UYKU

Bebekler Derin Uykuya Ne Zaman Geçer?

Hepimiz Aileyiz Kurumsal Icon hepimizaileyiz.com.tr
Yayın : 05.03.2015

Bebeğin uyku düzeni nasıl sağlanır

Bebek Sessiz Bir Ortamda mı Uyutulmalı?

Yenidoğan bebeklerde ağlayarak uykudan uyanma, sadece ve sadece açlık belirtisi olarak algılanır. Sanki bebeğin uyuyan, emen, kaka ve çiş yapan minik makineler olduğu düşünülür. Altı temizse, mutlaka açtır! Ağlayan bebek hemen beslenir, anne ve babanın yatağına taşınır. Hatta ağlaması hala sürüyorsa, anne sütünün üzerine mama hazırlanır.

Bebeğim Neden Uyumuyor?

Oysa onların da bir kişiliği vardır. Üstelik uyku düzenlerini sadece kişilikleri değil, aynı zamanda yaşları da belirler. Çünkü uyumak ‘öğrenmeyi’ gerektiren bir süreçtir. Bebeklerin derin uykudan hafif uykuya kendi kendine uyanmadan geçmeyi öğrenip, alışkanlık haline getirmesi zaman alır. Ve bu durum yenidoğandan itibaren gelişen bir öğrenme sürecidir. Peki ama bebekler ne zaman uyur? Ne kadar uyumalı? Ne zaman düzenli uyku saatleri olur?

Heden bazı bebekler sabaha kadar kesintisiz uyuyabilirken, bazıları neredeyse her saat başı ağlayarak uyanır merak ediyorsanız...İşte Prof. Dr. Hilal Mocan’dan anneler için uyumayan bebekle baş etme yolları.

Yenidoğan bebek, doğumdan sonraki ilk birkaç saat içinde genellikle uyanıktır; sonra derin uykuya dalar. Yenidoğan bebekler her ne kadar çok uyusalar da uyku sırasında sık sık uyanırlar. Bunun nedeni uykularının REM uykusu (hızlı göz hareketleri) olmasıyla ilişkilidir.

Gece Uyumayan BebekAnneyi Yorar

Bebek hızlı göz hareketleri döneminde çok fazla hareket eder ve uykusu sık sık kesintiye uğrar. Özellikle gece boyunca huzursuz sesler çıkarabilir. Bebek büyüdükçe uyku paterni de olgunlaşır. Daha az REM uykusu, daha çok derin uyku periyotları başlar. Bebeği uykudan uyandırmak güçleşir. Bebek derin uyku periyotları sırasında bile ara sıra huzursuz sesler çıkarabilir ancak bunlar kısa sürelerle olur.

Bebeği Hangi Durumlarda Kucağa Almak Doğrudur?

Bazı bebekler geceleri uykuda mırıldanır ve her mırıldanmada uyanıp, her seferinde kucak ister. Böyle bir durumda ağlaması uzun süre devam ederse onu kucağa almak uygundur. Daha ileriki aylarda bebekte ani uyanma ve ağlama görülürse ve bu ağlama diş çıkarma ve yorgunluk gibi nedenlerle değilse; ateş, ishal, iştah kaybı gibi belirtilerin varlığına bakılır. Şikayetler devam ederse doktora başvurmak gerekir.

Yenidoğan bebeklerin devamlı uyudukları zannedilmesine rağmen bazı bebeklerin çok zor uyudukları görülür.

Yenidoğan bebeğin uyku düzeni

Yenidoğan Bebekler Ne Kadar Uyur?

Günde ortalama 16,5 saat uyuması beklenen bir yenidoğan bebeğin 12 saat ile 22 saat arasında değişen bir süre uyuduğu görülür. Bu durum her bebeğin farklı bir uyku süreci olmasından kaynaklanır. Bu sürecin alt veya üst sınırında uyuyan bebeklerin anormal kabul edilmemesi gerekir. Bazı bebekler aynen erişkinler gibi uykuya daha az veya daha çok düşkün olabilir. Her zaman hatırlanması gereken, bebeğin belli bir zamanda yapması gereken belli bir şeyi olmadığıdır.

Anne Sütüyle Beslenen Bebek Daha Sık Uyanır

Bir bebek sağlıklıysa, özellikle erken aylardaki bir bebekse uyku düzeninin bozukluğundan endişelenmemek gerekir. Özellikle anne bebeğini emziriyorsa, bebeğe uyku alışkanlığı edindirmeye çalışmak emzirme olayını ve bebeğin büyümesini olumsuz etkileyebilir. Annesini emerek beslenen bebeklerin, mamayla biberonla beslenen bebeklere göre daha sık beslenme ihtiyacı duyduğu -ki bu sıklık ilk 3-6 ay içinde 2-4 saatte bir olabilir – akılda tutulmalıdır.

Gece boyunca sık uyanan, zor uyutulabilen veya uykuya dalma güçlüğü çeken bebeklerde uyku disiplinine çok erken başlamak bebeğin özgüven kazanmasında gecikme nedeni olabilir; gelecekteki ruh sağlığını olumsuz etkileyebilir. Uyku disiplininin genelde altıncı aydan itibaren oluşturulması önerilmektedir.

Bebekler Gece Gündüz Farkını Ne Zaman Öğrenir?

Bu arada yenidoğan bebeklerin gece ile gündüz arasındaki ayrımın farkına varabilmesi için bir zaman geçmesi gerektiğini, bebeklerin çevrede ışık farklarının olmadığı ana rahminde dokuz ay kaldıkları için dış dünyaya uyumda biraz zorlanabilecekleri akılda tutulmalıdır. Bu farkı yenidoğan bebek birkaç gün veya birkaç haftada öğrenir. Bu geçişi hızlandırmak için bebeğin gün içindeki uyku süresinin 3-4 saatlik periyotlarla sınırlandırılması; eğer, bu süre gündüz vakti aşılmışsa bebeğin yavaşça uyandırılması, onunla konuşulması, gazının çıkarılması, oyuncaklarıyla ilgisinin çekilmesi; yani onun uyanık tutulmaya çalışılması uygun olur.

Bebekte hala uyku sorunu devam ediyorsa gündüzle gece arasındaki farkın ona vurgulanması gerekebilir. Gündüzleri bebeğin dışarıda gezdirilmesi, odanın daha aydınlık tutulması; geceleri de bunun tersinin uygulanması, odanın daha loş tutulması, bebekle oynayarak uykusunun açılmaması, kısık sesle konuşulması, ninni söylenmesi gece-gündüz farkının anlaşılmasında yardımcı olur.

Bebek İçin En Uygun Uyku Ortamı Nasıl Olmalıdır?

Bebeklerin uyurken tüm seslerin yok edilmesi, mutlak gürültüsüz ortam oluşturulmaya çalışılması da her bebek için geçerli değildir; tersine onun ileride uyku sorunu yaşamasına yol açabilir. Aslında müzikli bir oyuncak sesi, arka plandaki doğal ortam sesleri, hafif sesli televizyon veya müzik sesi gibi sesler bebeklerin daha huzurlu uyumasını mutlak sessizliğe göre daha kolaylaştırır; çünkü bebek daha doğmadan, anne karnında iken bu sesleri duyarak uyumaktadır. Bebeğin doğumdan sonraki dönemde ses ve gürültü toleransı her bebeğe göre değişmektedir.

Bebeğinizin Rahat Bir Uykuya Geçmesi İçin Neler Yapabilirsiniz?

Bebeğin daha iyi uyuyabilmesi için uygun bir uyuma yeri olup olmadığı değerlendirilmelidir. Bazı bebekler geniş yatak yerine, anne rahmini anımsatan daha küçük bir yatak veya beşiği tercih edebilir.

Yumuşak ses tonları bebeği rahatlatmaktadır. Ninni söylemek, kısık sesle bebekle konuşmak önerilmektedir. Oda ısısının aşırı sıcak veya soğuk olmaması, bebeğin uyuması için çok önemlidir. Yatma saatine doğru bebeğe kısa bir duş aldırmak, beslemek, altını temizleyip gazını çıkarmak ve onu okşamak bir bebeğin uykuya dalabilmesini kolaylaştıracak basit ama önemli noktalardır.

Konular :