ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Beslenme Çantasında, Çalışan ve Evdeki Anne Farkı

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 04.09.2012

Beslenme Çantasında Çalışan ve Evdeki Anne Farkı

Okula yeni başlayan çocuklar, aileden kopup farklı bir sosyal ortama girdiklerinden bazı zorluklar yaşıyor. Evde aileleriyle yemek yemeye alışmış çocuklar, okula başladıklarında tek başlarına yemek yemek zorunda kalıyor.

Bu nedenle beslenme çantasında kolay tüketeceği ama gelişmesine de katkıda bulunacak yiyeceklerin bulunması gerektiğini söyleyen Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrken, annelere sağlıklı beslenme çantası hazırlamaları konusundaçeşitli önerilerde bulunuyor.

Çalışan ve Evdeki Anne Farkı

Çalışan anne ve çalışmayan annenin hazırladığı beslenme çantası arasında farklılıklar var.Çalışan annelerin çocuklarının beslenmesine bir paket çubuk ve meyve suyu bulunduğunu belirten Dilem İrkin, ev kadınlarının hazırladığı beslenme çantasında ise ekmek, yumurta, peynir gibi yiyeceklerin bulunduğunu söylüyor.

Besin Zehirlenmelerine Neden Olacak Yiyecekleri Beslenme Çantasına Koymayın

Çalışan annelerin daha çok sucuk, salam, sosis gibi şarküteri ürünlerini tercih etmelerine karşın, evdeki anneler beslenmeye ev yapımı çörek, börek de koyabiliyor. Burada en büyük görevin öğretmenlere düştüğüne değinen İrkin, “Beslenme saatlerinde kantin varsa, çanta bir yana bırakılıyor, hamburger yeniliyor. Beslenme tüketimi daha sevimli hale getirilmeli.

Çocuklara kahvaltı alışkanlığı kazandırılmasını öneren Beslenme ve Diyet Uzmanı Dilem İrkin, kahvaltı eden çocukların öğrenme yetisinin arttığını bilimsel araştırmaların gösterdiğini belirtiyor.

Beslenmeye köfte ve tavuk konulmasını pek önermiyoruz, çünkü soğutma, ısıtma sırasında kontrolü kaçırırsanız besin zehirlenmeler olabilir. Bunların yerine akmayan, ısı müdahalesi görmemiş, daha pratik besinlerin bulunması gerekiyor.

Beslenme Çantasının Vazgeçilmez Dörtlüsü: Muz, Elma, Süt, Ceviz

Süt çocukların kalsiyum ihtiyacını karşılıyor. Günde 3-4 adet ceviz tüketilmesi beyin gelişimine katkıda bulunuyor, muz ve elma da kolay tüketilebilir ve çocukların sevdiği bir tat olması nedeniyle beslenme çantasının vazgeçilmezleri arasında geliyor.

Sağlıklı Bir Beslenme Çantası Nasıl Hazırlanır?

- Taze meyve.
- Kuru kayısı, kuru incir.
- Fındık, ceviz, badem (miktarlarına dikkat edilmeli).
- İnce bir dilim ev yapımı kek, çörek ya da börek.
- Süt, ayran ya da katkısız meyve suyu.
- Öğle yemeği için, sos, ketçap, mayonez gibi ürünlerden arındırılmış, esmer ekmekle hazırlanmış sandviç alternatifleri.
- Sandviçlerde şarküteri ürünleri (salam, sucuk ve sosis) yerine, ton balığı, söğüş tavuk, beyaz peynir gibi yiyeceklerin yanında, salatalık.

Çocuğunuzun Beslenme Çantasına Akıp Kokacak Yiyecekler Koymayın

Annelerin beslenme çantasına koyacakları yiyecekler konusunda bazı önerilerde bulunan İrkin, bunları şöyle sıraladı:

- Akmayacak, çabuk kokmayacak, bulaşmayacak ve çocuğun yerken zorluk çekmeyeceği besinler beslenme çantasında yer almalı.

- Beslenme çantasına bir kutu süt konulabilir ya da sandviç yapılabilir.

- Beyaz peynir ya da kaşar peyniri konulabilir.

- İki dilim ekmek bulundurulmalı.

- Şarküteri ürünleri mümkün olduğunda az tüketilmeli.

- Meyve olarak portakal ya da mandalina yerine, muz, elma tercih edilmeli. Mandalina ve portakalı soymak gerektiğinden küçük çocuklar zorlanabilir, ellerinin temizliğini yeterince yapamayabilir.

- Çocuğun çantasında mutlaka ıslak mendil bulunmalı.

- Beslenme çantasında yumurta olması sorun yaratabilir. Yumurta yeterince pişmediyse çocuk yemekte zorlanabilir, kokabilir.

- Ceviz ve fındık konulabilir ama miktarına dikkat etmek gerekir, çocuklarda obezite riski arttığından çok kalorili yiyeceklerden az miktarda tüketmeleri daha doğrudur.

Konular :