ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Çocuğunuzun Öksürük Nöbetleri İçin Ne Yapmalısınız?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 10.03.2011

Çocuğunuzun Öksürük Nöbetleri İçin Ne Yapabilirsiniz

Öksürük, kışın en sık görülen şikâyetlerden biridir. Çocuğumuzun öksürük nöbetleri geçsin diye vermediğimiz bitki çayı, ilaç kalmıyor kimi zaman. Peki öksürüğü kesmek doğru mu? Öksürük ile nasıl baş edebiliriz? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Özlen Kaya Çardak konuyla ilgili anne babalara aydınlatıcı açıklamalarda bulundu.

Öksürük, gerçekte vücudun bir savunma mekanizmasıdır ve solunum yollarının en üstünden (burun içi bir sorundan) en altına kadar herhangi bir noktadan kaynaklanabilir. Kişi öksürerek üst veya alt solunum yollarındaki enfeksiyon etkeni ve alerjik madde gibi yabancı cisimleri vücudundan atmaya çalışır.

Öksürük Şurubu Kullanırken Dikkat!

Bu refleks mekanizmasının baskılanması, çocuklarda tehlikeli sonuçlar doğurabileceği için öksürük kesici ilaçlar çocuk yaş grubunda kullanılmamalıdır.

Öksürük şurubu adı altında çok çeşitli ilaçlar mevcuttur. Özellikle öksürük kesici olara verilen ilaçlar çocuk yaş grubunda kullanılması uygun değildir.

Balgam söktürücü denen tıbben mukolitik olarak adlandırdığımız grup ilaçlar ise destek tedavilerde kullanılabilir ama 2 yaş altında doktor önersi olmadan kullanılmamalıdır. Balgam söktürücü öksürük ilaçları, tedavinin ilk 2 günü öksürüğü daha da artırabilir. Bu durum 2 yaş altı çocuklarda öksürük refleks mekanizmasının tam gelişmemiş olması nedeniyle tehlikeli sonuçlar doğurabilir.

Alerjisi Kanıtlanan Çocuklara Antialerjik İlaçlar Verilmeli

Alerji şuruplarının bir bölümü de, öksüren çocuklara öksürük şurubu olarak verilmektedir. Eğer çocuğun geçmişte alerji kaynaklı sorunları olduysa, takip eden çocuk hekimi durumu alerjik olarak yorumladıysa veya test ile alerjisi kanıtlanan çocuklarda öksürük şikayeti olduğunda antialerjik adı verilen grup ilaçları kullanmak yerinde olacaktır.

Öksürüğü Kesmek Doğru Değildir

Soğuk algınlığı ve grip ilacı olarak kullanılan ilaçları da dikkatle kullanmak uygundur. Özellikle 2 yaş altında bu ilaçların fazla kullanımı, çocuklarda sinirlilik ve huzursuzluk yapabilir.

Çocuklarda tedavi uygularken amaç öksürüğü kesmek değil, öksürüğe neden olan sorunu oradan kaldırmak olmalıdır.

Öksürüğe:
• Burun akıntısı
• Boğaz ağrısı
• Baş ağrısı
• Ateş
• Kusma
• Hırıltı, hışıltı
• Sık nefes alma
• Zor nefes alma
eşlik edebilir.

Yüksek ateş varsa dikkat!

Öksürüğe eşlik eden bulgular arasında yüksek ateş (39 ve üzeri) zor ve sık nefes alma, morarma gibi sorunlar varsa acil doktora başvurmak gerekir. Özellikle yemek esnasında ani başlayan öksürüğe, zor ve sık nefes alma eşlik ediyorsa, yabancı cisim yutulması düşünülür; çok acil tanı konup, tedavi edilmesi hayati önem taşır.

Çok yüksek ateş (39 ve üzeri) ile birlikte görülen öksürüklerde alt solunum yolu enfeksiyonu (zatürre) riski olduğundan, acil tanı ve tedavi şarttır.

3 haftadan kısa süren akut öksürük nedenleri arasında, kış aylarında, başta üst solunum yolu enfeksiyonu gelir. (Farenjit, tonsilit, otit, sinüzit, kruplarenjit vs.)

3 haftadan uzun süren kronik öksürüklerde ise enfeksiyonlarla birlikte alerjik hastalıklar (alerjik bronşit, astım) ön planda düşünülür. Ülkemizdeki görülme sıklığı göz önüne alındığında kronik öksürüklerde verem hastalığı da unutulmamalıdır.

Nasıl Tedavi Edilir?

Kısa süreli ve ateşsiz öksürük olan kişilere, tetkik yapılması gereksizdir. Yüksek ateşin eşlik ettiği öksürüklerde ve 3 haftadan uzun süren kronik öksürüklerde ileri tetkik yapılır. Akciğer filmi, sinüs filmi ve kan tetkikleri (tam kan sayımı, CRP, sedimentasyon) ilk planda yapılması gerekli tetkiklerdir.

“Ter testi” adlı tetkik, özellikle akraba evliliğinin yoğun olduğu bölgelerde, “kistik fibroz” adlı hastalığın tanısı amacıyla yapılmalıdır. Alerjik kaynaklı olduğu düşünülen kronik öksürüklerde ise “alerjik deri testleri” yapılmalıdır.

Konular :