YENİ DOĞAN

Bebek Kolik Krizindeyken Ne Yapmalı?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 02.01.2013

Bebek Kolik Krizindeyken Ne Yapmalı

Bazı bebekler gün içinde uzun süreli veya sık ataklar şeklinde ağlama krizlerine girerler. Bu aşırı ağlama krizlerine “kolik” denir. Uzmanlar tipik olarak 3-4. haftalarda başlayan kolik krizlerinin 3. ayın sonuna kadar geçebileceğini söylüyor. Fakat anne babayı en az bebekleri kadar fazlasıyla strese sokan bu durumun üstesinden gelebilmek için Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Hilal Mocan’ın aydınlatıcı açıklamalarını deneyin.

Bebekler Neden Kolik Yaşar?

Kolik zamanla kendiliğinden geçer, bebeğe zararı yoktur. Kolik anne ve babanın kötü bakımıyla veya yetersizliğiyle ilgili değildir. Koliğin nedeni tam olarak bilinememektedir. Birçok nedene bağlı olabilir. Muhtemel nedenler arasında inek sütü protein hassasiyeti veya alerjisi, laktoz intoleransı, hazır mamalarla beslenme yapılıyorsa mamadaki proteine karşı hassasiyet veya alerji bebeğin aşırı gazlı oluşu veya anne-baba-bebek arasında iletişim bozuklukları gibi nedenler sayılır. Bunlar arasında bağırsak hormonlarının etkisi de vardır.

Bebek kolik nedeniyle ağladığında sakinleştirmek için:

•Bebeğin aç ya da susamış olup olmadığın kontrol edin. Aç olduğunu düşünüyorsanız meme veya (anne sütü almıyorsa) biberon vermeyi deneyin. Anne sütü ile besleniyorsa ikinci göğüse çok çabuk geçmeyin. Annenin diyetinde, her zaman gaza neden olan besinleri gözden geçirin (baharatlı besinler, kolalı içecekler gibi). Biberonla besleniyorsa sallanmayla hava kabarcıkları oluştuğundan biberonu çalkalamayın. Hava yutmaya neden olacağından biberonu yatay tutmayın. Mümkünse antikolik (kolik önleyici) biberon ve emzik kullanın.

Bebek Kolik Krizindeyken Ne Yapmalı

•Bebeğinizi kucağınızda taşımayı ve hafifçe sallamayı deneyin (bebeği çok sert biçimde sallamayın.) Bazı bebekler yana doğru sallanırsa uyuyabilirler, yukarı aşağı sallayınca sakinleşirler. Bebeğinizin farklı yönlere sallandığında tepkilerini kontrol edin.

•Bebeğinizi bebek salıncağında yavaş yavaş sallayabilir, araba ya da pusette gezdirebilirsiniz.

•Beslenme aralıklarını düzenleyin. Bir önceki beslenmede tam olarak doyduğundan eminseniz yaklaşık iki saat kadar bekletin. Sakinleştirmek için emzik deneyebilirsiniz.

•Bir müzik çalmayı, araba ile gezdirmeyi deneyin. İlginç olarak bazen çamaşır makinesi veya saç kurutma makinesi sesinin yararları bile görülmüştür.

•Sıcak bir banyo yaptırarak bebeğinizi rahatlatın.

•Bebeğinize yumuşak hareketlerle masaj yapın. Kollarını, sırtını, karnını, bacaklarını, nazikçe ve sevecen şekilde ovun. Siz sırtüstü yatarken bebeğinizi yüzüstü üzerinize yatırın.

•Bebeği kucağınıza alıp karnının üzerine yatırın ve hafifçe sırtına vurun. Karnına basınç uygulayıp sırtına vurmak veya sırtını sıvazlamak onu rahatlatacaktır.

•Özellikle öğleden sonraları ve akşama doğru onu, heyecanlanabileceği ortamlara sokmayın, ziyaretçi sayısını kısıtlayın.

•Ninni ve şarkı söyleyin. Bebeğinizin beğendiği bir melodi keşfederseniz bunu tekrarlayarak söyleyebilirsiniz.

•Bebeği bir türlü susturamamaktan ötürü gerginleştiğiniz ve stresinizin giderek arttığını hissediyorsanız bebeği babasına, annenize, kayınvalidenize, arkadaşınıza veya bakıcısına bırakın. Onu hırpalamaktan kaçının.

•Her şeye rağmen bebeğiniz hala ağlıyorsa, karnı tok, altının temiz olduğundan eminseniz, onu yatağına koyarak uyumaya bırakın. Etraftaki gürültüyü azaltın ve bir sürü başka şeylerle uğraşın. Bir türlü uykuya geçmiyorsa tekrar kucağınıza alıp0 sakinleştirici yöntemleri deneyin.

•Anne sütüyle beslenen bebeklerden de kolik olabilir. Asla anne sütü kesilmemeli, doktora danışmadan ek olarak mama verilmemeli veya bebek mama verilmemeli veya bebek mamayla besleniyorsa sık mama değişikliği yapılmamalıdır.

•Bunlara rağmen kolik geçmezse, doktorunuzu arayın.

Konular :