ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Aman Dikkat! Kum Havuzlarında Tuvaletten Fazla Bakteri ve Mantar Var!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 11.07.2017

Kum Havuzlarında Tuvaletten Fazla Bakteri ve Mantar Var

Aman dikkat! Uzmanlar çocukları bekleyen tehlikelere karşı hazırlıklı olmak ve gerekli önlemleri almayı ihmal etmemek konusunda ebeveynleri uyarıyor.

Parklardaki kum havuzlarında tuvaletten 2 bin kat fazla bakteri ve mantar var!

Bahar ve yaz aylarında çocuklarla en sık yapılan ve keyif alınan açık hava aktivitelerinden biri onlarla parka gitmektir. Ancak bu doğayla baş başa geçirilen güzel anların kâbusa dönüşmemesi için çocukları bekleyen tehlikelere karşı hazırlıklı olmak ve gerekli önlemleri almayı da ihmal etmemek gerekiyor.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Taner Yavuz, çocuk parkları ve piknik yerlerinde çocuklara bulaşabilecek hastalıklara karşı önemli tavsiyelerde bulunuyor.

Yaz ve bahar ayları çocuklarla parkların, bahçelerin ve açık alanların tadını çıkarma zamanıdır. Ancak çocukların hem doyasıya oynadığı, sosyalleştiği ve doğanın keyfini çıkardığı bu alanlar önemli sağlık sorunlarına da yol açabiliyor.

Parklarda Kum Havuzlarına Dikkat!

Yapılan çalışmalara göre parklarda bulunan kum havuzlarında tuvalettekinden 2000 kat daha fazla bakteri ve mantar tespit edildi.

Kum havuzlarının aynı zamanda hayvanların da tuvalet ihtiyacını giderdiği yerler bulunuyor. Hayvanların dışkılarından barsak parazitlerinin yanı sıra kist hidatik, toksocara gibi çocukların hayati organlarına zarar verebilen parazitlerin bulaşma riskivar.

Kum Havuzlarında Tuvaletten Fazla Bakteri ve Mantar Var

Aman Dikkat! Kum Havuzlarında Tuvaletten Fazla Bakteri ve Mantar Var!

Hayvanlardan Parazit Bulaşması Önlenebilir mi?

Çocuk oyun alanlarına kedi köpek girişinin engellenmesi, evcil hayvanların düzenli veteriner kontrolleri ile parazitlerden arındırılması, hayvan sahiplerinin dışkılarını toplaması yönünde bilincin kazandırılması ve kum havuzlarının kullanılmaması hayvanlardan parazit bulaşmasının önlenmesinde ilk yapılması gereken önlemler olarak öne çıkıyor.

Çocuk hastalıklarının oluşmaması için çocukları parktaki kumlardan uzak tutmak, onları yakından izleyerek ellerini ağızlarına götürmesini engellemek ve park sonrası ilk fırsatta ellerini yıkamak da alınması gereken tedbirler arasında yer alıyor.

Salıncak ve Kaydıraktan Sonra Eller Yıkanmalı

Çocuk hastalıklarına yol açan diğer bir etken de parklardaki oyun araçlarında bulunan mikroplar. Yoğun mikrop bulunan bu aletlerle çocuğun teması ve elini ağzına götürmesi sonucu bakteri ve amiplerle ishalli hastalığa yakalanabiliyor.

Salıncak ve Kaydıraktan Sonra Eller Yıkanmalı

Aman Dikkat! Kum Havuzlarında Tuvaletten Fazla Bakteri ve Mantar Var!

Parka Gitmeden Önce Eğer Çocuğunuzda Açık Bir Yara Varsa, Mutlaka O Bölgeye Yara Bandı Yapıştırın

Çocukların cildinde sıyrık ya da yara bulunması durumunda salıncak ya da kaydırak gibi aletlerden uçuk mikrobu gibi virüsler, stafilokok gibi bakterilerin bulaşma riski de söz konusu. Yaranın iyileşmesini beklemeyi ya da parka gitmeden açık yaraya yara bandı yapıştırılmalı.

Mutlaka O Bölgeye Yara Bandı Yapıştırın

Aman Dikkat! Kum Havuzlarında Tuvaletten Fazla Bakteri ve Mantar Var!

Piknik Alanlarında Bekleyen Tehlike: Kene

Yaz aylarında özellikle hafta sonlarının sevilen aktivitelerinden piknikte de kene, önemli bir tehlike. Kene ısırmasında asıl önemli sorun ise bulaştırdıkları virüsle ölümcül olabilen Kırım Kongo Kanamalı Ateşine ya da bakterilerin Lyme hastalığına yakalanma riski.

Keneyle teması önlemek için uzun çalılardan ve yaprakların bol olduğu alanlardan uzakta bir alanda piknik yapılması, otların seyrek olduğu yerlerden yürümek ve kene kovucular kullanmak alınacak ilk önlemler arasında yer alıyor.

Piknik Dönüşü Kene Araması Yapın

Keneyi hemen fark edebilmek adına açık renkli ve uzun kollu kıyafetler giyilmesini ve çorapların pantolon paçasının üzerine çekilmeli. Piknik dönüşü, çocukların vücudunda mutlaka özellikle ense saç çizgileri, koltuk altı ve kasık bölgelerinde küçük ben görünümündeki kene araması yapılmalı.

Kum Havuzlarında Tuvaletten Fazla Bakteri ve Mantar Var

Aman Dikkat! Kum Havuzlarında Tuvaletten Fazla Bakteri ve Mantar Var!

Eğer Kene Tespit Edildiyse Ne Yapmalı? Keneyi Çıkartmanın En Doğru Yöntemi Nedir?

Kene tespit edildiğinde en kısa sürede çıkarılması da hastalık bulaştırma riskini azaltıyor. Bunun için, bir cımbızla kenenin deriye en yakın yerinden sıkı tutularak kerpetenle çivi söker gibi sağa sola hareket ettirilerek çıkarılması gerekiyor. Isırık bölgesinin sabunla yıkanıp iyotlu antiseptikle temizlenmesi de ihmal edilmemesi gereken önlemlerden biri.

İshale ve gıda zehirlenmelerinin Önüne Nasıl Geçilebilir?

• Piknikte hijyen de önemli bir unsur. Hijyen konusunda temel önlemler ihmal edildiğinde ishal ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle yiyecek ve içecekleri hazırlarken hijyen kurallarına mutlaka uyulmalı,

• Kapalı, cam şişe suları içilmeli,

• Salata ve çiğ sebzelerin iyi yıkanmalı,

• Sebze ve meyveler sirkeli suda en az 15 dakika bekletilmeli, ardından bol suyla durulanmalı,

• Pikniğe pişirilmiş et ürünlerinin götürülmeli,

• Yiyecekler soğutucu ile taşınmalı,

• Yiyecek hazırlığı yaparken sık sık eller yıkanmalı,

• Çocuklara piknik yaparken olası mantar zehirlenmelerine karşı doğadan topladığı mantarı yememesi gerektiğini anlatılmalı.

Konular :