ÇOCUK BESLENME VE SAĞLIK

Ağızdan Nefes Almak Yüz Şeklini Bozuyor!

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 30.04.2015

Ağızdan Nefes Almak Yüz Şeklini Bozuyor

Çocuklarda sık görülen yalancı emzik, solunum şekli, diş gıcırdatma ve tırnak yeme gibi alışkanlıklar zamanında terk edilmezse ciddi ortodontik sorunlara neden oluyor. Uzmanlar, bu alışkanlıklarının bıraktırılmasında anne, baba, ortodontist ve pedodontistin birlikte çalışması ve uygun psikolojik yaklaşımı göstermeleri gerektiğini söylüyor.

Ortodontist Dr. Aylin Sezen Yalçın, çocuklarda diş ve çeneyi bozan alışkanlıkları venasıl tedavi edilmesi gerektiğini anlattı.

Çocuk Tedavilerinde Psikolojik Yaklaşım Önemlidir

Yapılan araştırmalar Türk toplumundaki çocukların %80-90’ının diş hekiminden korktuğunu gösteriyor. Bu korku şaşırtıcı bir şekilde, farklı yaş gruplarına mensup çocukların neredeyse tamamında görülüyor. Kısaca diş hekimi fobisi çocuklarda yaş tanımıyor. Oysa, çocuğa uygun dilde ve sabırla yaklaşıldığında çocuğun güveni kazanılır. Tedaviler, telkinler ancak bu şekilde başarılı olur. Anna, baba, ortodontist ve pedodontist el ele vererek çocuğa zarar veren alışkanlığı bırakmasına yardımcı olmalılar.

Parmak Emme ve Yalancı Emzik Diş Dizilimini Bozuyor

Parmak emme alışkanlığı, yalancı emzik kullanmayan bebeklerde ya da yalancı emzikten vazgeçirilen çocuklarda kendiliğinden ortaya çıkabiliyor. Doğası gereği parmak emme alışkanlığı daha zor terk ediliyor. Eğer 4 yaşından sonra telkinlere rağmen bu alışkanlıklar ailenin gayretiyle bıraktırılamıyorsa mutlaka diş doktoru hatta bir ortodontiste başvurulması gerekecektir.

Çocuklarda Parmak Emme Alışkanlığı

Nasıl Elgellenebilir?

Çocuğun ağzına uygun olarak hazırlanan ve emmeyi engelleyen çeşitli aygıtlar ve değişik telkin ve uygulamalar ile çocuğun doktor desteği ile bu alışkanlığı bırakmasının sağlanabilmektedir.

Çocuğunuzun Ağzından Nefes Alıp Almadığını Nasıl Anlaşılır?

Çocuğun ağzından nefes alıp vermesinin en önemli nedeni burun yollarındaki tıkanıklıktır. Burun solunumu tam anlamıyla gerçekleşmediğinde çocuk sürekli ağızdan nefes alır. Bu durum uzun süre devam ettiğinde kalıcı etkiler oluşur. Çocuğunuzda ağız solunumu sorunu olup olmadığını daha çok istirahat ederken, televizyon seyrederken ya da ders çalışırken anlayabilirsiniz. Bu çocuklarda gece horlaması görülür. Yastıkta tükürük olur.

Ağzından Nefes Alan Çocuğun Yüz Tipi Değişir

Ağız solunumunun neticesinde üst çenede darlık ve çapraşıklık meydana gelir, bu olumsuzluklar çocuklarda yüz tipini değiştirebilmektedir. Bu çocuklarda daha uzun bir yüz tipi oluşur. Göz altları düzleşir. Aileler, böyle bir durumda en yakın ortodontiste müracaat etmelidir.

Dişleri Bozan Diğer Bir Alışkanlık ise Tırnak Yemedir!

Tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıklar hem ağız hijyenini olumsuz etkileyeceğinden hem de dişleri bozacabileceğinden en kısa surede bırakılması yararlı olacaktır.

İlk Kontrol Hangi Yaşta Yaptırılmalı?

3 yaşından itibaren çocukları diş doktoruyla tanıştırmak sağlıklı bir ağız ve çeneye sahip olmanın ilk adımıdır. Erken yaşta diş doktoruyla iletişime geçen bir çocuk korkmadan diş koltuğuna oturur ve ileride ortaya çıkabilecek pek çok soruna erken dönemde çözüm bulunur.

Erken dönemde yapılan bu kontrollerde, koruyucu flor uygulamaları yapılarak çürük oluşma ihtimali azalacak ve varsa ortodontik problemler erken tespit edilebilecektir. Çocuklarda sık görülen parmak emme, yalancı emzik, solunum şekli, diş gıcırdatma ve tırnak yeme gibi alışkanlıklar zamanında terk edilmezse ciddi çene ve diş sağlığı sorunlarına neden olmaktadır.

Konular :