YENİ DOĞAN

Yenidoğanın Göbek Bakımında Nelere Dikkat Etmeli?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 24.08.2014

Yenidoganin Gobek Bakiminde Nelere Dikkat Etmeli

Bebeklerin anne karnında güven duydukları en önemli şey göbek bağıdır. Bebeğin dünyaya gelişinden sonra 10 gün boyunca göbek bağının pansuman ve temizlik işlemleri düzenli bir şekilde yapılmalıdır. Düzenli yapılmaması, göbek bağında enfeksiyona neden olabilir. "Bebeğin anne karnındaki yaşam kaynağı olan bebek kordonu, doğumdan sonra özenli bir bakım gerektirir." diyen bebek bakım odası hemşiresi Ebru Dinçer’den annelere yenidoğan bebeklerde göbek bakımı hakkında bilgi verdi.


Bebeğinizin Göbek Bağı Düşene Kadar Bunlara Dikkat Edin

Göbek kordonunun yaklaşık 1 hafta 10 gün içinde kuruyarak düşmesi beklenir. Bu süre içinde hem kurumayı kolaylaştırmak hem de enfeksiyonu önlemek amacıyla bebeğe göbek bakımı yapmalısınız.

Göbek bakımını, bebeğinizin alt bezi değişimlerinde ve her banyodan sonra olmak üzere günde 3-4 kez yapın.

Göbek bakımı için kurutucu özelliği olan antiseptik içerikli mersol solüsyon kullanın.

Mersol solüsyonu, kulak çubuğu ile göbek kordonunun, karın cildi ile birleşen uç kısmına, karın cildine çok bulaşmamasına dikkat ederek sürün.

Göbek bağı düştükten sonra oluşan çukur bölgeye 2-3 gün daha, günde 3-4 kez olmak üzere mersol solüsyon ile bakım yapmaya devam edin.

Göbek bağının en geç 2 hafta içinde düşmesi beklenir. Bu süre içinde göbekte kanama ya da sulanma, renk değişikliği, koku, akıntı gibi enfeksiyon belirtileri olup olmadığını gözlemleyin.

Herhangi bir kanama ya da enfeksiyon belirtisi gördüğünüzde veya göbek bağının belirtilen sürede düşmemesi ya da düştükten sonra kanama olması durumunda mutlaka bir çocuk doktoruna başvurun.

Her Bez Değişiminde Göbek Bakımı Yapın

Taze göbek bağı yeni doğan bebek için en önemli enfeksiyon giriş yerlerinden biridir. En az günde bir kez olmak üzere, tercihen her bez değişimi sonrasında göbek bakımı yapılmalıdır.

Yenidoganin Gobek Bakiminde Nelere Dikkat Etmeli

Göbeği Düşene Kadar Bebeğinize Kısa Banyolar Yaptırın

Göbeğin hava ile temas etmesi durumunda göbek bağı kendiliğinden kuruyacaktır. Annelerin en merak ettiği konulardan biri bebeğin göbek düşme süresince banyo yaptırıp yaptıramayacaklarıdır. Bu konuda da farklı görüşler olmasına rağmen göbeğin düşmesine kadar geçecek 2-3 hafta içinde bebeğin temiz tutulmaması enfeksiyon riskini de beraberinde getireceğinden, uzun ve küvet banyolarının yerine sünger ile duş şeklinde kısa banyolar yararlı olacaktır.

Banyo sonrasında göbek bağı temiz bir bez yardımıyla hızla kurulanmalı, gerekirse saç kurutma makinesinin en düşük ayarı ile kurutulmalıdır. Bebek bezinin sık aralıklarla değiştirilmesi böylece ıslak ve nemli bezin uzun süre göbek bağıyla temasını engelleyecektir. Bezin ön kısmının göbek bağı dışarıda kalacak şekilde katlanması da uygun olacaktır.

Bebeğin Göbek Bağı Ne Zaman Düşer?

Göbek bağının kendi kendine düşmesine izin verin. Göbek bağı vakti geldiğinde kendiliğinden ayrılacaktır. Ayrılma sırasında az miktarda kanama olabilir, ama günler içinde devam eden ısrarlı kanama durumunda hızla doktorunuza başvurmanız uygun olacaktır.

Göbek bağının erken düşmesi enfeksiyonlar ve kanama açısından riskli olduğu gibi, bir ay geçmesine rağmen hala göbeği düşmeyen bebeklerde anatomik bozukluk ya da immünolojik bozukluk olabilir.

Göbek Bağı Düşmeyen Bebeği Banyo Yaptırırken Nelere Dikkat Etmeli?

Bebeklere her gün banyo yaptırılabilir, ancak ilk birkaç ay haftada 2-3 kez banyo yaptırılması yeterli olur. Özellikle yüz, saçlı deri, göbek bağı, eller ve bez bölgesinin temizliği önemlidir.

Göbek bağı düşmeden önce duş şeklinde ya da süngerle yumuşak bir şekilde ovalayarak, göbek düştükten sonra ise küvet içinde banyo yaptırılabilir.

Banyo esnasında önce gövde bebe şampuanı ya da sabunu ile yıkanıp durulanmalıdır. Bebeğin kafası hafif geri yatırılarak saçlı deri göz yakmayan şampuanı ile yıkandıktan sonra da yüz temizliği yapılmalıdır. Göbek bağı temiz pamuk ile kurulanıp göbek bağı alkol ile temizlenmelidir.

Hangi Durumlarda Acil Doktora Başvurmalı?


Yeni doğan bebeklerde K vitamini eksiktir. Bu nedenle her doğan bebeğe rutin olarak K vitamini iğnesi yapılır. Bu vitamin zaman içinde vücutta sentezlenir. Ama yaşamın ilk bir ayında eksik kalırsa, başta göbek kanaması olmak üzere ciddi kanamalara neden olabilir.

K vitamini yapılmamış bebeklerde, özellikle kafa içi kanamaları hayati risk yaratabilir. Doğumda uygun dozda K vitamini aşısı yapılmış olsa bile, göbek düştükten sonra kanaması uzun süre geçmeyen bebeklere 2'nci doz vitamin yapılması gerekebilir.


Göbek bağının zamanından önce veya sonra düşmesi sakıncalı olabilir. Erken düşmesi enfeksiyonlar ve kanama açısından riskli olduğu gibi, bir ay geçmesine rağmen bağın düşmemesi; anatomik ya da immünolojik bozukluklara neden olabilir.

Konular :