YENİ DOĞAN

Göbek Bağının Alkolle Temizlenmesi Doğru mu?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 29.06.2015

Göbek Bağının Alkolle Temizlenmesi Doğru mu

Yenidoğanın göbek bağı düşene kadar neler yapılması gerektiğinibiliyor musunuz?

Bebek dünyaya geldikten sonra da göbek bağı hayati önem taşır. Eğer gerekli pansuman ve temizlik işlemleri yapılmazsa göbek bağı enfeksiyon kapabilir. Çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanları yeni doğan bebeklerde göbek bağı bakımı hakkında bilgi verdi.

Göbek Bağının Alkolle Temizlenmesi Doğru mu?

Yenidoğan bebeklerde enfeksiyon bulaşma yolları olarak göz, göbek ve deri önemlidir. Vücuda bu bölgelerden giren mikroplar kan yolu ile yayılarak kan zehirlenmeleri, menenjit ve zatürree yapabilir. Özellikle bağışıklık sistemi düşük bebeklerde bu risk daha fazladır. Göbek bağı düştükten sonra bu bölgelerin bakımı önemlidir.

Göbek bağının pansuman ve temizliğinin düzenli yapılması çok önemlidir. Çünkü göbek bağı, yenidoğan bebeğin enfeksiyon kapabileceği yerlerden biri. Bu yüzden günde en az bir defa bakımı yapılmalı, bebeğin altı değiştirilirken göbek bağı da temizlenmeli.

Göbek düştükten sonraki ilk birkaç gün akıntının olması doğaldır. Eğer kendiliğinden geçmezse, aynen göbek kanamasında olduğu gibi, göbek kordonu kalıntısına gümüş nitrat uygulanması yeterlidir. Kimi zaman bu uygulamayı birkaç kez yinelemek gerekir. Eğer geçmiyorsa, o zaman dip kısmından bağlanması ya da çıkarılması gerekir. Bağlanan doku 2-3 gün içerisinde kendiliğinden düşer.

Bebeğin göbek bağının vücutta kalan kısmının birkaç gün içerisinde iyileşecek bir yara bırakarak kuruyup düşmesi dört haftayı bulur.

Doktorlar bazen enfeksiyondan korumak için vücutta kalan parçaya alkol sürülmesini önerirler; fakat son araştırmalar en iyi yöntemin kendi kendine kurumaya bırakmak olduğunu gösteriyor.

Hangi Durumlarda Doktara Başvurulmalı?

Vücutta kalan göbek bağının çevresini her gün kaynatılıp soğutulmuş suyla temizleyip temiz bir havluyla hafif hafif dokunarak kurulayın. Bölgenin hava alması için bebek bezinin uç kısmını kıvırın. Böylece daha hızlı iyileşir. Yara irin akıtıyorsa, kokuyorsa ya da yaranın etrafı kırmızılaştıysa bir doktora götürün o da size antibiyotik krem yazacaktır.

Konular :