YENİ DOĞAN

Ağlama Türlerine Göre Bebeğin Derdini Anlama

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 30.06.2014

Aglama Turlerine Gore Bebegin Derdini Anlama

Konuşma ifade ediliş şekli olsa da, araştırmalar bebeklerin konuşamadıkları dönemde de, kendilerini ağlama ve mırıldanmalarındaki ses tonları ile ifade ettiklerini ortaya çıkarmıştır. Buna göre, sağlıklı bir bebek günde ortalama 1 ila 4 saat ağlıyor. Peki ama neden?Birbirinden farklı ağlamaları hangi ihtiyaçlarının belirtisidir? İşte Uzman Pedagog Elif Koca Erol’dan bebeğin ağlama türlerine göre derdini anlamanın yolları.

Bebeğin Anneye Bağlanması

Bebek dünyaya emme refleksiyle gelir ve dünyaya geldiğinde tüm enerjisini emmeye harcar. Doğuştan sağlık problemi olan bebekler ya daha fazla ağlıyor ya da şarı şekilde sessiz kalıyor. Bu ağlamalar, bebek acı çektiğinde keskin bir feryat, acıktığında düşen ve yükselen ses tonuyla kısa kısa ağlamalar ve yorulduğunda müzikal bir ağlama sesi olarak duyuluyor.

İlk 3 ayda annesiyle yoğun ilişki içerisinde olan bebeğin emme enerjisiyle dikkat kapasitesi geliştirir; bu da zamanla önce memeye sonra anneye bağlanmasına sebep olur. Süreci sağlıklı geçiren bebekler, annelerini görünce heyecanlanır, güler, bacaklarını hızlı hızlı sallarlar. Kollarını yana ve öne açma hareketi gösterirler. Bu gösteri anne ile bebek arasında, bebeğin başta ruh sağlığını olmak üzere pek çok gelişimini etkileyecek bağlanma kapasitesinin oluştuğunu gösterir. Bu bebekler annelerini çok hızlı içselleştirirler.

Aglama Turlerine Gore Bebegin Derdini Anlama

İşte Bebeklerin Ağlama Türleri

•Acı çektiğinde: Bebek acı çekiyorsa keskin bir feryat ya da nefes almadan devam eden kısa periyodik bir çığlık atabilir ve içe doğru çekilerek ağlayabilir.

•Acıktığında: Düşen ve yükselen ses tonuyla kısa kısa ağlayan bebek acıkmış olabilir. Bebekler böyle durumlarda parmaklarını emer, yanaklarına vurur, annesi tarafından kucağa alınıncaya kadar da ağlamayı kesmez.

•Yorulduğunda: Bebeğin uykusu geldiği zaman yumuşak şekilde, tıpkı şarkı söyler gibi ritmik bir şekilde ağladığı gözlenmiştir.

•Sıkıldığında: Yankı yapan bir ses tonuyla ağlayan bebek sıkılmış olabilir. Bu durumda bebek, ağlamasını kucağa alınıncaya kadar kesmez.

•Rahatsız olduğunda: Bebek uykusuz ve aksi bir ses tonuyla ağlıyorsa, bu ağlama türünde bebeğin altını ıslattığı, üşüdüğü, terlediği mesajları alınabilir.

Konular :