YENİ DOĞAN

0-1 Ayda Yenidoğan Gelişimi: Yeni Doğan Bebekler Neler Yapar ?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 21.07.2010 - Güncelleme : 25.09.2022

Yeni doğan bebekler çoğunlukla uyur, yer, ağlar ve kaka yapar. Ancak siz ve bebeğiniz birbirinizi tanıdıkça ve ilk günlerinizde bağ kurdukça gününüz aynı zamanda sarılmayı ve oyun zamanını da içerecektir. Tüm bebekler farklıdır; yeme ve uyku düzenleri sıklıkla değişir ve bir rutine alışmaları biraz zaman alabilir. 

Sarılmak, uyumak, beslenmek. İlk aylarda olan budur.

Siz her gün birlikte vakit geçirirken bebeğiniz de aslında çok şey öğreniyor. Bebeğinizin beyni, çevrelerindeki dünyayı gördükçe, duydukça ve dokundukça büyür ve gelişir.

Günlük aktivitelerinizi yeni doğan bebeğinizin yaptıklarını takip ederek şekillendirebilirsiniz.  Alternatif olarak, anne baba olarak bebeğinizin için siz çok basit rutinler oluşturmak isteyebilirsiniz. Her iki durumda da bebeğiniz ve siz günlük uyku, beslenme ve oyun düzenine birlikte alışmaya başlayacaksınız.

Yenidoğan bebeğinizin hareketlerini daha iyi anlamanızı sağlayacak, tepkilerine nasıl karşılık vereceğinize ve ona çok basit günlük rutinler oluşturmanıza yardımcı olacak bilgileri sizler için araştırdık

Yenidoğan Gelişimi: Yeni Doğan Bebekler Neler Yapar

 

Yenidoğan Bebek Neler Yapar?

1. 0-1 ayda yenidoğan gelişimi: Neler olur? 

Yeni doğan bebek, korunmak, beslenmek ve bakılmak ihtiyacında olan küçük bir canlıdır. Dış uyarılara tüm bedeni ile cevap verir. Özellikle ilk saatleri ve ilk günleri anne karnında yaşamaya devam ediyor gibidir. Zamanın büyük bir kısmını uyuma ile geçirir. İçgüdüleriyle davranışları dikkati çeker. Dudaklarına değdirilen memeyi emebilir. Çişini yapar, hıçkırır, geğirir ve ağlar...

Parmağınızı bebeğin yanağına dokundurup hafifçe dudaklarına doğru hareket ettirirseniz, bebek ağzını bu uyarıya yaklaştırır. Meme almaya, emmeye yönelik bir davranıştır bu. Bebeğe özgü bir reflekstir.  

Bebekler avucuna dokunulduğunda avuçlarını kapatıp şiddetle sıkar. Bu refleks başlangıçta o kadar kuvvetlidir ki bir çubuğa sımsıkı tutunmuş olan çocuk gövdesini birkaç saniye havada tutabilir. Bu yakalama refleksi, çocuk büyüdükçe kaybolur ve yerini ellerin şuurlu davranışlara bırakır.

Görme ve işitme duyumları hemen hemen doğumla birlikte görevlerini yerine getirirler. İşitme olayı, sese cevap verme olarak yorumlanıyorsa, doğumdan önce bile bebek, sese karşı hassastır. Yeni doğmuş bir bebeğin yanında şiddetli bir gürültü meydana getirilirse, bebek ürker, sıçrar, hatta ağlar…

Yeni doğan bebeğiniz uzun süre uyanık duramaz. Bir kez de tatlı uykuya daldı mı uykusunu tam alana kadar onu hiçbir şey rahatsız etmeyebilir. Kendini güvende hissetmesi ve rahat bir uyku çekebilmesi için bebeğinizi ilk üç aç boyunca bir örtüyle sarmalayarak uyutabilirsiniz.

Bebeğin vücudu birden yer değiştirirse, çocuk fırlatılır veya düşerse aynı korkulu reaksiyonu gösterir.

 

Yenidoğan Bebek Sünnet Ettirilir mi? 

Ağrı, acı gibi uyarıları bebek oldukça ileri bir dönemde hisseder. Yeni doğan bebekler, uyuşturulmaya gerek kalmadan sünnet edilebilmektedir.

Bu yaş civarında bebeğiniz için en ilginç şey yüzlerdir ve bebeğiniz yüzünüzü gözleriyle takip edebilir. Bebeğiniz ayrıca  kırmızı, siyah ve beyaz gibi zıt renklere sahip oyuncaklara ve ayrıca kıvrımlı veya ekose desenli yüzlere veya desenlere sahip oyuncaklara bakmaktan hoşlanacaktır.

Bir aylık  bebeğiniz sizi duyabilir ve sesinizi bilir, ancak bebeğiniz bazen sizi veya başka bir sesi duyduğunda irkilebilir.

Göz teması, bebeğinizin size ilginizi istediğini söyleme yollarından biri olsa da,  bebeğiniz sizinle çoğunlukla ağlayarak iletişim kurar. Örneğin, bebeğiniz size ihtiyaç duyduğunda ağlayacak veya gırtlak sesleri çıkaracaktır.

Bebeğiniz  karın üstü yatarken kafasını kısa bir süre kaldırabilir veya sırt üstü yatarken yana çevirebilir. Bu, bebeğinizin nerede olduğunuzu ve etraflarında neler olduğunu görmesine yardımcı olur.

Bazen bebeğiniz parmağınızı tutacaktır, ancak çoğu zaman ellerini sıkı bir yumruk halinde tutacaktır.

Yenidoğan Gelişimi: Yeni Doğan Bebekler Neler Yapar

Yenidoğan Bebeğiniz İçin Hangi Rutinlere Başlayabilirsiniz?

2. Yenidoğan için günlük rutinler oluşturmak

Yenidoğan için uyku, beslenme ve oyun gibi çok basit rutinler oluşturabilirsiniz: 

  • Bebeğiniz uykudan uyandığında besleyin.
  • Beslemenizin ortasında veya sonunda bebeğinizin bezini değiştirin.
  • Sarılın, göz teması kurarak konuşun ve oyun oynayın. 
  • Bebeğinizi uykuya yatırın.
  • Geceleri oyun süresini atlayarak, tekrar uykuya yatırabilirsiniz.

Kendiniz ve bebeğiniz için en iyi olduğunu düşündüğünüz şeyi yapmalısınız, ancak emin değilseniz doktorunuzdan tavsiye alın. 

Yenidoğan Bebekler Bütün Gün Ne Yapar?

3. 0 - 1 ayda yenidoğan gelişiminde ebeyenler neler yapabilir?

Yeni doğan bebeğinizin bu yaştaki gelişimine yardımcı olmak için yapabileceğiniz birkaç basit şey:

Bebeğinizle zaman geçirin: Hikayeler okumayı ve anlatmayı, konuşmayı ve şarkı söylemeyi deneyin. Bunları her gün yapmak, bebeğinizin sesleri ve sözcükleri tanımasına da yardımcı olur. Bu aynı zamanda bebeğinizin büyüdüğünde ihtiyaç duyacağı dil ve iletişim becerilerini geliştirir.

Bebeğinizin gözlerinin içine bakın: Eğer bebeğiniz size bakıyorsa, siz de göz teması kurun. Bu, bebeğinizle bağ kurmak için önemlidir.  Bebeğiniz başka tarafa baktığında, size doyduğunu ve dinlenmeye ihtiyacı olduğunu gösterir.

Bebeğinize gülümseyin: Bebeğiniz gülümsediğinizi gördüğünde, vücudunda doğal kimyasallar salgılar. Bu, bebeğinizin kendini iyi ve güvende hissetmesini sağlar. Ayrıca size bağlılık oluşturmasına yardımcı olur.

Yenidoğan bebeğinizle oynayın : Bu, bebeğinizin beyninin büyümesine ve dünyayı tanımasına yardımcı olur. Aranızdaki bağı da güçlendirir.

Bebeğinize karın zamanı verin : Her gün 1-5 dakika karnıyla oynama bebeğinizin baş, boyun ve üst vücut gücünü geliştirir. Bebeğiniz büyüdüğünde başını kaldırmak, emeklemek ve ayağa kalkmak için bu kaslara ihtiyaç duyar. Karın zamanı boyunca daima bebeğinizi izleyin ve bebeğinizi  uyutmak için sırt üstü yatırın.

Bebek masajını deneyin: Bebek masajı bebeğinizle bağ kurmanın harika bir yoludur. Ayrıca bebeğiniz huysuzsa rahatlatıcı ve yatıştırıcı olabilir.

Bazen bebeğiniz çok yorgun veya çok aç olduğunda bunları yapmak istemeyecektir. Bebeğinizin ne zaman doyduğunu ve neye ihtiyacı olduğunu size benzer hareketleri yaparak zamanla öğretecektir.

4. Yenidoğan ağlaması karşında ne yapabilirsiniz? 

Bazen bebeğinizin neden ağladığını anlarsınız. Ağlamaya yanıt verdiğinizde – örneğin, bebeğiniz açsa onu besleyerek – bebeğiniz daha rahat ve güvende hisseder.

Bazen bebeğinizin neden ağladığını bilemeyebilirsiniz, ancak yine de onu rahatlatmak önemlidir. Bebeğinizi kucağınıza alarak, sarılarak veya yatıştırıcı bir sesle konuşarak şımartamazsınız.

Ancak çok fazla ağlamak kendinizi hüsrana uğramış, üzgün veya bunalmış hissetmenize neden olabilir. Kendinizi daha sakin hissedene kadar biraz zaman ayırmanızda sorun yok . Bebeğinizi karyola gibi güvenli bir yere koyun veya bir başkasından bebeğinizi bir süre tutmasını isteyin. 

Derin nefes almak için başka bir odaya gitmeyi deneyin ya da bir aile üyesini ya da arkadaşınızı bir şeyler konuşmak için arayın.

Yenidoğan bir bebeği asla sallamayın. Beyin içinde kanamaya ve muhtemelen kalıcı beyin hasarına neden olabilir.

Yenidoğan Bebeğin Davranışlarını Anlamak Aslında Sandığınız Kadar Zor Değil 

5. Yenidoğan çocuğa anne babalık yaparken 

Her gün siz ve bebeğiniz birbiriniz hakkında biraz daha fazla şey öğreneceksiniz. Bebeğiniz büyüdükçe ve geliştikçe, bebeğinizin neye ihtiyacı olduğu ve bu ihtiyaçları nasıl karşılayabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edineceksiniz, endişelenmeyin.

Bir ebeveyn olarak, her zaman öğrenme sürecinde olduğunuzu unutmayın. Bildiklerinizden emin olup olmamanız sorun değil. Ayrıca bir şey bilmediğinizi kabul edip soru sormak veya yardım almak da sorun değil. Gerektiğinde ailenizden ve doktorunuzdan yardım alın.

Kendi fiziksel ve zihinsel sağlığınız ebeveyn olmanın önemli bir parçasıdır. Bir bebeğe bakmaya odaklandığınızda, kendinize bakmayı unutabilir veya zamanınız tükenebilir. Ancak kendinize fiziksel, zihinsel ve duygusal olarak bakmak bebeğinizin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olacaktır.

6. Yenidoğan gelişimi hakkında ne zaman endişelenmeli?

Herhangi bir endişeniz varsa veya bir aylık bebeğiniz:

  • çok ağlıyor ve bu sizi endişelendiriyorsa,
  • iyi beslenmiyorsa,
  • çok yorgunsa veya bu yaş için beklenenden çok daha fazla uyuyorsa – yani günde yaklaşık 16 saatten fazla uyuyorsa,
  • kollarını veya bacaklarını hareket ettirmiyorsa,
  • parlak ışığa tepki vermiyor veya bir şeyler görmüyorsa (örneğin, yüzünüzü gözleriyle takip etmiyorsa),
  • bir şeyler duymuyor - örneğin, yüksek seslere ürkütmüyor veya kafalarını seslere çevirmiyorsa,
  • iyi uyumuyorsa doktorunuzla konuşun.

Doğum yapan annelerde doğum sonrası depresyon sıkça görülen bir durumdur. Doğum sonrası depresyonun belirtileri arasında, belirgin bir sebep olmadan üzgün hissetmek ve ağlamak, sinirli hissetmek, baş etmede zorluk yaşamak ve çok endişeli hissetmek yer alır. Eğer doğum sonrası depresyon belirtileri yaşıyorsanız, aile hekiminize görünebilirsiniz.

 

Konular :

#Yenidoğan Bebek #Yenidoğan Davranışları  #Yenidoğan Rutinleri