UYKU

Bebekler İçin Güvenli Uyku Kontrol Listesi

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 11.06.2015

Bebekler İçin Güvenli Uyku Kontrol Listesi

Bebeğiniz güvenli uyuyor mu? İşte ani bebek ölümü sendromu riskini azaltıcı önlemler.

Bebeğiniz Uykusu Geldiğinde Uyur; Bunun İçin Telaşa Gerek Yok

Bütün anne babalar bebekleri için endişelenir ve çoğu zaman kendilerini uyuyan bebeği kontrol ederken bulurlar. Küçük bebekler yorulduklarında uyur ve ihtiyaç duydukları kadar uykuya devam ederler. Onlar için ber beşikte olmaları ya da kalabalğık bir alışveriş merkezinde oradan oraya taşınmaları fark etmez. Bebeğiniz uyumaya ihtiyacı varsa, sizin yardımınız olmadan uykuya dalar.

Bebeğinizin Kendi Kendine Uykuya Dalmasını Sağlayın

Bebeğinizi kucağınızda tutarken uykuya dalması kaçınılımazdır. Uyuyan yeni doğmuş bir çocuğa sarılmak ebeveynliğin anlatılamayan hazlarından biridir. Ancak bu sürekli oluyorsa, bebeğiniz uyumayı kucakta tutulmayla özdeşleştirir.

Genellikle yatakta uykuya dalmayı öğrensinler diye yorgun göründüklerinde ya da esnediklerinde bebekleri yatırmak akıllıcadır. Ancak, özellikle de emziriyorsanız, bunu her zaman yapmak imkansızdır. Fakat bazen bebeğinizin kendi kendine uykuya dalmasını sağlamak gelecekte iyi bir uyku düzeni oturtmasına yardımcı olur.

Bebeğiniz onu yatırmanıza karşı çıkıyorsa, onu beşiğinde hafif hafif okşamayı ya da pışpışlamayı deneyin. Şarkı söylemek ya da yatıştırıcı bir müzik çalmak da bebeğin rahatlamasına yardımcı olur.

Bu kontrol listesinde yer alan önlemler, ani bebek ölümü sendromu riskini azaltır.

  1. Bebeğinizi her zaman sırtüstü uyutun.

  2. Bebeğinizi sert bir yatakta (pösteki ya da yastıkta değil)

  3. Kimsenin bebeğinizin yanında sigara içmesine izir vermeyin. (Mümkünse evinizde sigara içilmesini yasaklayın.)

  4. Bebeğinizin vü ut ısısının aşırı derecede artamısna (ya da düşmesine) engel olun –oda sıcaklığı daima bebeğinizin rahat edebileceği bir seviyede olsun. Beşiği asla bir radyatör ya da ısıtıcının yakınına koymayın ya de bebeğinizin sıcak su torbasıyla ya da elektrikli battaniyeyle uyutmayın.

  5. Bebek örtünün altına kayamasın diye ayaklarını beşiğin alt kısmına değecek şekilde (ayaklar uca pozisyonunda) koyun.

  6. Bebeğinizin başını örtmeyin. Ötünün omuz hizasını geçmemesi ve güvenli bir şekilde sıkıştırılmış olmasına dikkat edin.

  7. Sadece çarşaf ve örtü kullanın. (İdeal olanlar seyrek dokunmuş battaniyelerdir.) Yorgan, yastık, takoz, bedding, rolls kullanmayın.

  8. Bebeğinizin yatağında plastik çarşaf, beşik kenarlığı ya da bağcıklı, kurdeleli herhangi bir şey kullanmayın. Bebeğiniz uyurken oyuncakları beşikten çıkarın.

  9. Bebeğiniz hasta ise anında doktor tavsiyesine başvurun.

Konular :