuğun günlük hayattaki iniş çıkışlara karşı direncini arttırabilirsiniz.

Çocuğunuz Hayatından Memnun mu

3) Çocuklara yaşlarına uygun konularda seçim şansları tanımak özgüveni destekleyici olacaktır.

4) Ona karşı yaptığınız övgülerin zamanında olmasına özen gösterebilirsiniz.

5) Olaylar karşısında yaptığı kötümser yorumlara alternatifler üretebilirsiniz.

6) Yapılan yanlışlar karşısında bağışlamayı ve bağışlanmayı öğretebilirsiniz.

7) Çocuğunuzu eleştirirken genellemelerden kaçınarak, sadece o durum veya davranışa özel bir yorum yapabilirsiniz.

8) Beraber paylaştığınız zamanları sadece zorunluluklar veya sorumluluklar (ödevler, kurslar, vs.) ile harcamadan, size özel keyifli organizasyonlar (evde sinema keyfi, beraber yemek yapmak, balık tutmak, şehir içinde keşif gezilerine çıkmak vs.) yapabilirsiniz.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR