ÇOCUK EĞİTİMİ

Bilgisayar Oyunları Dikkat Dağınıklığına Neden Olabiliyor

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 05.11.2011

Bilgisayar Oyunları Dikkat Dağınıklığına Neden Olabiliyor

5 yaşınızdaki oğlunuz, istediği bir şeyi yapmadığınızda hala yaygara mı koparıyor? 8 yaşındaki kızınıza hala hiçbir sorumluluk veremiyor musunuz? 11 yaşındaki çocuğunuzun hiçbir şeye sabrı yok mu? O zaman bilgisayar ve televizyon başında geçirdiği süreyi yeniden gözden geçirmelisiniz.

Pedagoji Uzmanı Yaprak Veziroğlu, çocuklarda dikkat dağınıklığına neden olan bilgisayar oyunlarının yarattığı tehlikeyekarşı annebabaları uyarıyor.

Dikkat Nedir? Nasıl Gelişir?

Doğumdan 7 yaşa kadar olan sürede “seçici dikkat” gelişir. Bu, beynin odaklanma yeteneğidir. Dikkati oradan orata sıçrayan yani “dikkati dağınık” çocukların seçici dikkati henüz olgunlaşmamış demektir. Bu çocuklar ayırım gözetmeksizin her gürültü ve görüntüyü ilgi gösterirler. Çok fazla gürültü çıkaran elektronik aygıtların olduğu evlerde büyüyen çocukların insan seslerine “dikkat” veremez hale geldikleri görülmüştür. Medyanın etkisi altında kalan beyinlerin “dikkatsizleşmesi” de güanümüzde salgın haline gelmiştir.

Özellikle 4-7 yaş arasında, yani okul öncesi dönemdeki çocukların, dürtülerini daha iyi kontrol edebilir düzeye ulaşması beklenir. Artık duygu ve düşüncelerini konuşarak da anlatabilen, bir işi sırakyla planlayıp yapan, yerine göre uyumlu davranan (istemediği bir şeyi yapmak zorunda kaldığında yaygara koparmayan) sıkıcı da olsa dikkatini yaptığı işe yoğunlaştırabilen, yapacaklarını hatırlayabilen, kızdığında vurmadan önce durup düşünebilen çocular olması beklenir.

7-9 yaş arasında çocukların tepkileri düzenlemeyi öğrenmiş olmaları beklenir. Beynin nereye odaklanacağını seçmek, alınan görevi planlayıp yürütmek ve sonlandırmak yani sorumluluk almak gerekir.

11 yaşından itibaren dikkatin “sürekliliği” yani bir konuya ilişkin ilgiyi sürdürebilme becerisi gelişir. Artık beyin, malzeme ilginç olmasa da onunla ilgilenmeyi sürdürebilir. Bilgisayar ve televizyonun en çok zarar veridiği alan da budur.

Çocuklar sürekli yüksek heyecan, renk veya gürültü içeren oyunlar tarafından “dikkati çekilen” kişiler haline geliyorlar.

Çocuklar Zamanın Çoğunu Oturarak Geçiren Kilolu, Yalnız Bireyler Oluyorlar

Dürtülerinin ve heyecanının egemenliği altına girip seçme, dinleme, düşünme, planlama, sürdürme gibi becerilerini geliştiremiyorlar.

Performansını nasıl daha iyi hale getirebileceğini düşünmüyorlar.

Yaptığının karşısındaki kişi üzerindeki etkisin anlamaki çin yüz ifadesini okumaya ihtiyacı olmuyor. Zaten bunu öğrenmesi çin yeterli miktarda insan ilişkisi kurması bilgisayar oyunları tarafından engellenmiş oluyor.

Duyularını aşırı uyaran, anında zevk veren şeylere yönelen, sabredemeyen, zamanın çoğunu oturarak geçiren, kilolu, yalnız bireyler oluyorlar.

Öğretmenler, “insan sesine” dikkatini vermeyen, ancak normalden yüksek seslere tepki veren yeni bir nesille ne yapacağını bilemiyor.

Çocuklar, belleklerini ve hayal güçlerini kullanmak yerine , hazıra konarak, başkası tarafından yaratılmış uzun süreli bilgisayar oyunlarıyla vakit geçirirlerse, bunun gelişmekte olan beyinlerinin üzerinde olumlu sonuçları olmayacaktır.

Her şey önlerindeki oyunad anında gelişirkne, hatırlama gibi becerileri geliştirmeye fırsak kalmaycaktır. Birkaç bilgiyi aynı anda akılda tutarak karşılaştırma yapmak ve sorun çözmek, dersteki bir problemin içeriğini anlamak ya da aynı anda hem öğretmeni dinleyip hem not almak giib beceriler de gelişmeyecektir. Zihinleri dağınık, dürtülerinin ve heyecanın egemenliğinde olan kişiler olacaklardır.

Çocuklarınızın Bilgisayarın Esiri Olmaması İçin Neler Yapabilirsiniz?

Çocuklarınızı bilgisayar oyunlarının esiri olmaktan korumak için anne baba olarak neler yapabilirsiniz?
Onlar ev dışında faaliyetler bulun. Eve kapatılan çocukların, televizyon ve bilgisayar oyunları dışında alternatifleri kalmayacaktır.
Eğer çalışan anne baba iseniz, en azından eve geldikten sonra çocuklarınızla birlikte zaman geçirmeye çalışın.
Ortak zevk alabileceğiniz faaliyetler için fırsat yaratın.

Konular :
BU HABERLER DE İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR