ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Boğaz Ağrısına Neden Olan Mikroplardan Korunmak Mümkün mü?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 09.04.2018

Boğaz Ağrısına Neden Olan Mikroplardan Korunmak Mümkün mü

"Çocuklar neden sık sık boğaz ağrısı yaşar?", "Üst solunum yolu enfeksiyonlarında vitamin şurupları faydalı mı?", "Beta mikrobundan korunmak mümkün mü?", "Boğaz enfeksiyonlarında korunmak için neler yapılabilir?" Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Erdal Köroğlu, "Sağlıklı Çocuk Yetiştirme Kılavuzu" adlı kitabında bakın bu soruları nasıl yanıtlıyor:

Neden Çocuklar Sık Sık Boğaz Ağrısı Yaşar?

"Boğaz ağrısı ile giden solunum yolu enfeksiyonları çocuklarda, erişkinlere göre çok daha sık ve şiddetli olurlar. Bunun temel nedeni, çocuklardaki bağışıklık sisteminin deneyimsizliği ve yeterince olgunlaşmamasıdır.

Vücudumuza dışarıdan giren mikropları, enfeksiyon yapsın yapmasın, kanımızda bulanan bazı bağışıklık hücreleri tanır ve belleğine yerleştirir. Bu mikroplar, tekrar vücuda girdiklerinde bu koruyucu hücrelerin yapmış olduğu ve “antikor” diye isimlendirilen maddeler tarafından etkisiz hale getirilirler. Erişkin bir insan bu nedenle mikropları alsa bile daha az hasta olur.

Boğaz Ağrısına Neden Olan Mikroplardan Korunmak Mümkün mü

Boğaz Ağrısına Neden Olan Mikroplardan Korunmak Mümkün mü?

Çocuklar Yılda 3-8 Kez Boğaz Enfeksiyonuna Yakalanabilir

Anneler bu koruyucu maddeleri doğum öncesi kanları, doğum sonrası sütleri ile bebeklerine geçirir ve bebekler ilk yıl içinde çok fazla hastalanmazlar. Bu koruyucu maddeler dokuzuncu aydan itibaren bebeğin kanında azalır ve bebek ancak hastalanınca kendi koruyucu maddelerini yapmaya başlar. Bu yüzden 1 yaşından itibaren çocuklar yılda 3-8 kez boğaz enfkesiyonuna yakalanabilir.

Virüslere bağlı boğaz enfeksiyonları toplum içinde büyük bir hızla yayılır, özellikle kışın kapalı ortamlarda insandan insana kolaylıkla geçer.

Boğaz Enfeksiyonlarından Korunmak İçin Neler Yapılabilir?

Virüslere bağlı boğaz enfeksiyonlarından korunmak için; hasta insanlarla yakın teması kesin, madeni ve kağıt paralar, kapı tokmağı, telefon cihazı gibi çok kullanılan cisimlerde virüsün uzun süre canlı kalabileceği akıldan çıkarmayın. Çok sık el yıkama alışkanlığını kazanmak alınabilecek en basit ve emin yoldur.

Boğaz Ağrısına Neden Olan Mikroplardan Korunmak Mümkün mü

Vitamin Şurupları Bu Süreçte Faydalı mı?

Üst solunum yolu enfeksiyonlarına karşı önlem olarak çocuklarınızı sebze ve meyveden zengin bir diyetle besleyin, yeterli uyku almalarını sağlayın. Salgınlar sırasında vitamin şurupları veya boğazı koruyucu çiğneme tabletleri verilmesinin tıbbi bir yararı olmadığı saptanmıştır; ancak hepsi tüm dünyada yaygın olarak kullanılmaktadır.

Beta Mikrobundan Korunmak Mümkün mü?

Beta mikrobuna bağlı bademcik enfkesiyolarından tam korunma ne yazık ki yoktur. En güvenli yol, çocuğunuzu kesin tanı konmuş diğer çocuklardan uzak tutmaktır; ancak çocukların % 5-15’i kendilerinde hiçbir hastalık belirtisi olmaksızın beta mikrobunun taşıyıcısıdır. Çocuklarımız büyük bir akvaryum içinde büyütememeyeceğimiz için salgınlar dışında toplum içine çıkarmaktan sakınmayın. Beta mikrobunun yapmış olduğu enfeksiyon uygun tedavi ile 24 saat içinde bulaşıcılığını kaybeder."

Konular :